Brandend maagzuur. Wat doe je eraan?

Brandend maagzuur. Wat doe je eraan?

Brandend maagzuur is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Zo’n 80 procent van de zwangeren krijgt hier een of meerdere keren mee te maken. Een andere naam hiervoor is Pyrosis. Maar hoe je het ook noemt, irritant is het. Gelukkig kun je het risico dat je het krijgt een beetje verkleinen door op te letten wat je eet. Daarom geven we hier wat tips!

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een zure stof waarmee de maag je voedsel verteerd. Je maag heeft een beschermlaag tegen deze stof, maar je slokdarm niet. Je kunt je voorstellen dat wanneer deze stof in je slokdarm terecht komt, dat dit een bijtend en brandend gevoel geeft.

Wat zorgt voor brandend maagzuur?

Het hormoon progresteron speelt hierin een belangrijke rol. Deze werkt namelijk spierontspannend en dat geldt dus ook voor de sluitspier bij de maagopening. Wanneer deze spier een beetje ontspant, kan er wat maagzuur omhoog komen de slokdarm in. Dit leidt tot brandend maagzuur. In een later stadium van de zwangerschap kan ook je kindje de schuldige zijn, doordat hij fysiek druk uitoefent op het spijsverteringskanaal.

Stress

Ook stress kan voor brandend maagzuur zorgen. Praat daarom zoveel mogelijk over de dingen die je bezig houden en krop het zeker niet op.

lijn groen oudersenzo
Brandend maagzuur. Wat doe je eraan?

Symptomen brandend maagzuur?

Misselijk of opgeblazen gevoel
Branderig gevoel in de slokdarm
Pijn voor in de borst
Boeren of oprispingen (bij het boeren kan wat maagzuur omhoog komen)

Brandend maagzuur en voeding

Er zijn voedingsstoffen waarmee je beter rekening kunt houden omdat zij de maag extra kunnen irriteren. Pas daarom op met: koffie, thee, koolzuur(houdende dranken), gekruide voeding en zure voeding (zoals bijvoorbeeld citrusvruchten). Ga liever niet na het eten gelijk liggen, maar zorg ervoor dat je bovenlichaam wat hoger komt te liggen. Eventueel met wat kussens. Vermijd ook knellende kledingstukken.

Wat wel doen?

Probeer zo gezond en vezelrijk mogelijk te eten. Eet niet te vet en vermijd producten zoals hierboven beschreven. Eet liever meerdere kleinere maaltijden dan drie grote. Neem de tijd voor het eten en neem kleine hapjes; kauw zo goed mogelijk. Eet niets meer in de de drie uur voor je naar bed gaat.
Zit en/of slaap zoveel mogelijk in een zittende positie.
Zorg voor voldoende beweging. Beweging stimuleert namelijk de spijsvertering en stoelgang.

Alternatieve oplossingen

Er zijn producten die een zuurbrandremmende werking hebben, zoals bijvoorbeeld lauwe melk of vanillevla. Ook kamillethee kan voor wat verlichting zorgen.
Liever iets eten? Dat kan ook. Kauwen op rauwe amandelen of havervlokken schijnt goed te helpen tegen maagzuur. Ook een stuk droog brood kan verlichting geven.

Heb je er erg veel last van? Overleg dan met je huisarts of verloskundige welke medicatie je kunt gebruiken.

liefs Marion

Meer informatie

Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal (maar niet altijd)
Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *