Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging

De voorpret van een feestje is vaak minstens zo leuk als het feestje zelf. Wie nodig je uit voor je feestje en wat ga je doen? Zodra dit rond is kan het echte werk beginnen: de uitnodiging maken en versturen!

Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging

Kant-en-klare uitnodiging

In de winkel zijn kant en klare exemplaren beschikbaar, voor jongens, meisjes en ook de genderneutrale uitnodigingskaartjes heb je tegenwoordig. Het is misschien handig om deze kaartjes eens te bekijken qua lay-out, want daar is over nagedacht. Op de achterkant of binnenkant staan al enkele basisdingen genoemd, je hoeft hierbij eigenlijk alleen de details in te vullen. Een makkelijke oplossing als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan.

DIY – Do it yourself uitnodiging

Als je vlaag van creativiteit op voelt komen kan je ook zelf met de uitnodigingen voor een kinderfeestje aan slag gaan. Hierbij enkele tips voor beginners.

Verzamel de details

Schrijf eerst alle belangrijke dingen op die ertoe doen. Dat is de kern van de uitnodiging. Denk hierbij aan informatie die nodig is voor de ouders van de genodigde. Jouw contactgegevens, plaats, tijd, breng- en ophaalwensen, wat mee te nemen etc. Je zou niet de eerste zijn die vergeet om een begin- of eindtijd op de uitnodiging te zetten.

Zorg trouwens ook dat deze praktische informatie leesbaar is. Zelfgeschreven kaartjes door kinderen zijn leuk, maar de kern moet wel goed te lezen zijn. Je kan deze informatie daarnaast anders ook even appen naar de ouders. Dat is een goed alternatief als je je niet te veel met de kaart wil bemoeien en je jouw kind zijn creatieve uitspattingen gunt.

Ophalen of thuisbrengen?

Je kind van een feestje op moeten halen of dat er een thuisbrengservice bij het feestje inbegrepen zit maakt logistiek een verschil.
Deze informatie is belangrijk om te noemen, want hier kunnen makkelijk misverstanden over ontstaan. “Oh, ik dacht dat je haar thuis zou brengen, want dat was vorige keer ook”. Benoemen geeft duidelijkheid, dan kunnen mensen er rekening mee houden en zit je aan het einde niet met een overgebleven kind.

Kies je voor gemak of vrijheid?

Denk zelf ook na wat voor jou als organiserende ouder handig is. Als je de kinderen zelf weer thuisbrengt heb je de controle over de eindtijd en kan je hier binnen de marges enigszins mee spelen. Is het gezellig en wil je ze niet in hun spel storen, dan breng je ze 5 minuten later. En als de sfeer wat grimmiger wordt van vermoeidheid, dan begin je net even wat eerder met het thuisbrengspektakel.

Laat je inspireren

Sommige mensen zijn heel creatief van zichzelf en kunnen als een volleerd kunstenaar een mooie uitnodiging ontwerpen in een handomdraai. Als je, net als het gros van de mensen, niet over creatieve genen beschikt, dan is Pinterest een goede bron van inspiratie. Zoek online maar eens op ‘uitnodiging kinderfeestje’ en je bent zo uren zoet. Wat ook altijd leuk is, is om een kaart te maken die past bij het thema van het feestje.

Lay-out

Kleuren, plaatjes of een foto toevoegen maakt een verschil. Beelden gebruiken bij de vormgeving maakt een uitnodiging persoonlijk. Door verschillende kleuren te gebruiken creëer je een vrolijke sfeer op de kaart. Een afbeelding die past bij het thema of een hint is naar wat jullie gaan doen is overigens ook erg leuk.

Kers op de taart

“Het is een verrassing wat we gaan doen, maar neem je zwemspullen mee”. Wie is er niet mee opgegroeid? Een passend grapje of raadsel aan de kaart toevoegen, maakt dat de uitnodiging nog meer aanzet tot voortijdig plezier. Het verhoogt de voorpret, alleen al bij jezelf. Zo kan er heel wat worden afgegniffeld nog voor het feestje begint.

Jouw feestje of zijn of haar feestje?

Wij ouders kunnen soms iets doorslaan van enthousiasme. Voor je het weet heb je een prachtige design kaart gemaakt voor de uitnodiging voor het kinderfeestje van je kind. Vergeet niet wie zijn feestje, en daarmee uitnodiging, het is. Maak de uitnodiging dus vooral samen met je kind. Ook het voortraject van inspiratie opdoen is een leuke manier op samen met je kind aan de slag te gaan. Kijk daarbij ook naar de wensen en mogelijkheden van je kind. Sommige kinderen geef je papier, een schaar en stiften en zij maken zelf de meest mooie creaties. Andere kinderen hebben wat meer hulp hierbij nodig. Pas de mate van begeleiding aan op je kind. En vergeet niet, het hoeft niet perfect. Een zelfgemaakte uitnodiging is immers de mooiste die er is, daar kan geen gekocht kaartje tegenop.

De postbode

Wat ook echt bij het proces hoort is zelf de uitnodigingen rondbrengen en bezorgen. Niet op school, tenzij je de hele klas uitnodigt. Anders is het niet leuk om te zien voor de kinderen die geen uitnodiging krijgen.
Zelf doen, dat laat kinderen groeien. Dus stap op de fiets en speel voor de lokale feestpostbode. Dat is echt reuzeleuk om samen met je kind te doen.

Veel knutselplezier!

Liefs Esther

Extra informatie

Zo maak je een uitnodiging voor het leukste kinderfeestje!
Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes!
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?
Slaapfeestje, zou je dat wel doen?
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Gezonde traktaties voor op school
De leukste feestliedjes om mee te zingen
Tips voor het kinderfeestje, wat denk je van piraten spoorzoekertje?
Hoera je kindje is jarig en wordt één jaar!
Trakteren is een feestje
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Wat is leuke feestversiering voor een kinderfeestje

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *