Hoera je kindje is jarig en wordt één jaar!

Het is alweer twaalf maanden geleden dat je kindje is geboren. Het lijkt nog maar zo kort geleden maar als je naar je kindje kijkt, zie je dat hij echt een jaar verder is. Hij heeft inmiddels alle jaarlijkse tradities een keer meegemaakt, behalve zijn eigen verjaardag! En hoe spannend en leuk is het voor een kind om jarig te zijn!

Het is feest, groot feest: Je kindje is jarig! En dat moet natuurlijk worden gevierd.

Hoera je kindje is jarig en wordt één jaar!

Jarig? Geen benul!

Je kindje heeft nog geen enkel benul wat hem te wachten staat, want het is immers helemaal nieuw voor hem. Dit wordt zijn eerste verjaardag! Toch is de kans groot dat hij aan de spanning en opwinding van jullie in de gaten krijgt dat er iets gaat gebeuren.
Ook kun je er voor kiezen om je kindje voor te bereiden op deze grote dag door een paar dagen voor zijn verjaardag een boekje voor te lezen over jarig zijn. Er is genoeg keuze op dat gebied.

Zijn eerste verjaardag

Het is groot feest, je kindje wordt één jaar. Zo’n eerste verjaardag is natuurlijk een mijlpaal in het leven van je kindje. Voor je kindje hoef je nog niet alle toeters en bellen uit de kast te halen. Een vol programma is nu nog te onrustig voor hem. Houd er rekening mee dat hij zijn verjaardag wel eens helemaal niet leuk kan vinden.

Klein bescheiden feestje

Een klein bescheiden feestje, zal hij veel meer waarderen. Houd daarom goed rekening met zijn leeftijd. Hij zal ballonnen en slingers prachtig vinden en met een cadeautje erbij, is het al gauw goed.

Wie nodig je uit?

Een algemene richtlijn voor het aantal genodigden (andere kinderen) is één voor ieder jaar. Het feestje hoeft ook niet zo lang te duren, een uur tot anderhalf uur is voor je peuter lang genoeg. Probeer ook rekening te houden met een eventueel middagdutje. Voor je peuter is daarom de ochtend een prima tijd, dan is hij nog lekker fris.

Maak een overzicht van familie en vrienden wie je er graag bij wil hebben, maar nodig niet de hele buurt uit, want daar heeft je kindje nog helemaal niks aan en zal alleen maar extra vermoeiend zijn.
Probeer de mensen die komen een beetje verspreid over de hele dag te laten komen, zodat je niet alle drukte in één keer over hem uitstort. Op deze manier heb je ook de gelegenheid wat rustmomenten op de dag in te bouwen.

Uitnodiging

Maak een leuke originele uitnodiging. Deze kun je natuurlijk ook gewoon zelf maken met de leukste foto(‘s) van je kindje! En als je heel creatief bent, kun je misschien een leuke variatie maken op het geboortekaartje?

Snapt het nog niet

Een éénjarige peuter snapt nog niet zoveel van jarig zijn, met twee jaar zal hij er misschien al iets meer van snappen maar een driejarige peuter kan zich al verheugen op zijn verjaardag. Als hij dan ’s ochtends de slingers en ballonnen ziet, zal hij door de kamer dansen van plezier.

Versieringen

De kamer versieren is natuurlijk hartstikke leuk. Zorg er alleen wel voor als je voor ballonnen kiest, dat je deze hoog in de kamer ophangt. Als je kindje een ballon stuk bijt kan hij misschien een stukje inslikken.
Onder jullie toezicht kan natuurlijk prima met een ballon spelen, maar houd hem wel goed in de gaten!

Natuurlijk mogen slingers ook niet ontbreken, of serpentine waarmee je ook zijn stoel kunt versieren. Houd het echter wel een klein beetje rustig, want teveel versiering kan je kindje ook onrustig maken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tips

Om te zorgen dat je kindje zoveel mogelijk van zijn eigen verjaardag kan genieten:

Vraag de bezoekers of ze rekening willen houden met het slaap-uurtje van je kind.
Laat je kindje niet teveel snoepen, het zou jammer zijn wanneer hij misselijk zou worden.
Laat hem zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Als hij het papier mooier vindt dan het cadeau, is het toch ook prima? Het is zijn feestje.
Probeer, ondanks zijn verjaardag, zoveel mogelijk zijn eigen ritme aan te houden.

De verjaardagstaart

Het hoogtepunt van de dag is natuurlijk de verjaardagstaart en het uitblazen van de kaarsjes. Geef hem een lekker stukje en houdt camera gereed en wacht af wat er gaat gebeuren, want zijn toet zich natuurlijk binnen no time onder de slagroom. Waarschijnlijk zal hij er meer mee spelen dan dat er naar binnen zal gaan.

Meptaart

Je kunt ook kiezen je kindje een ‘meptaart’ te geven. Dit is een speciaal taartje die alleen voor je kindje is en waar zonder bemoeienis van de ouders van mag worden genoten. Hoe hij dat ook maar wil.
Vaak is de meptaart een kleine variant van de taart voor het bezoek, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het voordeel van een meptaart is dat je zelf kunt kiezen welke ingrediënten je in deze taart doet.

Cadeautjes

Als je jarig bent, krijg je cadeautjes, dat hoort er gewoon bij, maar voor je kindje kan het behoorlijk overweldigend zijn. Laat je gasten zich in ieder geval beperken tot het meebrengen van één cadeautje. Dit is waarschijnlijk al een flinke buit. Je kunt er voor kiezen om aan het einde van de dag een paar cadeautjes weg te leggen, zodat je die op een later moment in het jaar kunt geven. Je kindje weet toch niet meer wat hij allemaal op de dag heeft gekregen en kan nooit met alles tegelijk spelen. Door de cadeautjes wat gespreid over het jaar te geven, krijgt alles ook de volledige aandacht van hem en heeft hij ook steeds een nieuwe uitdaging om mee te spelen.

Cadeautips

Waar kun je een éénjarige blij mee maken? Dat kan van alles zijn, zoals: voorleesboekje, vingerverf, pop (en toebehoren), spulletjes voor in de zandbak, houten puzzels, auto, klei, Duplo, speeltjes voor in zijn badje en speeltjes die geluid maken. Blokken of andere stapelspeelgoed, doet het natuurlijk ook hartstikke goed bij deze leeftijd.

Wil je wat meer geld uitgeven? Dan is een loopauto of duwkar natuurlijk een heel leuk idee. Op die manier stimuleer je gelijk het lopen.

Let er in ieder geval bij al het speelgoed op dat het veilig is voor hem. Kleine onderdelen stopt hij immers gewoon in zijn mond.

Verjaardagstradities

Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.

Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in ‘een tijdcapsule’ en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.

Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

Trakteren

Zit je kindje op een kinderdagverblijf? Dan zal er waarschijnlijk ook getrakteerd moeten worden! Houd de traktaties klein een eenvoudig, hij is daar immers omringd door allemaal kleine kinderen. Wat je zou kunnen maken is:

– een kleine ketting van Nibit-chips en een dropveter
– Fruitstokjes
– versierde kaasblokjes/worst
– versierde eierkoeken

liefs Marion

Meer informatie

Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes!
10 Ideeën voor een leuk kinderfeestje!
Wat is leuke feestversiering voor een kinderfeestje
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *