Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?

Overtijd maar niet zwanger. Wat kan er nog meer aan de hand zijn?

Bij overtijd zijn komt al snel de gedachte omhoog dat je zwanger kunt zijn. Toch zijn er nog meer redenen waarom je wel overtijd bent, maar dus niet zwanger. Welke oorzaken kunnen er nog meer zijn?

Wat is overtijd zijn?

Overtijd zijn wil niks anders zeggen dan dat je niet ongesteld wordt op de dag dat je dat wel verwachtte. Bij de één zal dit altijd precies op de dag af zijn, maar er zijn ook vrouwen voor wie er sowieso speling zit in de dag waarop ze ongesteld worden. In laatstgenoemde gevallen wordt het dus al moeilijker om te bepalen of je nu 1 dag overtijd bent of meer… Bij zwangerschappen kan dat jammer zijn, maar met de tegenwoordige echo’s kan precies bepaalt worden hoe ver je in je zwangerschap bent.

Toch zullen de meeste vrouwen zelf wel weten als er iets niet klopt aan hun menstruatiecyclus. Wat kan er aan de hand zijn als de test aangeeft dat je niet zwanger bent en je menstruatie toch uitblijft?

Geen eisprong

Een menstruatie volgt op een eisprong. Vindt er geen eisprong plaats, dan zal je dus ook niet ongesteld worden. Hormonen zorgen ervoor dat die eisprong plaats vindt. Dat je hormoonhuishouding om meerdere redenen verstoord kan worden is waarschijnlijk wel bekend. Welke oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen dat je hormonen op hol slaan en je daardoor geen eisprong en dus geen menstruatie hebt?

lijn groen oudersenzo
Overtijd maar niet zwanger. Wat kan er nog meer aan de hand zijn?

Stress

Stress kan veel met je hormonen doen. Je lichaam maakt een hormoon aan als het onder stress staat, en deze stresshormonen kunnen je cyclus in de war gooien. De hormonen die normaal gesproken zorgen voor de eisprong zullen juist minder aangemaakt worden. Hierdoor blijft je menstruatie uit. Nu ik het zo opschrijf heb ik de neiging om te zeggen dat je lichaam doorheeft dat het geen goed moment is om zwanger te worden…

Schommelingen in je hormoonhuishouding

Nu hoeft niet altijd stress de oorzaak te zijn dat je hormoonhuishouding in de war raakt. Medicijnen kunnen een reden zijn of misschien is je eigen hormoonhuishouding wel niet helemaal stabiel. Zeker op jonge leeftijd kan het gewoon voorkomen dat je zomaar een keer overslaat. En er zijn vrouwen die altijd een onregelmatige cyclus hebben. Slik je medicijnen en wil je zwanger worden? Overleg dan altijd met je arts of je die medicijnen dan wel kan blijven slikken. Niet alleen om vruchtbaar te zijn, maar zeker ook om je kindje geen risico’s te laten lopen.

Ziekte

Ben je ziek geweest? Ziek zijn kan invloed hebben op je hormonen en dus ook op het tijdstip van je eisprong. Later ongesteld worden nadat je ziek geweest bent hoeft dus niet vreemd te zijn.

Te sportief

Dit klinkt misschien vreemd, maar je kunt ook te veel bewegen… Nu gaat het in dit geval om echt in het extreme bewegen, zoals topsporters doen. Ook zij kunnen hierdoor hun hormoonhuishouding ontregelen. Het schijnt zelfs zo erg te kunnen zijn dat een menstruatie niet alleen iets later komt, maar zelfs wegblijft.

Anticonceptie

Dat anticonceptie invloed heeft op je menstruatie is geen nieuws. Dat is immers waarom je de pil of een aanverwant artikel gebruikt. Wil je zwanger worden? Stop dan ruim van tevoren met de anticonceptie. Het kan namelijk even duren voor alles weer gewoon werkt zoals zou moeten. En je wilt toch ook niet dat je baby nog resten van iets oppikt…

Jouw gewicht

Heb je echt last van overgewicht óf ondergewicht? Ook dat kan een reden zijn waarom je lichaam verstoord raakt in de hormoonhuishouding. Dit kan dus gelden voor vrouwen die te dik zijn, maar ook net zo goed voor vrouwen die veel te licht zijn. Probeer dan ook gezond te leven en jezelf naar een goed gewicht te krijgen. Zoek hulp als dit niet lukt!

Biologische klok is van slag

Jouw menstruatie hangt samen met jouw biologische klok. Is je dag- en nachtritme verstoord, dan kán dit ook invloed hebben op jouw menstruatie.

Borstvoeding

Heb je een kindje die nog bij je drinkt? Borstvoeding zal de hormonen beïnvloeden, wat heel natuurlijk is. Je hebt immers een baby aan de borst dus is er nog geen plek voor een nieuwe baby op komst, zeg maar. Dat je menstruatie de eerste tijd uitblijft is dan ook niet meer dan normaal. Pas wel op dat je dit niet als een vorm van anticonceptie ziet. Je weet immers nooit wanneer die eerste eisprong weer plaats vindt!

Overgang

De overgang klinkt misschien nog als iets heel ver weg in de oren, maar er zijn vrouwen die al vrij jong in de overgang raken. Ook dan zal je cyclus eerst ontregelen en vervolgens dus weg gaan blijven.

Zeldzame oorzaken

Uiteraard is dit lijstje nog niet compleet. Maar de meest voorkomende zijn hier wel besproken. Minder vaak voorkomende redenen kunnen zijn:

  • Een schildklierafwijking
  • Operatie aan de baarmoeder of baarmoedermond
  • Afwijking in de eierstokken
  • Gezwel in een eierstok of bijnier waardoor mannelijke hormonen worden aangemaakt

Geen menstruatie, geen zwangerschap: moet ik naar de dokter?

Er zijn heel veel redenen waarom een menstruatie uitblijft. De meeste zijn onschuldig en daar hoef je dus ook niet heel veel zorgen om te maken. Toch kan het ook wijzen op iets lichamelijks wat er aan de hand kan zijn of een signaal zijn dat je psychisch niet lekker in je vel zit. Het is dan ook verstandig om naar je huisarts te gaan als je langere tijd niet ongesteld wordt of als je je hier al eerder zorgen over maakt. Je zorgen maken zorgt immers ook voor stress en inderdaad: daarmee is het cirkeltje rond.

Heb je een kinderwens? Gebruik je medicijnen? Ervaar je veel stress? Maak een afspraak met je huisarts om samen tot een oplossing te komen of om lichamelijke, ernstige afwijkingen te kunnen uitsluiten.

Foute uitslag test

En ben je overtijd met een negatieve uitslag, dan blijft er toch ook altijd nog de optie, dat je ondanks de negatief test toch wél zwanger bent! De meeste zwangerschapstesten zijn heel betrouwbaar, maar niet voor de volle honderd procent! Zeker als je al heel vroeg test kan de uitslag nog negatief zijn, terwijl je wel zwanger bent!

liefs Marion

Meer informatie

Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Bron: Thuisarts.nl

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *