Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!

Kleine babykamer

Hoera, er is een kleintje op komst! Maar wat als je klein behuisd bent of alleen een kleine slaapkamer over hebt om een babykamer in te maken? No worries: ook met ruimtegebrek kun je efficiënt een babykamer inrichten. We geven je graag onze gouden tips.

Hoe groot moet een babykamer zijn?

Een ruime babykamer van 15m2 is misschien prachtig, maar als je heel eerlijk bent heeft een baby niet echt zoveel ruimte nodig. Een babykamer van 5m2 kan in principe al werken, mits je efficiënt bent met de inrichting. Een complete babykamer met uitgebreide meubels zal in zo’n ruimte niet passen. Gelukkig zijn er ook dan genoeg opties om toch een fijne ruimte voor je kindje te creëren. Het is even passen en meten, maar dan heb je ook wat. We delen onze tips graag met je.

De ruimte optisch vergroten

5m2 wordt natuurlijk nooit meer dan 5m2. Maar optisch kun je de ruimte wel vergroten. Kies voor lichte kleuren op de muren. Gebroken wit kan bijvoorbeeld prachtig zijn, zeker in combinatie met lichte meubels of een Scandinavisch interieur. Kies ook op de vloer niet voor een hele donkere kleur, maar houd het neutraal en licht. Kies bijvoorbeeld voor een zachte grijstint of een lichte eikenkleur.

Vermijd donkere, zware meubels

Een babykamer met zware, donkere meubels is niet de beste keuze als je slechts een kleine ruimte tot je beschikking hebt. Kies liever voor kleuren als wit, licht eiken of grijs. Een strak interieur laat de ruimte groter lijken. Kies dus niet voor een ledikant, kast of verschoontafel met veel tierelantijntjes, maar ga liever voor een Scandinavisch of industrieel ontwerp.

Sla kleding ergens anders op

Heb je een ruime overloop, of is er in je eigen slaapkamer nog ruimte voor een extra kledingkast(je)? Of kunnen de babykleertjes bij jou in de kast hangen of liggen? Kies daar dan voor. Een kledingkast neemt veel ruimte in beslag en daar heb je juist een gebrek aan.

lijn groen oudersenzo
Kleine babykamer

Verschoon de baby ergens anders

Een commode neemt erg veel ruimte in. Koop een goed verschoonkussen en verschoon je baby op de wasmachine (als deze niet aan staat natuurlijk) of een andere tafel elders in het huis. Zo spaar je een heleboel ruimte uit. Je kunt er ook voor kiezen om wel een commode in de kamer te plaatsen en daar ook gelijk de babykleertjes in neer te leggen. Je hoeft dan geen aparte kast aan te schaffen.

Werk met planken

Planken aan de wand zijn hét antwoord wanneer je een kleine babykamer tot je beschikking hebt. Verzorgingsspulletjes, luiers, rompertjes…je kunt ze allemaal kwijt op wandplanken. Er zijn tegenwoordig hele mooie, strakke planken verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo ziet het geheel er ook nog een beetje leuk uit!

Waar ga je je kindje voeden?

Het is fijn om je kindje te kunnen voeden waar het slaapt. Als je er ’s nachts uit moet om borstvoeding (of flesvoeding, for that matter) te geven is het fijn als je op een goede stoel kunt zitten en in alle rust kunt genieten. Veel ouders kiezen dan ook voor een stoel die op de babykamer staat. Soms is dat in verband met ruimtegebrek echter niet mogelijk. Denk goed na waar je de baby dan wilt voeden. Dat kan bij jou in de slaapkamer zijn of desnoods op een fijne stoel die op de overloop staat als daar voldoende ruimte is. Is er nergens echt een goede ruimte? Er zijn tegenwoordig hele comfortabele klapstoelen verkrijgbaar. Vergeet die plastic klapstoeltjes van vroeger: de nieuwe generatie klapstoelen voldoen aan alle eisen die je aan comfort kunt stellen. Een fijn voedingskussen maakt het gemak helemaal compleet.

Denk na over raambedekking

Zware, stoffen gordijnen gaan het in een kleine ruimte niet goed doen. De kamer oogt dan kleiner en met een beetje pech ook een stuk bedompter. Ga liever voor rolgordijnen of shutters in de juiste maat. Kies wel voor verduisterende rolgordijnen, zodat je kindje ook een middagslaapje in alle rust kan doen in de kamer.

Heb jij ervaring met het inrichten van een kleine babykamer? Heb je misschien nog tips voor andere ouders? Laat deze dan achter in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Je baby veilig in de box
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?
Kwaliteitseisen voor de baby
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Wat hang je aan de muren van de babykamer?
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Accessoires voor de babykamer

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *