De babyfoon, welke past het beste bij jou?

De babyfoon, welke past het beste bij jou?

Een babyfoon kan reuze handig zijn, maar er zijn heel wat verschillende types op de markt. Waar kun je uit kiezen? Welke babyfoon past bij jou? Waar moet je op letten? Wat kost een babyfoon? En is het echt zo noodzakelijk of zijn er ook goede alternatieven? We zetten wat informatie voor je op een rij.

Wat is een babyfoon?

Een babyfoon is een apparaat waarmee je het geluid in de babykamer kunt horen. Op die manier hoef je niet continu op te staan en zelf te gaan kijken. Als je niks hoort, is de kans groot dat je kindje nog gewoon heerlijk ligt te slapen. Een babyfoon bestaat uit twee delen. De zender (op de babykamer) en een ontvanger (bij jou in de buurt). Het gedeelte op de babykamer wordt ook wel basisunit genoemd en het apparaat wat bij jou staat, de ouderunit.

Voorheen waren de babyfoons uitsluitend gericht op geluid maar tegenwoordig zie je steeds meer babyfoons die beschikken over een camera en beeldscherm. Zo kun je niet alleen horen of het goed gaat met je kindje, je kunt het ook op afstand zien.

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een babyfoon, kunnen een aantal eigenschappen belangrijk zijn:

het geluid
het bereik
wel/geen camera
de accuduur
ecostand
wel/geen terugpraatfunctie
temperatuurmeter
nachtlampje/nachtfunctie
soort verbinding (DECT, Wifi, analoog, PMR)
zijn de beelden af te lezen op je smartfoon
de prijs

lijn groen oudersenzo
De babyfoon, welke past het beste bij jou?

Wat is voor jullie belangrijk?

Afhankelijk van jullie prioriteiten, kan er een keuze worden gemaakt. Als jullie prioriteit voornamelijk ligt op het kunnen horen van je baby, dan hoef je bijvoorbeeld geen babyfoon met camera te kopen. Het belangrijkste is dan dat de babyfoon op een goede manier het geluid overbrengt.
Wanneer de babyfoon niet op het net is aangesloten is ook de batterijduur van belang. Je wilt immers niet dat hij halverwege het middagslaapje uitvalt.
Er zijn ook babyfoons die een ecomodus hebben. Deze modus zorgt ervoor dat de babyfoon pas weer wordt ingeschakeld als je baby geluid maakt. Dat scheelt een grote belasting van de accu.

Analoge babyfoon

De gewone analoge babyfoons zijn het goedkoopste. Vaak zijn deze al te koop vanaf zo’n 25 euro. Ze geven alleen het geluid door en doen dit middels een radiofrequentie. Doorgaans hebben ze een maximaal bereik van 250 meter.
Het voordeel is natuurlijk de lage prijs, het nadeel is dat bepaalde apparaten als stoorzender kunnen fungeren. Ze zijn bovendien makkelijk af te luisteren of je ontvangt ineens het gesprek bij de buren.

Digitale babyfoon

De digitale babyfoon is wat duurder maar heeft ook een groter bereik (350 meter). Vaak bevatten deze babyfoons ook een terugspreekfunctie, zodat je op afstand iets tegen je kindje kunt zeggen. De digitale babyfoons kunnen een eco-systeem hebben. Dit houdt in dat de babyfoon uitschakelt als je kindje slaapt (en het dus stil is) en weer gaat werken als je kindje geluid begint te maken.
De digitale babyfoon is wel iets (10 à 20 euro) duurder. Het voordeel is dat anderen je niet kunnen afluisteren omdat de communicatie gecodeerd is.
Het nadeel van een digitale babyfoon is de straling, een DECT is namelijk niet stralingsvrij. Het is niet bekend hoe schadelijk dit is voor je kindje. Beter is dus het apparaat niet vlak bij het bedje te plaatsen.

Babyfoon met camara

Weer een stapje duurder zijn de babyfoons met camera. Hiermee kun je niet alleen horen of het goed gaat met je kindje, maar je kunt het ook nog eens zien. Natuurlijk is de kwaliteit van de camera bij deze aanschaf belangrijk. Hoe beter de camera, hoe scherper je beeld.
Vaak hebben deze camera’s een infraroodlampje zodat je ook in het donker naar je kindje kunt kijken.

App

Heb je een smartfoon over? Of een tablet? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te gebruiken en middels een app je kindje in de gaten houden. Voor een paar euro koop je al een app in de store. Op je smartfoon houd je dan je kindje in de gaten. Je hebt hier natuurlijk wel een goede internetverbiding voor nodig!

Angelcares

Er zijn ook babyfoons te koop die de beweging van je kindje in de gaten houden. Je schuift hierbij een plaat onder zijn matras en het apparaat registreert zijn ademhaling. Zou je kindje plotseling stoppen met ademhalen, dan gaat er een waarschuwingspiepje af. Haalt hij na een paar seconde dan nog steeds geen adem (geen beweging) dan gaat er een alarm bij je af. Vaak halen kinderen dan van schrik alsnog adem, maar jij bent in ieder geval gealarmeerd om direct bij hem te gaan kijken.
Sommige mensen vinden dit prettig en anderen worden er juist onrustig van.

Extra functies

Naast alle standaardfuncties zoals het doorgeven van geluid en beeld, hebben sommige babyfoons nog wat meer functies. Er zijn bijvoorbeeld modellen die ingebouwde slaapliedjes hebben, de temperatuur in de babykamer voor je in de gaten houden en er zijn zelfs babyfoons met een luchtvochtigheidssensor.
Het is maar net wat jullie belangrijk vinden.

De kosten van een babyfoon

Met zoveel diversiteit kun je je voorstellen dat de prijzen sterk uiteen lopen. Zo zijn er analoge babyfoons te koop vanaf zo’n 25 euro, maar de prijs kan oplopen tot een paar honderd euro. Een gemiddelde babyfoon zit daar tussenin, die koop je rond de 150 euro. Als je heel goedkoop uit wilt zijn en je hebt toevallig een smartfoon of tablet over, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een goedkope app. Dan ben je voor een paar euro al klaar.

Tips voor gebruik

Als je gebruik maakt van een internetverbinding, zorg er dan voor dat je WIFI-netwerk beveiligd is met een sterk wachtwoord. Je wilt immers niet dat anderen mee kunnen kijken en luisteren.
Let er op dat eventuele andere kinderen in huis niet met de babyfoon gaan spelen. Al die knopjes zijn natuurlijk heel interessant, maar het is vervelend als je babyfoon ineens niet meer werkt als je hem wilt gaan gebruiken.
Houd rekening met de afstand. Als het basisstation en de ouderunit te dicht bij elkaar staan, kunnen ze gaan ruisen.

liefs Marion

Meer informatie

Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Een buggy kopen – Waar moet je op letten?
Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Accessoires voor de babykamer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *