Gezonde traktaties voor op school

Op veel scholen mogen alleen nog maar gezonde traktaties, maar waar kies je dan voor? Een traktatie moet toch lekker zijn en een soort feestgevoel opleveren, dus hoe combineer je dat met iets gezonds? Want zijn kinderen niet veel blijer met een heerlijk snoepje… Met een beetje creativiteit kan je ook iets gezonds omtoveren tot een leuke traktatie!

Gezonde traktaties voor school

Hoe hou je kind én school tevreden?

Mag je een beetje smokkelen en toch ergens een snoepje in verwerken? Of moet je echt zonder zoetigheid aan de slag om de school tevreden te houden? En is het niet wat overdreven om zelfs een snoepje als traktatie te verbieden? Slaat de school niet een beetje door, zo? Nu zal niet iedere school dezelfde strenge eisen stellen, maar op zich hebben ze natuurlijk wel een punt. Want er is niet 1 kindje jarig, maar bij een klas van 25 leerlingen zit je toch al op minstens 1 per twee weken (in principe zijn er 40 lesweken…). Daarnaast is het ook een manier om kinderen te leren dat gezond eten ook lekker is! Door te kiezen voor een gezonde snack, die je kind ook echt lekker vindt, win je natuurlijk al veel. Maak je dan ook nog een leuke creatie van het lekkers, dan is je kind gewoon blij!

En daarom voor al die kinderen van “gezonde scholen’ of voor al die ‘gezonde ouders’ hier enkele ideetjes om een lekkere en gezonde traktatie te maken!

Rozijntjes

Vooral jonge kinderen zijn dol op rozijntjes. En deze kleine doosjes zijn natuurlijk prima te gebruiken om er een leuke traktatie van te maken. Hou het simpel en plak een leuke foto van je kind of van een favoriete filmheld op de doosjes of maak het ingewikkelder door de doosjes om te toveren tot een spookje, een robot, een auto of noem maar op…

Appels

Een appel lusten de meeste kinderen ook wel. Prik een satéprikker in de appel en plak hier met vilt een hoofdje op. Dit hoofdje kan je zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Natuurlijk kan je ook voor een andere vilten afbeelding gaan. Het cijfer hoe oud je kind geworden is, bijvoorbeeld. Of een auto, een vliegtuig, een hartje en ga zo maar door!

Sticks

Met satéprikkers kan je natuurlijk nog meer leuks uithalen. Prik er diverse soorten fruit op en/of plakjes worst. Je kan deze prikkers leuk rangschikken op, bijvoorbeeld, een meloen of in piepschuim. Of zet ze in een ruime, glazen vaas. Je kan ze ook nog extra versieren door aan de bovenkant weer een leuke afbeelding te maken.

Poffertjes

Een hit onder mijn kinderen waren poffertjes. Oké, met poedersuiker, dat dan weer wel. De poffertjes deed ik in plastic soepkommetjes en zette deze (op elkaar) in een grote koelbox. Deze koelbox kan je eventueel eerst voorverwarmen door er heet water in een schaal in te zetten, maar de hitte van de opgewarmde poffertjes regelt eigenlijk alles zelf al. Op school sprak ik af hoe laat ik zou komen. Werkte prima. Poedersuiker werd er los bijgeleverd, zodat de liefhebbers dit zelf er op konden doen. Servetjes erbij en klaar! Als kindlief uit school kwam, liepen er meestal nog klasgenootjes om hem heen met de vraag of hij nog over had….

Pizzahapjes

Maak van bladerdeeg kleine hapjes door de velletjes in tweeën of vieren te delen en deze kleine lapjes te vullen met tomatenpuree, geraspte kaas, paprikablokjes en hamblokjes. Even in de oven en je hebt heerlijke hapjes. Wil je ze warm houden? Ga dan hetzelfde te werk als bij de poffertjes: hup de koelbox in en de traktatie het liefst brengen als ze ongeveer gaan trakteren. Wel zo lekker!

Geen eten, maar cadeautjes

Soms kan het zelfs veel handiger zijn om helemaal geen etenswaren uit te delen. Heeft je kind zelf of meerdere klasgenootjes een allergie, dan is het trakteren op een klein cadeautje ook een prima idee. Bellenblaas, een mooie pen, een tolletje: er is genoeg. Zorg voor een leuke schaal waar je de pakjes op uitstal en plak bijvoorbeeld nog wat frutsels op de verpakking, zoals een foto of handjes en voetjes…

Inspiratie nodig?

Op internet kan je heel veel ideetjes opdoen, kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest.

liefs Wil

Meer informatie

Gezonde traktaties voor school
Wat stop je in de goodiebag voor een kinderfeestje?
Trakteren is een feestje
Trakteren op school
Willy Woef is jarig (voorleesverhaaltje)
Trakteren op school, wat komt er bij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *