Zwanger in de zomer? Het kan best pittig zijn.

Zwanger in de zomer? Als je de zwangerschap zou kunnen plannen, zou je waarschijnlijk niet voor deze periode hebben gekozen. Volop zwanger in de zomer, betekent peultjes zweten. Niet alleen zal het zweet in stralen van je voorhoofd lopen, maar ongetwijfeld ook onder je oksels, borsten en nou ja, eigenlijk van heel je lichaam. Hoogzwanger in hartje zomer, kan best pittig zijn.

Hoe kom je zo goed mogelijk die hete dagen door? Wij geven tips!

Zwanger in de zomer

Voorkom uitdroging

Het is altijd al belangrijk dat je voldoende blijft drinken, maar tijdens die hele hete dagen is het helemaal superbelangrijk dat je goed blijft drinken. Normaal is dit zo’n twee liter vocht per dag, maar als het zo heet is, mag je best een litertje extra drinken. Drink liever geen vruchtensappen (suiker) of koolzuurhoudende dranken (opgeblazen gevoel). Het beste kun je water drinken, eventueel met een smaakje (citroen of mango).

Niet in de volle zon

Tijdens je zwangerschap kun je beter niet in de volle zon gaan zitten. Je hormonen zorgen ervoor dat je wat sneller verbrandt en je kunt last krijgen van pigmenten op plekken waar je ze vast niet wil hebben. Bijvoorbeeld op je buik (zwangerschapsstreep) of gezicht (zwangerschapsmasker). Duik gewoon lekker onder de parasol. Eigenlijk is dat toch veel fijner!

Wil je toch even in de zon? Doe het dan voor 12.00 uur of na 15.00 uur. Tijdens die middaguren heeft de zon de meeste kracht. Tijdens die uren kun je beter in de schaduw zitten.

Let op zomerkost

De zomerperiode is natuurlijk het seizoen voor de BBQ en verkoelende zomerse cocktails. Let bij een BBQ dat je niets eet wat al een tijdje in de zon heeft gestaan, of nog rauw van de BBQ komt. Even extra alert blijven dus. En die heerlijke zomerse cocktails kunnen natuurlijk prima, mits ze zonder alcohol zijn. Even dus geen Tequila Sunrise of Pina Collada voor jou. Dat komt vanzelf wel weer.

Let ook op de hoeveelheid zout die je eet. Beter kun je wat minder zout nu eten, want zout houdt namelijk vocht vast. En dat doe je door de hitte toch al meer.

Zweten op de meest vervelende plekken

Dit is bijna niet te voorkomen, belangrijk dus om luchtige kleding te dragen. Het liefst van katoen en/of linnen. Hoe losser het om je heen hangt, hoe beter. Liever niet met wijde mouwen, want ook al draagt dat heel fijn, een wesp is er zo onder gevlogen…

Zwanger in de zomer? Neem je rust!

Die enorme buik zit je vast ook in bed vaak in de weg, daarom is het belangrijk om ook overdag je rustmomenten te pakken. Zorg er ook voor dat je slaapkamer zo koel mogelijk is, zodat je ’s nachts zo goed mogelijk slaapt.

En als je dan toch je rust pakt, gooi die voeten dan gelijk een beetje hoger. Met die hitte zullen je voeten veel vocht vasthouden. Je kunt een beetje lief voor ze zijn, door ze tijdens het rusten zoveel mogelijk wat hoger te leggen.

Die stank!

Tijdens je zwangerschap ben je al wat gevoeliger voor geurtjes en in de zomerperiode kan dat nog wel eens dramatisch zijn. De zon op een vuilnisbak kan echt een vreselijke geur verspreiden en dat terwijl je toch al gevoelig bent voor luchtjes… Misschien wat geurdoekjes in je tas? Gewoon voor de zekerheid.

Zorg voor verkoeling!

Hoe? Nou, neem een duik in het zwembad of in de zee. Wil je het liever wat dichter bij huis zoeken? Stop dan je voeten in een teil met koud water. En als je dan toch koud water bij je in de buurt hebt, leg dan een washandje met koud water op je gezicht of in je nek. Even lief zijn voor jezelf.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een paar keer per dag een extra douche nemen! Je bent toch thuis, dus why not?

IJsjes!

Als je iedere dag wilt genieten van een ijsje, kies dan bewust voor een waterijsje. Natuurlijk smaakt dat roomijs verrukkelijk, maar die kilo’s wil je na de bevalling er ook nog eens af krijgen. En tijdens die snikhete dagen is sportief bezig zijn, niet echt een optie. Zeker niet met die enorme buik. Een waterijsje daarentegen kan niet zo’n kwaad. Heb je gelijk ook weer wat extra vocht binnen.

Kortom, hoe kom je de zomer door?

Als je nou echt helemaal lief voor jezelf wilt zijn tijdens de snikhete dagen, ga je in de tuin zitten, onder een parasol, met een draaiende ventilator op je gericht en je voetjes in een bak met koud water. Denk daarnaast aan:

1) Drink voldoende
2) Neem voldoende rust
3) Draag luchtige kleding
4) Let op je voeding (niet teveel zout, geen rauwe producten)
5) Blijf zoveel mogelijk uit de zon
6) Zorg voor een zo koel mogelijk huis
7) Neem regelmatig verkoeling

En als je dit kunt volhouden tot aan de bevalling, kom jij de hete zomer wel door! Succes!

liefs Marion

Meer informatie

Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?
Zwanger in de zomer: Tips & info!
Een zwembad in je tuin!
Wat gooien we allemaal op de bbq?
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
FAS – Foetaal Alcohol Syndroom
Gewichtstoename zwangerschap
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Gezonde recepten
Mooi en gezond zwanger
Zonnebank en zwangerschap
Zomer ABC
Zwangerschapsquiz, test je kennis!
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *