Slaapfeestje, zou je dat wel doen?

Een slaapfeestje klinkt voor kinderen heel gaaf en cool. Voor ouders is het soms een andere, en best intensieve, ervaring. De grootste ‘fout’ die wij als ouders gemaakt hebben is dat we er te vroeg mee zijn begonnen. Kinderen kunnen bij daglicht niet altijd even goed inschatten hoe dapper ze ’s avonds in een vreemd huis zijn. Ouders kunnen dit trouwens ook niet altijd even goed. Het zijn soms juist de stoerste kinderen die moeilijk in slaap komen of ’s nachts een paar keer wakker worden. Daarnaast, bij opa en oma slapen is toch echt van een andere orde en een andere ervaring dan bij een vriendje of vriendinnetje slapen.

Slaapfeestje, zou je dat wel doen?

Hyper de pieper

Vergeet niet, hyper de pieper de hele dag rond stuiteren maakt de overgang naar slapen gaan niet makkelijker. Pas dus op met suikers voor ze slapen gaan en bereid je goed voor. Dat kan een verschil maken. Het ene kind kan er trouwens ook beter tegen dan het andere kind. De verschillen tussen kinderen worden vooral bij een slaapfeestje duidelijk zichtbaar. Als ouders kan je ze helpen en ervoor zorgen dat het slaapfeestje voor ieder kind een fijne ervaring wordt. Dat is altijd mijn insteek als ik een slaapfeestje verzorg.

Lastig

Het meest lastige vind ik altijd als je een paar kinderen hebt die al willen slapen, en een paar die nog lang niet van plan zijn om te gaan slapen. Uit pure wanhoop ben ik er zo halverwege de nacht wel eens bij gaan liggen om de rust te bewaken. Onnodig te vertellen dat dit niet meteen werkt. Eer ze allemaal slapen ben je zo weer een uur verder.

En toch, voor kinderen is er niks zo leuk als een slaapfeestje. Dat je zwicht en de stoute schoenen aantrekt begrijp ik wel. Inmiddels hebben wij onze weg hier wel een beetje in gevonden.

Eerste slaapfeestje

Het eerste slaapfeestje van onze kinderen is altijd een slaapfeestje zonder slapen. Zo noemen we dat ook. Alle kinderen mogen hun pyjama en knuffel meenemen. Na het avondeten kijken we dan nog een film in de pyjama op de bank met dekens en dekbedden erbij. Rond 22.00 uur mogen ze opgehaald worden, als het bedtijd is dus. Geniaal, al zeg ik het zelf. Dit is voor de kleintjes al reuze spannend en interessant. Hier hadden ze om 17.00 uur al de pyjama’s aan, zo leuk vonden ze het.

Positieve ervaring

Als dit een positieve ervaring is geweest voor de ouders en de kinderen is het tijd voor de volgende stap. Het meest mooie is als het om dezelfde kinderen gaat, al is dat met wisselende vriendjes niet altijd het geval. Zorg in ieder geval voor een klein groepje en hou het vrijblijvend. Geef de ouders en kinderen van tevoren de keuze; blijven slapen mag, het is een optie, maar zeker geen verplichting. Die vrijheid voelen kinderen en dat geeft ze vertrouwen. Zo maak je er ook geen ding van. Als een kind niet kan slapen of uiteindelijk toch liever thuis wil slapen, prima. Deze afspraak maken wij ook altijd duidelijk van tevoren met de ouders. Een slaapfeestje hoort niet in de categorie ‘moeten’ te vallen. Daarnaast is het voor de andere kinderen ook niet fijn als er één kind heel verdrietig is, dat drukt de sfeer. Zet niet onnodig door, is daarom mijn advies na vele slaapfeestjes.

Eigen kussens enzo

Adviseer ouders en kinderen om een eigen kussen en knuffel mee te nemen. De vertrouwende geur en stof maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Het zijn vaak genoeg juist de kleine dingen die helpen en het leuk en net even wat makkelijker maken.

Wees duidelijk

Wees ook duidelijk naar de kinderen toe over slaaptijd, telefoons, elkaar laten slapen et cetera. Leg een stapel Donald Duck’jes klaar voor de vroege vogels, zodat de rest nog even door kan slapen. Ze gaan al (te) laat slapen. Als de kinderen de volgende dag kapot zijn, zijn de ouders van jouw gasten ook niet blij. Wij hebben wel eens een kind na een slaapfeestje (waar hij niet geslapen heeft) naar een groot familiefeest moeten meenemen. Hij heeft daar de hele middag slapend op de bank doorgebracht. Niet tof, vandaar ook deze tip, zorg dat er ook geslapen wordt.

liefs Marion

Extra informatie

Corona: Hoe vier ik nu de verjaardag van mijn kindje?
Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Gezonde traktaties voor op school
Hoera je kindje is jarig en wordt één jaar!
Tips voor het kinderfeestje, wat denk je van piraten spoorzoekertje?
Trakteren is een feestje
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Wat is leuke feestversiering voor een kinderfeestje

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *