Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?

Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?

Kinderen en buitenspelen, dat is een hele fijne combinatie. Dus hoe fijn is het als je een eigen tuin hebt, waardoor je jonge kindje al veilig buiten kunt laten spelen? Want die tuin heb je immers helemaal zelf in de hand én jij kunt een oogje in het zeil houden. Geen auto’s of andere gevaren, zeg maar. Maar dan is het wel zaak om er een kindvriendelijke tuin van te maken. Hoe pak je dat aan?

Een tuin waar gespeeld mag worden

Een kindvriendelijke tuin is een tuin waar je kind volop kan spelen. Geen tuin dus waar niet in gerend mag worden of waar een bal uit den boze is omdat anders de plantjes kapot gaan. Nu kan je denken dat je dan de tuin dus helemaal moet bestraten, maar ook dat hoeft helemaal niet. Sterker nog: gras is juist heerlijk voor je kind. Daar kan hij lekker op ‘rollen’ en bijvoorbeeld met een bal spelen. Languit in het gras liggen en samen met jou naar de wolken turen…  Heb je een grotere tuin, dan zou je een deel gras kunnen neerleggen en een deel bestraten. Want op tegels kan je dan weer juist leuk met je driewieler op rijden of met autootjes spelen.

Zithoekje

Een tuinset is zeker een aanrader. Iedereen heeft zo een eigen plekje om te zitten in de tuin of om bijvoorbeeld buiten te kunnen eten of misschien wel te knutselen. Natuurlijk kan een tuinbankje ook een leuk idee zijn. Is je terras groot genoeg, dan kan je jouw tuinmeubelen en die van je kinderen bij elkaar zetten. Wel zo gezellig.

lijn groen oudersenzo
Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?

Speeltoestellen

Het hangt natuurlijk een beetje van de grootte van je tuin af of je een speeltoestel kwijt kan. Maar het voegt zeker wel speelplezier toe. Geen grote tuin? Plek voor een schommel is er vast wel. Die kan je immers ook aan een sterke stang hangen of een dikke tak. En een zandbak is ook eenvoudig te realiseren op een kleine oppervlakte.

Speelhuisje of tent

Een eigen speelhuisje buiten is een droom van veel kinderen. Maar ook nu moet je er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Past dat niet? Koop dan een leuk speeltentje en zet die neer bij mooi weer. Dan heeft je kind toch zijn eigen plekje in de tuin, waar hij lekker boekjes kan lezen of zijn snoepjes kan eten. Of gewoon lekker kan spelen alsof hij op vakantie is, natuurlijk.

Speelgoed

En dan is het natuurlijk ook wel fijn als er buitenspeelgoed is. Ballen, fietsje, stepje, zandbakspeelgoed: voor je het weet ligt je tuin vol. Het is dan ook handig als er wel ergens een plekje is waar het speelgoed opgeruimd kan worden. Dit kan in een schuurtje zijn of misschien wel bij het speelhuisje.

Kindvriendelijke tuin is ook ‘kindveilig’

Een tuin die kindvriendelijk moet zijn zal niet alleen een leuke speelplek moeten zijn, maar de kinderen moeten natuurlijk eveneens veilig in de tuin kunnen spelen. Let dan ook goed op onder andere de volgende zaken:

Zorg dat de tuin zo omheind is dat je kind er niet uit kan ontsnappen. Ze zijn watervlug dus zo vertrokken als je net even niet kijkt.

Dat geldt ook voor water in je tuin. Ga er nooit vanuit dat je het wel doorhebt als ze bij het water komen. Een vijver moet je gewoon niet willen in een tuin waar kinderen spelen. Grenst je tuin aan een sloot? Zorg dat er een hek voor staat waar ze niet overheen kunnen klimmen. En check regelmatig of het allemaal nog heel is. Besef dat horizontale planken of andere materialen voor een kind gewoon een klimrek zijn! Dus klimmen ze gewoon over het hek heen!

Bomen en planten kunnen giftig zijn. Kies voor beplanting waar je je verder geen zorgen over hoeft te maken. En leer je kind van heel kleins af dat ze niks in hun mond stoppen!

Zorg voor een zachte ondergrond bij speeltoestellen. Hier zijn bijvoorbeeld rubberen tegels voor. Natuurlijk voorkomt het geen ongelukken, maar het heeft wel hoge absorberende eigenschappen waardoor het een val wel zal verzachten.

Speeltoestellen zijn leuk, maar uiteraard let je er wel op of ze veilig zijn. Ga dus voor kwaliteit en check ook hierbij regelmatig of alles nog goed vastzit, bijvoorbeeld.

Zorg dat de kinderen nergens met elektriciteit, gereedschap, chemicaliën of wat voor enge dingen dan ook in aanraking kunnen komen. Een slot op jullie schuurtje is dan ook belangrijk.

Ga zelf eens op je hurken zitten en kijk zo de tuin eens door. Misschien ontdek je dan nog wel andere zaken die niet handig zijn…

liefs Wil

Meer informatie

Zo kom je deze zomer tot rust in de tuin
Een ideale tuin voor jonge kinderen
Winter? Nu al nieuwe tuinplannen maken!
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Keessmit.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *