Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn?

Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn?

Vandaag, 17 november, is het Wereld Prematuren Dag. TNO doet sinds 1983 onderzoek naar de invloed van vroeggeboorte op de lange termijn. Het zogenaamde POPS-cohort (Project On Preterm and Small for gestational age infants). Nergens ter wereld is een landelijk cohort van deze omvang zo langdurig gevolgd en uitgebreid onderzocht. In eerste instantie werden 1.336 mensen die in 1983 zijn geboren bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/of een geboortegewicht onder 1500 gram gevolgd. 94% van alle baby’s die in 1983 zeer te vroeg of met een zeer laag geboortegewicht zijn geboren in Nederland. De gevolgde groep heeft over de jaren heen veel informatie opgeleverd over de korte- en langetermijngevolgen voor deze inmiddels bijna 40-jarigen.

Eerder onderzoek naar vroeggeboorte

Uit de eerdere onderzoek blijkt dat vroeggeboorte in veel gevallen de hele levensloop van deze mensen beïnvloedt. Zo had op 19-jarige leeftijd 50% een verhoogde bloeddruk. Dat leidt op die leeftijd wellicht nog niet tot problemen, maar de kans is groot dat dat op latere leeftijd wel het geval is. Vaak worden de vroeg geborenen niet serieus genomen in hun klachten en krijgen ze te maken met verkeerde diagnoses en behandelingen. Onderzoek is dus van belang.

lijn groen oudersenzo
Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn?

Fysiek onderzoek

Volgend jaar worden de “kinderen” uit dit cohort 40 jaar. De groep is op 19 jarige leeftijd voor het laatst fysiek onderzocht en tussendoor middels vragenlijsten. Nu de groep 40 jaar wordt, zou het een mooi moment zijn om weer zo’n fysiek onderzoek te doen. Op dit moment wordt gekeken of en zo ja hoe een nieuw fysiek onderzoek kan plaatsvinden.

Het volledige artikel vind je op de TNO-website.

liefs Marion

Meer informatie

Couveuse – Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby eerst in de couveuse moet
Schuldgevoel en andere emoties als je kindje in de couveuse moet
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Geelzucht. Een gele pasgeboren baby. Waar komt dit door?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: TNO
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *