Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?

Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?

We worden er tegenwoordig een beetje mee dood gegooid: de invloed van de maan. Zeker als je als vrouw je bezighoudt met zelfontwikkeling kom je niet meer om hem heen. Wat betekent dat leven met de maan nu eigenlijk en is het echt zo dat dit hemellichaam invloed heeft op ons?

Waarom vrouwen met de maan verbonden worden

Op veel sites en in boeken die spiritueel gericht zijn op vrouwen, komt de maan terug. Wat is dat toch dat vrouwen en de maan met elkaar gelinkt worden? Hierbij moeten we stil staan bij zowel onze eigen cyclus (die van je menstruatie dus) en die van de maan. Inderdaad, beide houden een cyclus aan van ongeveer vier weken. Volgens verhalen zou de menstruatiecyclus van vrouwen die dicht bij de natuur leven (zoals vroeger het geval was) volledig afgestemd geweest zijn op de maan. Hij kent vier verschillende stadia en deze vier stadia zou je ook terug kunnen zien in je eigen menstruatiecyclus. Doordat hij minder invloed heeft op ons dagelijkse leven door de komst van het kunstlicht is dit verloren gegaan.

Vier verschillende stadia

De maan kent vier stadia: de nieuwe, de wassende, de volle en de afnemende maan. Dit blijft zo doorgaan. Overigens kan je hier ook de vier seizoenen in terugvinden. Er wordt nu vanuit gegaan dat je deze vier fasen ook in je eigen lijf kunt terugvinden. De periode dat je menstrueert komt overeen met de nieuwe maan. Je bent dan gevoeliger en je intuïtie zal nu nog beter werken. De week na je menstruatie staat voor meer energie. Je zou nu dus op een fijne manier met iets nieuws kunnen beginnen. Hier hoort de wassende maan bij. De week van je ovulatie staat gelijk aan de volle maan. In deze week ben je vooral sociaal en straal je! Uiteraard biologisch gezien heel slim, want deze week ben je immers het meest vruchtbaar… Om dan over te gaan naar de afnemende maan, wat voor jou betekent dat je dingen los kan gaan laten, je meer naar binnen keert en waarin je goed aan je zelf kunt werken.

lijn groen oudersenzo
Hoe groot is eigenlijk de invloed van de maan op ons?

De volle maan-verhalen

De volle maan heeft echter nog meer verhalen. Deze zijn niet alleen van toepassing op de vrouwen maar op alles. Natuurlijk kennen we de leuke weerwolfverhalen, maar dat is natuurlijk weer van een hele andere orde. Er wordt gezegd dat er meer bevallingen zijn rond deze periode, dat mensen minder goed kunnen slapen en emotioneler kunnen zijn. Intense dromen worden verweten aan dit moment. Maar er zijn ook mensen die juist heel veel energie krijgen, creatiever worden en helaas ook minder leuke dingen. Zo schijnt er juist met volle maan meer geweld voor te komen.

Wel of niet waar?

Zoals zo vaak met dit soort zaken zijn er mensen die volledig overtuigd zijn van de invloed van de maan op ons mensen. Maar zijn er minstens net zoveel mensen die het af doen als onzin. Vanuit de wetenschap wordt er soms wel onderzoek naar gedaan. De ‘believers’ stellen dat de maan invloed heeft op de getijden van de zee. Omdat wij voor een heel groot deel uit water bestaan, wordt er gesteld dat het helemaal zo gek niet is dat hij invloed zou kunnen hebben op ons. Klinkt heel logisch, nietwaar? Wetenschappers blijven echter sceptisch. Maar goed, dan kan je je tegelijk afvragen of dat waterdicht is. Want niet alles wat niet bewezen kan worden, is dus ook meteen niet waar… Beide partijen hebben hun eigen ideeën en bezien uiteraard de dingen vanuit hun eigen gezichtsveld. Zo zouden statistieken helemaal niet laten zien dat er meer bevallingen zijn rond de volle maan. Dat er echter wel meer criminaliteit is, is te verklaren omdat het lichter is als hij ons op volle sterkte toelacht.

Leven met de maanstanden: wel of niet doen?

Betekent dit dat leven met de maanstanden dus onzin is? Wetenschappelijk gezien zijn er geen bewijzen voor dat hij invloed heeft. Maar: bewust stil staan bij je eigen lijf en zo bewust bezig zijn met de wereld om je heen kan zeker iets heel moois toevoegen. Niet zomaar door hollen, maar naar je eigen behoeften luisteren en je lijf respecteren. En een beetje magie in je leven is stiekem ook fijn. Of de maan daar dan invloed op heeft of niet: niemand heeft de waarheid in pacht! Als het voor jou fijn voelt, dan is dat toch het enige wat telt?

liefs Wil

Meer informatie

Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Het sterrenbeeld van je kind, wat zegt het over zijn karakter?
En de maan lachte

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *