Welke verf kies je voor een veilige babykamer?

Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?

Je zwangerschap is misschien pas halverwege en voor je gevoel heb je nog alle tijd om de babykamer op te knappen. Toch kun je met dit klusje beter alvast in de eerste zes maanden van je zwangerschap beginnen. Zeker als je de kamer (opnieuw) wilt gaan verven. Als je dit van plan bent, zijn er een paar punten waar je over moet nadenken. Zorg bijvoorbeeld voor een goede ventilatie (bijvoorbeeld een open raam) tijdens het klussen zodat de verflucht niet te lang in het kamertje blijft hangen. En kies (uiteraard) voor een veilige verf. Maar wat is precies een “veilige verf”?

Veilige verf

Er zijn allerlei merken verf op de markt waar je voor kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld Sigma verf. Gelukkig is de verf die je tegenwoordig kunt kopen al veel minder schadelijk dan vroeger, maar toch zitten er in veel verfmerken nog steeds stoffen die niet zo goed zijn voor jou of je baby. Juist in de babykamer (of kinderkamer) is het belangrijk dat je een veilige verf gebruikt, zonder giftige stoffen.

Kies in ieder geval voor een verf op waterbasis. Dit betekent dat verf op een alkyd-basis afvalt. Deze bevat namelijk terpentine om de verf vloeibaar te maken. Te veel inademen van deze dampen is niet zo goed voor je gezondheid. De verf op waterbasis bevat geen terpentine maar heeft water als verdunningsmiddel. Dat is in ieder geval alvast een stuk gezonder. Maar niet alle verf op waterbasis is veilig als je zwanger bent. Ook onder dit type verf zitten ongezonde producten met dampen die je beter niet kunt inademen, zoals bijvoorbeeld parabenen of andere vluchtige stoffen.

Beperk je dus tot een verf dat géén parabenen bevat (want hormoonverstorend) op waterbasis is, VOS (Vluchtige Organische Stoffen)-vrij is en is gekleurd met natuurlijke pigmenten.

Met een goede latex, zoals Sigmatex Superlatex Matt, kun je naast stucwerk, ook behang, beton en glasvlies verven. Deze verf is zowel geschikt voor muren als het plafond.

lijn groen oudersenzo
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?

De kleur

Als je dan de juiste soort verf hebt gevonden, dan is de volgende stap: “de kleur”. Want de kleur bepaalt de sfeer van het kamertje. Houd er rekening mee dat een donkere kleur op de muren, de kamer kleiner doet lijken. Dat gebeurt trouwens al snel, want verf op grote(re) oppervlakten (zoals muren) doet snel donkerder aan dan je waarschijnlijk van plan was. Houd bij het uitzoeken van de kleur hier rekening mee. Als je een mooie kleur hebt gevonden, kun je hem beter een of twee tinten lichter kiezen om tot het gewenste resultaat te komen.

Wil je het allemaal wat speelser? Kies dan eens voor verschillende kleuren of verschillende verftechnieken. Je kunt bijvoorbeeld op een eenvoudige manier vlakken afplakken met tape en deze verschillend inkleuren. Je kunt met een kwast of roller zo egaal mogelijk schilderen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook na afloop met een ander kleur (en een spons) op “tamponneren” of “stempelen”.  Spelen met kleur en vorm, geeft de kamer direct een volledig eigen sfeer.

Probeer de babykamer zo rustig mogelijk te houden en kies daarom liever niet voor felle of harde  kleuren. Teveel kleur kan je baby straks teveel prikkels geven waardoor hij minder goed gaat slapen. Kleuren die rust geven zijn bijvoorbeeld blauw- en groentinten, maar bijvoorbeeld “nude-tinten” doen het ook prachtig in een babykamer.

Om de kamer zo groot mogelijk te doen lijken, kun je het beste de accentmuur voorzien van de hoofdkleur. Dit is de muur waar het meeste zonlicht op valt waardoor de kleur het beste tot z’n recht komt. De andere muren kun je dan een begeleidende kleur geven. Dit wordt ton-sur-ton genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een wit nuance, crémetint of heel lichtgrijs. Uiteraard afhankelijk van de hoofdkleur.

Moodboard

Heb je echt geen idee welke kleur(en) je moet kiezen? Ga dan eens aan de slag om een moodboard te maken. Dit kun je prima door allerlei afbeeldingen uit tijdschriften te scheuren van interieurs die jij mooi vindt. In de bouwmarkt kun je kleurstalen halen van de beschikbare verf en op die manier kun je de mooiste combinaties zelf samenstellen. Leuk om te doen en het maakt je wens heel inzichtelijk.

Combinaties

Natuurlijk is het prima als je alle muren verft, al dan niet met verschillende tinten, maar het kan ook een prachtig geheel worden als je gebruik maakt van muurstickers, één of twee muren (of vlakken) gaat behangen of een deel voorziet van lambrisering. Probeer er creatief mee om te gaan en laat je gerust inspireren op Pinterest.

Aan de slag!

En dan heb je een keuze gemaakt en staat alles klaar om aan de slag te gaan. Je handen jeuken om die witte muren te lijf te gaan met verf en kwasten maar… een goede voorbereiding is het halve werk! Als je een mooi eindresultaat wilt, zorg er dan voor dat de muren volledig “schoon” en “strak” zijn. Zorg ervoor dat alle eventuele behang- en lijmresten zijn verwijderd. Werk ook zoveel mogelijk oneffenheden weg.

Houd je een kale betonnen muur over? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om eerst een glasvezel- of vlisobehang te gebruiken. Verven op kaal beton wordt meestal niet zo mooi, het is koud en het weerkaatst ook nog eens veel geluid. Dit los je op door eerst de kamer te behangen met een materiaal waar je overheen kunt schilderen. Houd er rekening mee dat het behang eerst goed moet drogen, voor je eroverheen gaat schilderen.

Zijn de muren verfklaar? Prima! Dan kun je aan de slag om alle onderdelen op de muren die niet mee geschilderd moeten worden, af te plakken met afplaktape, om te voorkomen dat ze vies worden. Denk bijvoorbeeld aan raamkozijnen, stopcontacten, lichtknopjes of andere afdekplaatjes. Nog beter: verwijder alles wat je tijdelijk kunt verwijderen.

Alles beschermd? Dan kun je gaan verven!

Ventileren

Is de klus geklaard en ben je tevreden met het resultaat? Verwarm dan een week lang de kamer, terwijl je gelijktijdig ventileert. Door de warmte komen eventuele schadelijke stoffen eerder vrij en doordat je gelijktijdig ventileert, kunnen deze ook makkelijk weer je huis uit.

liefs Marion

Meer informatie

Klusjes in het huis, wat heb je nodig?
Durf voor kleur te gaan. Welke kleur kies jij?
Welke kleur voor de baby- of kinderkamer?
Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Goed schilderwerk zorgt voor een langere levensduur
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
Wat hang je aan de muren van de babykamer?
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Accessoires voor de babykamer
Kleur in het kinderinterieur

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Verf.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *