Welke invloeden kunnen de kans op een miskraam vergroten?

Welke invloeden kunnen de kans op een miskraam vergroten?

Als je net zwanger bent is één van je grootste angsten dat je een miskraam kunt krijgen. Waardoor ontstaat er een miskraam? Hoeveel kans maak je op een miskraam? En zijn er factoren waardoor je de kans op een miskraam vergroot?

Wat is een miskraam

Als in het begin van de zwangerschap het fout gaat dan spreekt men van een miskraam. Dit is tot de 16e week. De WHO spreekt zelfs tot 20 weken van een miskraam. In medische kringen wordt dit een spontane abortus genoemd.

Hoeveel kans loop je op een miskraam?

Miskramen zijn eigenlijk vrij gewoon. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen maakt wel een keer een spontane abortus mee. De meeste miskramen komen voor tussen de 8 en 13 weken. Is iemand voor de eerste keer zwanger, dan maakt hij 15% kans op zo’n spontane abortus. Bij volgende zwangerschappen is deze kans gedaald tot 5%. Heel vroeg in je zwangerschap kan je zelfs helemaal niet doorhebben dat je zwanger was en dat je een miskraam hebt gekregen! Na 13 weken kan je nog wel een miskraam krijgen, maar die kans is dan heel klein. Heb je al eens een miskraam gehad, dan ligt je percentage helaas iets hoger.

Oorzaken miskraam

Er zijn meerdere redenen waarom er een miskraam plaats vindt. In principe wil het zeggen dat er iets aan het vruchtje niet goed is. Vaak heeft dit met het aantal chromosomen te maken. Hierdoor kan er een stoornis zijn ontstaan in de aanleg van de zwangerschap. Het vruchtje kan daardoor niet verder ontwikkelen en het lichaam zal daarna het kleine vruchtje afstoten. Toch zijn er ook factoren die de zwangerschap in de weg staan, die niet met het vruchtje zelf te maken hebben. Zo kan jij een afwijking hebben aan de baarmoedermond of blijk je een vleesboom te hebben. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is er ook geen kans voor de ontwikkeling van het vruchtje. Invloeden van buitenaf kunnen eveneens een reden zijn, zoals infecties, vruchtwaterpunctie, vlokkentest of bijvoorbeeld een ongeluk.

lijn groen oudersenzo
Welke invloeden kunnen de kans op een miskraam vergroten?

Leeftijd moeder

De kans op een miskraam wordt groter naarmate de moeder ouder is. Waar je als twintiger een kans op een miskraam hebt van maar 9 tot 17%, loopt dit op tot maar liefst 80% (!) als je 45 bent. Zeker na je 40e loopt het schrikbarend hard op. Als je 40 bent ligt het percentage namelijk nog op 40%. Het mag duidelijk zijn dat je in dit opzicht beter jong kunt zijn!

Ziekten

Er zijn ziekten die invloed kunnen hebben op het krijgen van een miskraam. Krijg jij als zwangere vrouw bijvoorbeeld Rodehond, dan kan je kindje aangeboren afwijkingen oplopen, maar ook de kans op een miskraam ligt hoger. Er zijn diverse infecties die dit kunnen doen, ook die ziekten die heel onschuldig overkomen. Rodehond, bijvoorbeeld, is op zich een vrij milde kinderziekte, maar is dus voor zwangeren wel heel risicovol. Dat is ook de reden dat het in het vaccinatiebeleid is opgenomen. Is één van je kinderen ziek of iemand waar je op bezoek wilt, check dan even of dit risico met zich meebrengt voor je zwangerschap! Daarnaast zijn er ook andere ziekten die invloed hebben, zoals suikerziekte of een schildklierafwijking. Maar ook koorts op zich kan de kans op een miskraam vergroten.

Overgewicht

Een andere oorzaak die meer kans op een miskraam geeft is overgewicht bij de moeder. Wil je zwanger worden? Dan zou dit een reden kunnen zijn om eerst af te willen vallen.

Roken, alcohol en drugs

Het bekende ongezonde rijtje en ook in dit opzicht een boosdoener. Het is te allen tijde slecht voor je ongeboren (en geboren!) kindje, maar het kan dus ook de zwangerschap laten beëindigen.

Medicijnen

Ga nooit zomaar medicijnen slikken tijdens je zwangerschap. Raadpleeg hiervoor altijd de arts. Er zijn veel medicijnen op de markt die wel degelijk een gevaar vormen voor je baby. Ook de medicijnen die gewoon vrij te koop zijn en vrij gangbaar zijn. Ibuprofen, bijvoorbeeld, moet je niet willen slikken.

Denk na bij sporten

Let goed op welke sport je doet. Bewegen is altijd goed, ook tijdens je zwangerschap. Pas het aan, zodat je geen onnodig risico loopt. Overleg met de verloskundige wat wel of niet kan. Wat je in ieder geval echt niet moet doen is een risicosport beoefenen, want net verkeerd vallen kan wel degelijk een risico vormen voor je baby. En je dus meer risico op een miskraam geven. Ook met contactsporten moet je uitkijken.

Vrijen

Soms zijn echtparen bang dat vrijen de kans op een miskraam zou vergroten. Dit is niet waar. Je kindje ligt veilig in de baarmoeder!

liefs Wil

Meer informatie

Opnieuw zwanger na een miskraam
Hoe steun je iemand na een miskraam?
Oorzaken van een miskraam
Je kindje is doodgeboren. Hoe overleef je deze nachtmerrie?
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?
Omgaan met een miskraam. Hoe doe je dat?
Afscheidsmuziek & Kinderuitvaart muzieklijst
Verplichtingen bij het afscheid van je baby
Afbreking van de zwangerschap, wat komt daar bij kijken?
Onvoltooid verleden tijd

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *