Welke kleur voor de baby- of kinderkamer

Welke kleur voor de baby- of kinderkamer?

Dat kleuren veel met je doen, dat zal je vast wel weten. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak. Maar ja, wat kies je dan als kleur voor de kamer van je (komende) kindje? Een kleur kiezen die je kind zelf mooi vindt is natuurlijk nog niet van toepassing bij een baby. En je kunt wel een hele eigen voorkeur hebben, maar kan je er dan wel mooie bijpassende spulletjes voor vinden? Hoe zat het ook alweer met de werking van kleur op het ruimtegevoel? En kan je nog meer doen dan alleen maar in 1 kleur verven?

Ga voor je eigen smaak!

Ondanks alle adviezen die nog zullen volgen in dit artikel is het in de eerste plaats toch echt een kwestie van smaak. Het is immers jullie babykamer! Bij een kinderkamer is de smaak van het kind ook al een dingetje. Oranje kan bijvoorbeeld helemaal in zijn, maar jou absoluut tot waanzin drijven (even overdreven gesteld): niet doen dus! Kies een kleur die je vooral mooi vindt! Gelukkig kan je met verf een hoop zelf bepalen en ben je niet helemaal afhankelijk van de huidige trends. Kies je voor Sikkens Verf , dan heb je keuze uit heel veel kleuren én bijvoorbeeld de keuze uit mat, zijdeglans en hoogglans. Door goed stil te staan bij de sfeer die je wilt uitdragen kan je een juiste keuze maken!

Wat kleuren doen

Kleuren beïnvloeden ons zonder dat je dat eigenlijk door hebt. Muren, gordijnen, vloerbedekking: het zijn allemaal grote oppervlakten die een grote stempel drukken op de sfeer. Kies dus bewust. Kleuren beïnvloeden namelijk niet alleen de ruimte (ze lijken er ruimer of juist kleiner door) maar ook je humeur. Nu zijn er de algemene ‘regels’ wat kleuren zouden doen, maar uiteraard zal ook dit weer afhangen van je eigen voorkeuren. Heb je een nare ervaring waar een kleur je aan doet herinneren, dan zal die kleur met jou iets heel anders doen. Grofweg gaat men uit van de volgende eigenschappen:

  • Rood: liefde, passie maar ook boosheid en gevaar. Verhoogt dus de energielevel van de kamer
  • Blauw: ontspannende kleur, rustgevend. Staat vaak voor de lucht, het water
  • Groen: natuur, waardoor het ontspannend werkt
  • Geel: zon, vrolijkheid. Een kleur die goed werkt voor een zonnig humeur!
  • Oranje: actie!
  • Paars: komt luxe over. Maar is ook ontspannend

Meestal kan je ervan uitgaan dat een kleur in een zachte setting het vertrek gevoelsmatig meer ruimte geeft, terwijl donkere kleuren juist het tegenovergestelde werken.

lijn groen oudersenzo
Welke kleur voor de baby- of kinderkamer?

Kleur voor de babykamer kiezen

Het inrichten van de babykamer kan een hele klus zijn. Maar zeker wel een leuke! Eén van de dingen die je waarschijnlijk als eerste je afvraagt is welke kleur(en) je gaat gebruiken. Ga je voor naturel, voor de echt zachte babykleurtjes of toch liever voor iets anders? Je kunt jezelf ook afvragen of de baby hier ook blijft slapen als hij groter wordt. In dit geval zou je ook juist kunnen denken aan een neutrale kleur op de muren, waar je eindeloos mee kunt combineren. Dan kan je er nu lieve, zachte babymeubeltjes bij neerzetten en voor de peuterkamer het combineren met fellere kleurtjes. Overigens is de baby zelf waarschijnlijk veel meer gecharmeerd van echte kleurtjes. Zo zien ze de eerste paar weken nog helemaal geen kleur! En daarna schijnt vooral rood een favoriete kleur te zijn! Sowieso ligt zijn voorkeur bij de primaire kleuren: rood, geel en blauw dus. Je kunt je afvragen waarom we dan zachte kleurtjes gebruiken voor een babykamer. Maar eigenlijk is dat helemaal zo gek nog niet. Die zullen hem of haar immers veel meer rust geven!

Kleur voor de kinderkamer kiezen

Voor je peuter of kleuter een kamer inrichten is een hele andere klus. Laat je kindje zelf meedenken of hou zelf eens in de gaten welke kleuren hij het liefste ergens uitpikt. Het moet immers zijn domeintje worden! En maak het spannend met leuke accessoires. Dit kan met meubeltjes of speelgoed, maar ook heel goed door leuke dingen te doen op de muren!

Muurstickers of muurschilderingen

Heb je de muren mooi geverfd? Er zijn prachtige muurstickers waarmee je de muren prachtig kunt versieren. Kies voor leuke jungle taferelen of raceauto’s of één van de vele andere variaties. Maar je kunt ook zelf (of een ander natuurlijk) de verfkwast ter hand nemen en een mooie tekening maken op de muur. Een handig hulpmiddel hierbij kan een projector zijn. Projecteer het tafereel op de muur en zo maak je er een simpel inkleuroefening van! Een kind kan de was doen… Ook leuk: een deel van de muur verven met krijtbord of magneetverf. Kan je kind er heerlijk mee spelen!

liefs Wil

Meer informatie

Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Verven: Welke verf kies je voor een veilige babykamer?
De babykamer verven? Zo krijg je een strak & professioneel resultaat!
Pimp de muren van de kinderkamer met muurstickers!
Handige tips voor een praktische en veilige babykamer

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Verf.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *