Alles wat je moet weten over een duikelrek

Alles wat je moet weten over een duikelrek

Op zoek naar leuk speelgoed voor je kind? Denk dan eens aan een duikelrek! Voor veel speelplezier, ook voor de minder geoefende turnsters onder je kinderen … Een duikelrek kan je prima combineren met een glijbaan, maar is ook heel eenvoudig alleen te plaatsen. En daarmee is het meteen ook goed toepasbaar in de kleinere tuinen! Maar waar let je op bij het plaatsen en welke varianten zijn er?

Tweepersoons duikelrek

Een duikelstang kopen is natuurlijk niet moeilijk. Maar ga je voor een duikelrek dubbel, waar je dus met twee personen tegelijk mee kunt spelen, wordt het speelplezier nog groter. Samen koppeltjeduikelen om de stang heen is toch nog veel leuker dan alleen. Doordat de stangen op twee verschillende hoogtes gemonteerd worden, kan je ze op verschillende manieren gebruiken. Of door twee kinderen van verschillende lengtes. Overigens zijn er naast enkele en dubbele rekstokken ook duikelstangen voor nog meer gebruikers!

Duikstok bij de glijbaan

Veel speeltoestellen hebben al een duikstok. Het enige nadeel hierbij is dat de hoogte medebepaald wordt door het toestel. Let goed op hoe hoog het is en of dit wel ideaal is voor de lengte van je kind. Een te lage rekstok kan erg vervelende gevolgen hebben!

Een parcours

Heb je de ruimte dan is het ook leuk om nog meer rekken neer te zetten in je tuin. Koppel deze aan elkaar en plaats naast rekstokken ook bijvoorbeeld ringen. Ook leuk is hierbij de mogelijkheid om twee stangen naast elkaar op gelijke hoogte te hebben. Hierdoor kan je kind met beide armen op beide stangen zich opdrukken en zo hele andere dingen uitvoeren. Te vergelijken dus met de brug bij turnen. Tussen de palen kunnen naast duikelstokken ook klimnetten of klimtouwen geplaatst worden. Zo kan je er een heel afwisselend parcours van maken waar je kind eindeloos mee aan de slag kan.

lijn groen oudersenzo
Alles wat je moet weten over een duikelrek
Alles wat je moet weten over een duikelrek

De hoogte bepalen

Hoe hoog de rekstok nu moet komen is afhankelijk van de lengte van je kind. Je kunt ervan uitgaan dat je goed zit als je kind een sprong moet maken om met de buik op de rekstok te komen. Uiteraard zeker niet lager, anders wordt het een pijnlijk gevalletje als je kind zich om de stang heen laat duikelen. En dit kan heel gevaarlijk zijn in verband met nekletsel! Heb je een echte turnster? Gaan je kinderen er echt kunst- en vliegwerk op vertonen, dan kan je de duikelstang beter hoger hangen. Je moet immers te allen tijde voorkomen dat je kind met zijn of haar hoofd op de grond terecht komt! Heb je twee stangen, dan is het juist leuk om er één heel hoog te houden, zodat er gewoon heerlijk aan gezwierd kan worden! Hoogten die vaak aangehouden worden zijn 90, 120 of bij het betere werk 150 cm. Maar de lengte van je kind zal hier dus bepalend in zijn! Om goed stevig te staan zullen de palen diep de grond in moeten. Hou hier minimaal 75 cm voor aan. Meer is alleen maar nog beter! Voor het echt stevige werk laat je de palen in beton staan!

Zachte ondergrond

Niet alleen moeten de palen stevig staan en de stang goed vastzitten om het veilig te laten zijn. Zorg er ook voor dat de ondergrond niet te hard is. Er zijn speciale tegels te koop voor onder speeltoestellen. Deze speelplaatstegels hebben vaak gezellige kleuren, waardoor het er ook direct vrolijk uitziet. Deze rubberen tegels veren en zijn uiteraard zachter dan gewone tegels. Ook houtsnippers zullen een eventuele val dempen. Alleen is hierbij het nadeel dat het vaak in je schoenen gaat zitten en op blote voeten spelen is vaak al helemaal niet fijn.

Help, de palen scheuren

Heb je houten palen bij de duikelstang? Hout reageert op vocht en warmte. Hout zet hierdoor uit en krimpt weer. Dit kan zorgen voor oppervlaktescheuren. Deze werking is heel gewoon bij hout. Bij rondhout zullen de scheuren niet tot de kern doordringen. Hierdoor is er dus geen reden tot paniek wanneer je een scheurtje in de palen ontdekt!

Controleren

Uiteraard zal je dus wel regelmatig even moeten controleren of alles nog goed vastzit, of er geen splinters ontstaan zijn op de palen en dat soort dingen. Ook de tegels moeten goed blijven liggen. Opstekende randen kunnen immers voor valpartijen zorgen.

liefs Wil

Meer informatie

Houd je kind gezond door een trampoline!
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Buitenspeelgoed.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *