Grondspots plaatsen in de tuin: onze gouden tips

Grondspots plaatsen in de tuin: onze gouden tips

Nu het weer mooier en mooier wordt, zijn we steeds vaker in onze tuinen te vinden. De lange zomeravonden in de tuin zijn niet al te ver weg meer. Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin nu helemaal klaar voor de zomer te maken. Kom maar door met die tuinfeestjes, barbecues en fijne avonden met vrienden of het gezin in de tuin. Wil je je tuin écht klaarmaken voor de zomer? Ga dan voor grondspot. Deze subtiele tuinverlichting creëert een romantische sfeer in je buitenruimte. In dit artikel lees je precies waarom je voor grondspots moet kiezen en hoe je deze plaatst in je tuin.

Waarom grondspots kiezen?

Er zijn diverse manieren om je tuin te verlichten. Van de weinig romantische buitenlamp die aanspringt zodra hij beweging waarneemt, tot een romantische lantaarn die zijn warme licht uitschijnt over je buitenruimte. Grondspots zijn een populaire manier om je tuin te verlichten. Met deze spots kun je bepaalde struiken of bomen extra in de spotlights zetten. Ook kun je het looppad mooi verlichten, of de gevel van je woning accentueren. Grondspots kun je plaatsen waar jij dat wilt. Deze vorm van tuinverlichting schept een unieke, romantische en enigszins magische sfeer in je tuin.

Waar ga je ze plaatsen?

Grondspots kun je plaatsen waar je zelf wilt. Let wel op dat de verbinding met het elektriciteitsnet waterdicht is. Anders kan er kortsluiting ontstaan, en loop je zelfs het risico dat er in een ongunstig geval brand ontstaat. Let goed op dat je ze nooit in een put plaatst. Kies altijd een effen oppervlak of een verhoging. Zo weet je zeker dat je de grondspots op veilige wijze in de grond zet. Als je de spots (online) koopt worden deze eigenlijk altijd geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Het verschilt namelijk nogal eens per merk hoe je de grondspots precies in de aarde zet.

Je kunt de spots plaatsen om een kunstwerk of een mooie boom uit te lichten, maar ook om het looppad te verlichten of de nadruk te leggen op borders waarin je mooie tuinplanten of bloemen hebt geplant. Heb je een mooie, wintergroene tuinafscheiding? Ook die kun je uitlichten met grondspots. Let op: de meeste schijnen verticaal, dus omhoog. Een boom of struik wordt dus van onderen verlicht. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor grondspots die andere kanten op schijnen. Combineer de verschillende soorten voor een optimaal effect.

lijn groen oudersenzo
Grondspots plaatsen in de tuin: onze gouden tips

Grondspots kopen: hier let je op

Goede grondspots zijn waterbestendig en kunnen ook tegen vuil. Koop dus altijd spots die van oerdegelijke kwaliteit zijn, anders zijn ze binnen no-time stuk en in sommige gevallen niet eens helemaal veilig. Let ook op de energieklasse van de grondspots die je gaat kopen. De meeste zijn op basis van LED en dus erg zuinig, maar als je de verkeerde koopt zit je straks met een energierekening die een stukje hoger uitvalt dan je van tevoren had verwacht.

Let ook op dat de grondspots de juiste IP-waarde hebben. Zo weet je zeker dat ze water- en vuilbestendig zijn en dus lang meegaan. Een IP-waarde van 68 is optimaal voor grondspots. Wel is het afhankelijk van waar je ze precies wilt plaatsen.

Grondspots plaatsen: onze tips

Tot slot geven we je nog een aantal tips op het gebied van het plaatsen. Zo weet je zeker dat je de grondspots op een veilige manier in de grond zet. Let op dat je de voedingskabels voor je grondspots op minimaal 60 centimeter diepte plaatst. Dit is minimaal nodig om de veiligheid en levensduur van de grondspots en kabels te garanderen. Iets dieper mag uiteraard ook. Je hoeft natuurlijk geen meter te graven. Ook kun je de grondspots stabiliseren door er een laagje grind onder te leggen. Zo verplaatst het lampje minder snel en blijft de grondspot goed op zijn plek.

We wensen je heel veel succes met het plaatsen van de grondspots! Heb je nog vragen, of wil je jouw ervaring over tuinverlichting delen? Laat dan gerust een reactie achter.

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe maak je een vogelvriendelijke tuin?
Dit heb je nodig voor het ultieme buitenleven
Schaduwdoeken – Optimaal van je tuin genieten met deze 5 tips
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
Dit zijn de populairste tuintrends voor deze zomer!
6x Elektrisch tuingereedschap dat onmisbaar is in de tuin
Met elkaar genieten in de tuin!
Tuingereedschap, altijd handig om in de schuur te hebben
Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Buitenverlichtingzaak.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *