Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes!

Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes

Iedereen met kinderen in de basisschoolleeftijd krijgt er regelmatig mee te maken: kinderfeestjes. Soms organiseer je zelf, andere keren wordt jouw spruit uitgenodigd op een dergelijk partijtje bij een ander kindje thuis, in een indoor speeltuin of bij McDonalds. Maar welke kindjes nodig je uit voor zo’n kinderfeestje? En hoeveel? We praten je graag bij over de etiquette rondom kinderpartijtjes en presenteren daarom 7 ongeschreven regels waaraan het ideale feestje voldoet.

Regel 1: Niet te lang

Een kinderfeestje mag vooral niet te lang duren. Zeker jonge kinderen lopen dan het risico overprikkeld te raken. Voor jonge kinderen in de onderbouw van de basisschool is het prima als een kinderfeest 2 tot maximaal 3 uurtjes duurt. Kinderen in groep 7 en 8 kunnen er doorgaans beter tegen als een kinderfeestje wat langer duurt.

Regel 2: Uitgenodigd? Nodig dat kindje terug uit

De meningen lopen hierover sterk uiteen, maar in de regel geldt dat als jouw kind is uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van Sterre, dat Sterre ook welkom is op het feestje van jouw kind. Veel ouders laten hun kinderen zelf bepalen wie er op hun feestje komt. Dat is prima, maar houd wel ruimte over voor kinderen die jouw spruit al eerder uitgenodigd hebben. Tenzij je kind zó populair is dat het door (bijna) alle klasgenootjes wordt uitgenodigd. Dat wordt namelijk lastig te organiseren.

lijn groen oudersenzo
Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes

Regel 3: Maximaal 10 kinderen

Nodig op een kinderfeestje maximaal 10 kinderen uit. Zo houd je het overzichtelijk en is de bende nog goed te organiseren. Zit je kind in de onderbouw? Houd het dan bij 5 tot 7 kindjes. Dat is al druk genoeg.

Regel 4: Maak het speciaal, maar niet té speciaal

Een valkuil waar ik zelf eerder in ben getrapt: kinderfeestjes te speciaal maken. Toen mijn zoon 10 jaar werd kwam ik op het idee om hem en enkele uitgenodigde klasgenootjes in een limousine van school te laten halen. Deze ging een halfuurtje touren met de kinderen, waarna ze werden afgezet bij de bioscoop. Daar keken ze een kinderfilm en kregen ze popcorn en frisdrank, waarna de limousine ze weer ophaalde en stuk voor stuk thuis afzette. Later hoorde ik van ouders terug dat elk kinderfeestje dat daarna werd georganiseerd in het niet viel bij deze ervaring. “Niemand kan tegen dat kinderfeestje van jou op,” merkte een andere moeder op. Ik snapte haar, maar had er van tevoren niet bij stilgestaan. Een kinderfeestje mag dus gerust origineel zijn, maar overdrijf het niet.

Regel 5: Houd (een beetje) rekening met sportclubjes en muziekles

Het kan nog best lastig zijn om een kinderfeestje te organiseren. Op woensdagmiddag hebben veel kinderen bijvoorbeeld muziekles of gaan ze naar een sportclubje of zwemles. Houd hiermee zoveel mogelijk rekening, maar overdrijf het niet. Je kunt niet met elk kind afzonderlijk rekeninghouden. Kijk wanneer de meeste kindjes die jouw kind wil uitnodigen wel kunnen en kies voor de dag die het beste uitkomt. Werken de ouders? Dan kun je er ook voor kiezen om de kinderen direct uit school mee te nemen. Ze kunnen dan na schooltijd bijvoorbeeld opgehaald worden bij jou thuis of op een andere locatie.

Regel 6: Geef de uitnodiging niet te kort van tevoren

De uitnodigingen voor het kinderfeestje moeten niet te kort van tevoren uitgedeeld worden. Zo geef je ouders de kans om voor die datum nog iets te regelen, bijvoorbeeld een oppas of opa/oma die ze haalt en brengt. Geef de uitnodiging ook niet te lang van tevoren, want dan loop je het risico dat het partijtje wordt vergeten. Anderhalve week van tevoren is een prima richtlijn.

Regel 7: Kies voor een activiteit die bij de kinderen past

Naar de bioscoop met een horde drukke kinderen die nauwelijks stil kan zitten? Een slecht idee. Evenals een workshop sieraden maken met een groepje stoere meiden en jongens. Bottom line: zorg voor een activiteit die past bij het groepje kinderen dat uitgenodigd is. Je kunt het niet iedereen 100% naar de zin maken natuurlijk, maar pas het feestje een beetje aan zodat het voor iedereen te doen is.

We wensen je alvast heel veel plezier met het komende kinderfeestje!

Liefs Amber

Meer informatie

Wat stop je in de goodiebag voor een kinderfeestje?
Zo maak je een uitnodiging voor het leukste kinderfeestje!
10 Ideeën voor een leuk kinderfeestje!
Tips voor het kinderfeestje, wat denk je van piraten spoorzoekertje?
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?
Praktische tips voor een hippe uitnodiging
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *