Wintersport met kleine kinderen

Wintersport met kleine kinderen

Ben jij een echte sneeuwliefhebber? Heerlijk met je ski’s de bergen af of met een snowboard? Kinderen hoeven deze liefhebberij zeker niet in de weg te staan. Ook baby’s, peuters en kleuters kunnen mee op de wintersport. Maar je moet natuurlijk wel goed voorbereid zijn!

Wintersport – Locatie

Er zijn genoeg kindvriendelijke wintersportplaatsen waar allerlei voorzieningen zijn waar je gebruik van kunt maken. Denk maar eens aan crèches, babysitters, miniklasjes soms al vanaf drie jaar. Laat je goed voorlichten op het reisbureau en leg je wensen en eisen op tafel. Zij kunnen je veelal van de juiste informatie voorzien. Er bestaan wintersportorganisaties die gespecialiseerd zijn in wintersportvakanties met (kleine) kinderen. Het leuke hiervan is dat naast de kindvriendelijke locaties er veelal ter plekke een uitgebreid animatieprogramma aanwezig is. Deze entertainment zorgt er – mede – voor dat kinderen volop plezier kunnen hebben. En als jij ziet dat je kindje het naar zijn zin heeft, heb jij dat dus ook!

Aan denken

Zoek het liefst een locatie die niet te hoog in de bergen is en blijf ter plekke liever met je kinderen op een kinderhelling. Hoe hoger je namelijk naar boven gaat, hoe droger de lucht. Deze droge lucht zorgt er voor dat je eerder uitdroogt. Geef hem daarom regelmatig iets extra’s te drinken. Voor heel jonge kinderen wordt het zelfs afgeraden om naar grote hoogtes te gaan. Baby’s kunnen het op grote hoogtes benauwd krijgen door de verminderde zuurstof in de lucht.

Neem je kindje liever ook niet in een draagzak op je rug de helling af. Door de snelheid waarmee je naar beneden glijdt, koelt de luchttemperatuur erg af, wat niet prettig is voor je kindje. Daarnaast is je kindje niet beschermd wanneer je valt…
Zorg dat de lippen van je kindje vet blijven, want deze drogen snel uit in de kou. Zorg daarom dat je een goede lippenbalsem bij je hebt. Neem ook een zakdoekje bij je, ook snottebellen kunnen in de kou bevriezen.

Wanneer het extreem koud is, kun je beter met je baby niet te lang buiten blijven. Voor andere temperaturen kun je eventueel een plastic hoes gebruiken met een luchtgat erin, over de kinderwagen. Als je deze (nog) niet hebt, kun je deze kopen bij babyspeciaalzaken, passend op elke kinderwagen. Je beschermt hiermee je kindje tegen regen, sneeuw en wind.

lijn groen oudersenzo
Wintersport met kleine kinderen

Miniklasjes

Natuurlijk kun je proberen je eigen kindje te leren skiën, maar beter is je kindje in een miniklasje onder te brengen. Met de andere kinderen samen is het hartstikke gezellig en de miniklasjes maken doorgaans gebruik van afgeschermde stukjes op de piste. Dat is wel zo veilig. Het skiën leren ze daarbij spelenderwijs onder poortjes door of door huisjes. De ski-juffen en ski-meesters weten heel goed hoe ze met peuters en kleuters om moeten gaan om ze te laten wennen aan die lange latten die alle kanten op glijden. De miniklasjes beginnen doorgaans vanaf 4 jaar, maar er zijn ook miniklasjes waar je kindje al met drie jaar naar toe kan.
De lessen voor kinderen duren wat korter dan de lessen voor volwassenen. Houd er dus rekening mee dat je je kindje wellicht wat eerder uit zijn klasje moet ophalen.

Spelen

Natuurlijk hoeft je kindje helemaal niet te leren skiën. Spelen in de sneeuw, op de slee van een kleine helling af, kan al een hele belevenis op zich zijn. Wanneer je gebruik maakt van een kindvriendelijke wintersportplaats zullen er ongetwijfeld sneeuwcrèches zijn waar je gebruik van kunt maken. Ondertussen kunnen jullie je gang gaan.
Je kunt er ook voor kiezen om afgewisseld zelf op je kindje te passen. In dat geval heb je met z’n tweeën genoeg hebben aan één skipas. Wil je toch graag samen skiën – en dat is natuurlijk wel zo gezellig – en je kindje niet in de opvang doen, kun je een extra (oppas)reisgenoot mee nemen. Op die manier hoef je nooit alleen van de berg af en ben je verzekerd dat er altijd iemand op jullie kindje past. Maak van te voren wel heel goede afspraken zodat er tijdens de vakantie geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Skispullen voor je kindje

Je kunt voor je peuter of kleuter een hele ski outfit kopen, maar hij kan er wellicht maar één vakantie gebruik van maken voordat hij er weer is uitgegroeid. Kijk eens voor tweedehands wintersportoutfits op websites als www.marktplaats.nl of www.ebay.nl. Maar een complete outfit huren is uiteraard ook mogelijk. Het materiaal is doorgaans van goede kwaliteit (maar check dit altijd zelf ook!!) en als iets niet helemaal goed is of toch niet goed past, dan kun je dit altijd ruilen.

Maar of je nou koopt of huurt er zijn een aantal details waar je op moet letten:

Om bevriezing tegen te gaan heeft je kindje goede waterdichte en geschikte skikleding nodig. Je kunt het beste voor speciale skikleding kiezen want alleen een extra legging onder de broek is zeker niet voldoende. Natuurlijk is deze kleding ook te huur. Informeer bij het reisbureau of hiervoor op locatie mogelijkheden zijn, of dat je dit al hier moet regelen. Goede skikleding beschermt je kindje ook tegen punten van skistokken.
Ook de skischoenen moeten van goede kwaliteit zijn. Deze zijn vaak ter plekke te huur, maar informeer voor de zekerheid vooraf bij het reisbureau. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Bescherm het lichaam van je kindje niet alleen tegen kou maar ook tegen de zon! Je verbrandt nergens zo snel als in de sneeuw. De witte sneeuw weerkaatst het zonlicht waardoor je twee of soms wel drie maal zoveel UV-stralen opvangt. Het is dus belangrijk dat je kindje goed wordt ingesmeerd (factor 30 of hoger). Nog meer dan in de zonvakantie!

Hoge bescherminsfactor

Gebruik geen zonnebrandmiddel op waterbasis – deze kan op de huid bevriezen – en zorg voor een hoge beschermingsfactor.
Zorg altijd voor een zakdoek. Ook snottebellen kunnen bevriezen.
De zon op de witte sneeuw kan verblindend werken. Zorg voor een goede kwaliteit zonnebril voor je baby, peuter of kleuter! Kinderogen zijn extra gevoelig voor de schadelijke UV stralen. Een goede skibril sluit goed aan en houdt ook de zijkant goed afgedekt.
Goede handschoenen. Liever geen handschoenen van wol, deze niet waterdicht. Handschoenen zijn belangrijk om je kindje in de sneeuw te kunnen laten spelen, zonder dat zijn vingertjes bevriezen. Als je kindje gaat skiën heeft hij echte skihandschoenen nodig. Deze zijn niet alleen tegen de kou, maar ook ter bescherming van scherpe zijkanten van ski’s. Denk ook aan een paar extra dikke warme sokken!

Valhelm

Laat je kindje altijd een (val)helm dragen. Hij kan nou eenmaal op zijn hoofdje terecht komen. Dit geldt niet alleen als je kindje gaat skiën, want ongelukken kunnen ook gebeuren als hij op een slee zit. Hoofdletsel op jonge leeftijd kan op latere leeftijd voor veel problemen zorgen, zelfs als het lijkt alsof alles meevalt. Let bij de keuze van een goede skihelm op de volgende punten:

Voldoet de helm aan de Europese norm EN 1077 (label in de helm).
Heeft de helm de juiste pasvorm (niet op de groei kopen, sommige helmen hebben een verstelmogelijkheid).
Zit de helm een skibril niet in de weg.

Zet op de momenten dat je kindje geen helm draagt, een lekkere warme muts op zijn hoofd.

Met de auto

Het heeft veel voordelen om met de auto op vakantie te gaan. Het is snel en je kunt lekker veel bagage meenemen. Omdat je zelf kunt beslissen, kun je alles ook aanpassen aan het ritme van je peuter. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Het is minder veilig dan vliegen en hoe houd je de kleinste urenlang rustig (en tevreden) in de auto? Wij hebben alvast wat tips voor je op een rijtje gezet.

Vergeet de vignetten niet!

Met de auto op vakantie? Vergeet dan niet te checken of er misschien een vignet nodig is. Reis je bijvoorbeeld van Nederland, via Duitsland naar Oostenrijk, dan heb je bijvoorbeeld voor Duitsland nodig: een Duitse milieusticker, een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een verbanddoos. Een verbanddoos en de gevarendriehoek zijn overigens voor bijna alle landen verplicht. Voor Oostenrijk heb je een Autobahnvignet nodig om gebruik te maken van de snelwegen!

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is onontbeerlijk en probeer dat iedereen lekker uitgerust aan de reis kan beginnen.

Stoppen

Stop iedere 2 uur even voor een frisse neus en het strekken van de benen.

Veiligheid

Zonder autostoeltje is het voor je peuter levensgevaarlijk in de auto. Zet hem dus altijd in zijn stoeltje, ook als je ‘alleen maar een blokje om’gaat. Als je auto een airbag voorin heeft, mag je het stoeltje nooit voorin plaatsen. Zorg ervoor dat de achterdeur goed op (kinder)slot zit.

Lezen en luisteren

Kinderen vinden het leuk om naar verhalen te luisteren, je kunt er voor kiezen om zelf voor te lezen, maar er zijn ook genoeg CD’s of luisterboeken met leuke verhalen voor kinderen. Je kunt de centrale geluidsinstallatie hiervoor gebruiken, maar met een walkman op hun eigen hoofd, kun je zelf gelijkertijd naar een gezellig muziekje luisteren. Muziek werkt ook rustgevend, maar muziek in combinatie met een verhaaltje zal je kindje helemaal waarderen. Als je kiest voor nieuwe muziek, laat je kindje deze dan al een week van te voren horen. Dan is het voor hem lekker bekend.

Snoepen en eten

Van veel snoepen en eten wordt je vervelend. Stel het snoepen daarom zo lang mogelijk uit. Je kunt je kindje natuurlijk wel iets van fruit of een biscuitje geven.

Speelgoed

Houd met de keuze van het speelgoed in de auto rekening met het feit, dat je peuter er mee kan gaan gooien. Daarom kun je beter kiezen voor wat zacht speelgoed (mocht het ineens naar je hoofd worden gegooid). Er zijn ook plankjes te koop voor over het autostoeltje. Hierdoor is het mogelijk om je peuter te laten tekenen, kleuren of puzzelen. Ook met plastic raamfiguurtjes kun je je kindje even lekker zoet houden. Denk ook eens aan een eigen stuurtje voor hem!

liefs Marion

Meer informatie

Winterwonderland. Spelen in de sneeuw!
Winterberg – Een absolute aanrader voor jonge gezinnen!
Tips voor het vinden van de perfecte winterjas voor je kind
Wintersport, wat heb je nodig met kleine kinderen?
Skiën met kinderen. Hier met je op letten!
De stoerste mutsen!
Voorjaarsvakantie vieren? Dat doe je met Landal Greenparks!
5 leukste winteractiviteiten
Dit zijn de juiste kledingmerken voor de wintersport!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Autovignetten.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *