Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie

Die bijzondere dag komt vaak veel te vlug: je dochter is voor de eerste keer ongesteld. Ineens is ze geen meisje meer, maar een jonge vrouw. Maar wel een jonge vrouw die flink van slag kan zijn door de gierende hormonen en haar allereerste bloedingen. Hoe help je een meisje bij haar eerste menstruatie?

Voortekenen

De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld wanneer ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De eerste menstruatie komt niet zomaar uit de lucht vallen: het lichaam van je dochter bereid zich al een tijdje voor. Eén tot zelfs twee jaar voor de eerste ongesteldheid kunnen jullie deze voortekenen opmerken:

  • vrouwelijke vormen, zoals borsten en ronde heupen
  • groei van schaamhaar
  • witte of gele afscheiding
  • de groeispurt lijkt voorbij

Bij roodbruine vlekjes in het ondergoed is de menstruatie heel dichtbij of zelfs al begonnen: de eerste ongesteldheid kan heel erg licht zijn. De meeste meisjes groeien na de eerste menstruatie nog maar een paar centimeter door; de echte groeispurt is dan dus voorbij.

De eerste menstruatie

Wanneer een meisje voor het eerst ongesteld wordt, heeft ze ook haar eerste eisprong gehad. Ze zit nu dus in de vruchtbare fase van haar leven: een bijzondere mijlpaal!

Helaas is de menstruatie voor veel vrouwen geen pretje. Gemiddeld twee weken na de eisprong stoot de baarmoeder, als het eitje niet bevrucht is, het baarmoederslijmvlies af. Dat is niet meer nodig voor een eventuele zwangerschap. Vermengd met bloed komt dit baarmoederslijmvlies door de vagina naar buiten: de menstruatie.

Al bij de eerste ongesteldheid kan dit voor klachten zorgen. Misschien is je dochter moe, heeft ze buikpijn of last van haar onderrug. Ook kunnen de hormonen zorgen voor stemmingswisselingen en hoofdpijn. Sommige meisjes hebben de eerste paar menstruaties alleen een beetje roodbruine afscheiding; andere meisjes worden overvallen door helderrood bloedverlies. Al met al kan de eerste menstruatie best een emotionele en fysieke beproeving zijn!

lijn groen oudersenzo
Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie

Praat erover

Menstrueren is een heel nieuw hoofdstuk in het leven van een jonge vrouw. Je kunt een meisje er al op voorbereiden, zodat ze niet zo schrikt wanneer haar eerste ongesteldheid komt. Maak haar niet onnodig bang, maar leg uit wat er in het vrouwelijk lichaam gebeurt en waarom. Bied vooral ruimte voor vragen. Sommige meisjes zijn al toe aan een stukje seksuele voorlichting, andere meisjes vinden het onderwerp ‘menstruatie’ voorlopig wel genoeg!

Het is fijn voor een meisje als ze het gevoel heeft dat ze met vragen over haar lichaam bij een vertrouwd persoon terecht kan. Een ouder, een zus, een tante of een vertrouwenspersoon op school.

Ongesteld, en nu?

Er is nog een goede reden om een meisje voor te bereiden op haar eerste ongesteldheid: dan weet ze alvast hoe ze om moet gaan met het bloedverlies. Dat kan zomaar gebeuren, ook als jij als ouder niet in de buurt of zelfs bereikbaar bent! Als jullie merken dat haar lichaam verandert kan het fijn zijn om een toilettasje te maken met spulletjes voor de eerste menstruatie. Maandverband, zakdoekjes, een schone onderbroek, misschien een paracetamol of chocoladereep…

Een momentje voor je dochter

Een (eerste) menstruatie komt gemakkelijk in een slecht daglicht te staan: het is eng, pijnlijk, ongemakkelijk. Maar het is óók een heel bijzonder moment: de overgang van meisje naar jonge vrouw, een eerste blik op een toekomst met misschien wel eigen kinderen. Daar mogen jullie best even bij stil staan!

Misschien hebben jullie in de familie al een traditie voor wanneer dochters ongesteld worden, zoals een bedeltje of een hangertje met een bepaald symbool. Andere moeders vieren de menstruatie graag met taart. Weet je niet zeker of je dochter op die aandacht rondom haar menstruatie zit te wachten? Vraag haar dan wat zij wil. Een dagje winkelen, een symbolisch cadeau of een fijne kruik voor die moeilijke dagen.

Het belangrijkste is dat je er bent voor je dochter in deze nieuwe fase, die zowel fysiek als emotioneel best wat van haar kan vragen.

Liefs Irene

Meer informatie

Voorbereiding op de eerste menstruatie
Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?
Menstruatiecyclus en zwangerschap, hoe ziet een normale cyclus eruit?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *