De babykamer! Hoe richt je hem in?

Zwanger? Dan kriebelt het vast ook bij je om aan de babykamer te gaan beginnen!
Welke kleur wordt het, nemen we eerst een wiegje of meteen een ledikantje? En wat voor soort behangetje? Allemaal hartstikke leuk, natuurlijk, maar vergeet ook de belangrijke zaken niet: wat kan je beter wél en wat juist niet doen in een babykamer?

De babykamer! Hoe richt je hem in?

Kleur en interieur kiezen

Blader eens door tijdschriften en uiteraard surf je eindeloos over internet, op zoek naar jouw favoriete babykamer. Maar in het echt ziet het er toch vaak weer anders uit. Ga gewoon gezellig meerdere babywinkels af. En koop pas als je het echt zeker weet. Kies vooral wat JULLIE leuk vinden, want jullie moeten het mooi vinden en niet de buitenwereld! De echte babykleurtjes blijven vaak wel in, maar natuurlijk zijn er ook op babykamergebied trends te bespeuren. Zo is op dit moment ook in babykamers het een trend om de natuur terug te laten komen. Denk hierbij aan rotan wiegjes, stoelen en voer het door in het behang: kies een junglepatroontje!

Maar ook baby’s mogen tegenwoordig op avontuur! Exotische dieren en dus een safarikamer : helemaal van deze tijd! En er zijn zelfs bohemian babykamertjes te vinden!

Wat schaf je allemaal aan voor op de babykamer?

Natuurlijk een bedje, dan is duidelijk. Een wiegje of meteen een ledikantje. Natuurlijk gebruik je een wiegje maar een paar maandjes, maar het is wel een heerlijk holletje… En daarnaast ook een commode, een klerenkast, een luieremmer en misschien heb je weinig ruimte in de badkamer, dan zal ook het babybadje er een plekje kunnen vinden. Is het kamertje wat ruimer, dan zou je kunnen kiezen voor een lekkere stoel, zodat je ook je kindje kan voeden of troosten op zijn eigen kamertje. Verder heb je voor op de commode een aankleedkussen nodig. Wat ook een idee is, is een plank boven je commode (hoog genoeg zodat je kindje niet zijn hoofdje stoot als jij het even wat minder oplettend optilt…, of jijzelf!). Hier kan je wat leuke spulletjes opzetten of juist nog wat handige accessoires.

Waar let je op qua veiligheid?

Zorg voor een wiegje of ledikantje die veilig is. Hiervoor worden keurmerken uitgegeven. Je zal de eerste niet zijn met een kindje wat bekneld raakt in een bedje (soms met fatale afloop!). Waar je zoal op letten moet:

Let op dat er geen scherpe hoeken en uitsteeksels te vinden zijn aan je wiegje of ledikantje. Natuurlijk moet het bedje stevig zijn en ook stevig staan. Denk ook aan losse onderdelen! Kleine mensjes steken alles in hun mondje en dat gebeurt vaak sneller dan jij verwacht!

Let op de afstand van de spijlen van een ledikant. Kan je kindje er niet tussen bekneld raken?

De lattenbodem moet niet alleen stevig zijn, maar let ook op de ventilatie. Veel ledikantjes hebben een gatenbodem. Wij hadden een oude familiewieg, maar hebben daar ook gaten in gemaakt. Heb jij ook een oude familiewieg, waarin nog gewoon een houten of rieten bodem zit? Misschien kan jij dan ook zelf gaten erin maken, zodat je wiegje toch goed ventileert!

Zoek een plekje in de kamer waar het bedje niet bij het raam staat (tocht) en niet bij de verwarming! Let ook heel goed op dat er geen touwtjes in het bedje terecht kunnen komen van bijvoorbeeld de gordijnen of het licht. Dit levert namelijk verstikkingsgevaar op, doordat je kindje erin verstrikt kan raken, tijdens het gewoel als hij slaapt!

Zorg dat je commode zo staat dat je licht hebt en je dus goed alles kunt zien. Maar ook dat je alles bij de hand kunt houden aan verzorgingsproducten en bijvoorbeeld schone kleertjes. Laat je kind nooit alleen op het aankleedkussen liggen!!!

Leuke tips

Zelf maken: of je nu zelf handig bent, of je moeder, je kunt de babykamer een heel persoonlijk tintje geven door zelf spulletjes te maken. Leuke knuffeltjes breien of haken of een lekker katoenen dekentje of omslagdoek. Maar natuurlijk kan je ook een mooi stofje uitkiezen en zelf de gordijnen naaien én nog veel mooier: de wieg zelf bekleden. Heel romantisch: maak de bekleding van je wiegje van jouw trouwjurk.

Maak een mooie muurschildering op de muur van de babykamer (of laat het doen). Zo kan je het kamertje echt een thema geven die jullie aanspreekt en ben je niet afhankelijk van fabrikanten.

Je kan kiezen voor echte babykleurtjes, maar zeker als je het niet zo breed hebt is het ook handig om een wat neutralere kleur te zoeken. Zo kan je babykamer er jaren tegenaan en groeit het zonder veel poespas door naar een peuter- en kleuterkamer enz. Door de spulletjes in de kamer wordt het net zo goed een echt babykamertje! Kies je voor een meegroeiledikantje, dan ben je helemaal even uit de ‘zorgen’.

Hou je niet van zachte kleurtjes? Geeft niks, je doet gewoon de kleurtjes die JIJ mooi vindt! Want die zachte kleurtjes zijn leuk voor het babygevoel van pap en mam en de visite… Jouw baby is veel beter in fellere kleuren zien!!! Mijn jongste had vooral een passie voor zijn pandabeertje… inderdaad: zwart/wit dus!

liefs Wil

Meer informatie

Babykosten: Dit kost (ongeveer) een geboorte
Onmisbare items voor je babyuitzet; wat mag je niet vergeten?
Handige tips voor een praktische en veilige babykamer
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Babyuitzet checklist. Dit heb je allemaal nodig voor de komst van je baby!
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Je baby veilig in de box
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Kwaliteitseisen voor de baby
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
Wat hang je aan de muren van de babykamer?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Accessoires voor de babykamer
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *