Zwanger en een laag inkomen: Tips & trucs

Zwanger en een laag inkomen: Tips  & trucs

De zwangerschap is een magische tijd waar je met volle teugen van wilt genieten. Toch kan een zwangerschap ook een bron van stress en zorgen zijn. Zeker wanneer je ook nog eens een laag inkomen hebt. In Nederland zijn er echter heel veel mogelijkheden voor zwangere vrouwen met een lager inkomen. We geven je graag de nodige tips & trucs, waardoor ook jij zorgeloos van je zwangerschap kunt genieten.

De babyuitzet: hoe krijg je alles bij elkaar?

Dat een baby krijgen geld kost spreekt voor zich. Als zwangere met een laag inkomen is het echter niet zo vanzelfsprekend dat je de babyuitzet kunt aanschaffen met spaargeld of je maandsalaris. De kans is groot dat je aan het einde van je geld een stukje maand overhoudt en dus nauwelijks tot niets kunt uitgeven aan een babykamer en andere benodigdheden. In veel gemeenten kun je bijzondere bijstand aanvragen voor je babyuitzet. Je krijgt dan eenmalig een bedrag waarvan je de babykamer en bijvoorbeeld een kinderwagen kunt aanschaffen.

Bijzondere gift

In sommige gevallen betreft de bijzondere bijstand een gift. In andere gevallen is het een lening tegen een zeer laag rentepercentage. Deze lening mag je vervolgens in je eigen tempo in termijnen terugbetalen. Informeer bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Is dit niet het geval? Het komt relatief vaak voor dat mensen gratis kinderwagens, babybedjes of commodes weggeven. Kijk rond op Marktplaats, maar houd zeker ook Facebook in de gaten. Bijna elke stad of dorp heeft wel een weggeefpagina op Facebook, waar inwoners gratis (of tegen een klein prijsje) allerlei spullen weggeven. Je kunt natuurlijk ook zelf een oproepje plaatsen!

lijn groen oudersenzo
Zwanger en een laag inkomen: Tips & trucs

Check waar je recht op hebt

Kijk gedurende je zwangerschap goed waar je straks recht op hebt. Met een laag inkomen kun je vaak kindgebonden budget krijgen van de Belastingdienst: dit is een maandelijkse toeslag waarmee het makkelijker wordt om jouw kleintje te onderhouden. Veel gemeenten geven daarnaast ook weleens extraatjes weg voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Zo kun je in Amsterdam aanspraak maken op de zogeheten kindbonnen van de gemeente. Hiermee kun je boeken en kleding voor je kindje kopen bij een aantal winkels in en om Amsterdam.

Ook andere gemeenten hebben vaak dit soort voorzieningen. Neem contact op met jouw gemeente en vraag naar de eventuele mogelijkheden. Ook kun je natuurlijk de site van je gemeente bezoeken: vaak is hierop ook de nodige informatie te vinden. Daarnaast kan het zo zijn dat je recht hebt op voedselpakketten van de Voedselbank.

Vraag alle gratis babydozen aan

Ben je zwanger? Dan kun je -ongeacht je inkomen- gratis babydozen bij een flink aantal winkels aanvragen. Denk aan de blije doos van Prénatal, de Zwangerbox en Babybox van Etos en de Ouders van Nu Zwanger & babybox. Op internet vind je meerdere handige overzichtjes van gratis pakketten en babydozen die aan te vragen zijn.

Kijk of je jouw inkomen kunt verhogen

Komt jouw inkomen (gedeeltelijk) uit een bijstandsuitkering? Kijk dan of je na je zwangerschap werk kunt vinden of een opleiding kunt gaan doen waardoor je straks een grotere baankans hebt. Veel gemeenten hebben vooral voor jongere moeders meestal wel een leerwerktraject waaraan je deel kunt nemen. Heb je geen oppas? Met een lager inkomen heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Een groot deel van de opvang van je kindje (bij een gastouder of een kinderdagverblijf) wordt dan vergoed. Ook kun je ervoor kiezen een thuisstudie te volgen. Vraag bij je gemeente na of je een financiële tegemoetkoming kunt krijgen hiervoor.

Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je studiefinanciering aanvragen wanneer je een voltijd mbo- of hbo-opleiding (of een universitaire studie) gaat volgen. Ben je wel werkzaam? Kijk dan of je na de zwangerschap meer uren kunt gaan werken, een loonsverhoging kunt krijgen of cursussen kunt gaan volgen waardoor je meer gaat verdienen. Benieuwd hoe je een carrière met het moederschap kunt combineren? Dat lees je hier!

Geniet van je zwangerschap

Als laatste willen we je meegeven: geniet vooral van je zwangerschap. Hoewel het misschien niet makkelijk is wanneer je een baby verwacht met een lager inkomen, zijn er in Nederland gelukkig mogelijkheden genoeg. Voel je niet schuldig: je kindje heeft naast materiële zaken namelijk vooral liefde nodig. Als je dat kunt bieden en tegelijkertijd kijkt wat je kunt doen om jouw financiële positie te verbeteren, komt het helemaal goed!

Heb jij ervaring met zwanger zijn en het hebben van een laag inkomen? Laat ons weten hoe je het allemaal redt in de comments hieronder!

Liefs Amber

Meer informatie

Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Low budget baby, veel babyuitzet voor weinig
Babykleding, waar moet je op letten?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Voorbereiding op de komst van een baby
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *