Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?

Het kinderfeestje - Hoeveel kinderen nodig je uit?

Hiep hiep hoera, er is er één jarig en dat is hij… En jij bent weer de sigaar, want het is dus weer tijd voor een kinderfeestje. Maar wie nodig je allemaal uit? Want kindlief wil natuurlijk het liefst de hele klas uitnodigen. Nou, dat dacht ik dus even echt niet!

10 leuke ideeën voor een kinderfeestje
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Feestversiering voor het kinderfeestje

Leeftijd van het kind

Een stelregel is vaak dat het kind zoveel vriendjes mag uitnodigen als dat hij in leeftijd is geworden. Een kind van vijf mag dus vijf vriendjes, zijn twee jaar oudere zus dus zeven. Nu is dat in beginsel een leuk uitgangspunt: maar er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die meespelen. Geef je een thuisfeest of ga je op stap? En als je op stap gaat: hoe ga je erheen?

Afhankelijk van het soort feest

Thuis zal je al snel ‘vol’ zitten, terwijl je bij een speelparadijs nog best een paar kinderen erbij zou kunnen hebben. Toch moet je er hier juist weer rekening mee houden dat je wel vervoer moet hebben naar dit paradijs. En uiteraard kost het ook extra. En juist dat maakt thuis weer niet uit. Wil je erop uit en wil je eigenlijk meer kinderen uitnodigen dan in je auto past? Dan zal je dus hulptroepen moeten inroepen. Maar opa, oma of gewoon een andere moeder wil vast wel mee!

Sommige aanbieders van kinderfeestjes eisen een minimumaantal, of hebben een grens van een maximumaantal kinderen. In beide gevallen is de keuze dan dus al een beetje gemaakt door het type feest.

lijn donker geel oudersenzo
Het kinderfeestje - Hoeveel kinderen nodig je uit?
lijn donker geel oudersenzo

Het karakter van je kind

Wat misschien nog wel het belangrijkste punt is om aan te denken is het karakter van de jarige. Houdt je kind niet van drukte? Dan is hij misschien wel veel blijer met twee of drie vriendjes dan een hele kamer vol! En laat je niet meeslepen met verwachtingen van een ander. Want de jarige is hierbij de enige die bepalend is. Het is immers haar of zijn feestje! En jij kent je kind het beste.

Wie nodig je wel en wie niet uit?

Tja, en dan komen we op het punt van “uitnodigen omdat het zo hoort”. Misschien heb jij een kind wat echt met alles en iedereen speelt. Heerlijk, toch? Alleen bij partijtjes wordt het een beetje een moeilijk punt. Want al die vriendjes uitnodigen kan weleens veel te veel zijn. Dan zal er dus gekozen moeten worden. In de eerste plaats is deze keuze aan jouw wurm! Vertel de jarige hoeveel kinderen er kunnen komen. Stel: je gaat met de auto. Eéntje meer maakt in dit geval dus zeker wel uit: dat past simpelweg niet meer! Laat hem zelf kiezen welke vriendjes hij toch écht op zijn verjaardag wil hebben. Komt hij er niet uit en wordt hij er zelfs verdrietig van dat niet al zijn vrienden kunnen komen? Misschien kan je dan beter voor een heel andere aanpak kiezen. Vier een heerlijk feest thuis of in het park, bijvoorbeeld, zodat je er lopend heen kan en die één of twee vriendjes extra geen enkel probleem zijn…

Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging

lijn donker geel oudersenzo
Het kinderfeestje - Hoeveel kinderen nodig je uit?
lijn donker geel oudersenzo

Wordt je kind door alles en iedereen uitgenodigd?

Volgende probleem: je kind wordt door iedereen uitgenodigd. Meestal heb je het gevoel dat je dan dus ook iedereen terug moet vragen. Maar een hele klas uitnodigen, is in de meeste gevallen gewoon niet haalbaar. Probeer in zo’n geval toch weer met je kind eruit te komen wie hij echt wil hebben. Natuurlijk zal hij dan kiezen voor zijn echte vriendjes. De kinderen met wie hij bijna nooit speelt, maar waar hij toch werd uitgenodigd, zullen als eerste afvallen. Natuurlijk niet makkelijk maar ja, soms heb je nu eenmaal geen keus. Maar je kunt het ook nog anders doen: zoek nog zo’n populair klasgenootje en vier de verjaardagen samen!

Tip

Wil je scheve en zielige gezichten voorkomen? Wees dan wijs en laat de uitnodigingen niet op school uitdelen, maar breng ze gewoon samen even rond.

lijn donker geel oudersenzo
Het kinderfeestje - Hoeveel kinderen nodig je uit?
lijn donker geel oudersenzo

Nog een tip

Organiseer het soort feestje dat jouw kind graag wil (en wat haalbaar is, uiteraard). Binnenspeeltuinen schijnen nogal eens op kritiek te kunnen stuiten, tegenwoordig. Net zoals het in de tijd van mijn oudsten het eigenlijk niet meer kon om gewoon thuis een feestje te vieren. Laat je er niet door opjutten! Wil jouw jarige een ouderwets feestje met koekhappen en al of juist lekker op stap (ja hoor, gewoon naar het speelparadijs) of vindt hij iets leerzaams zoals een museumtocht wel wat? Gewoon lekker doen!

Liefs Wil

Extra informatie

Slaapfeestje, zou je dat wel doen?
JuniorGamer – Workshop games maken
Corona: Hoe vier ik nu de verjaardag van mijn kindje?
Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging
10 leuke ideeën voor een kinderfeestje
Gezonde traktaties voor op school
Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor.
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Feestversiering voor het kinderfeestje
Themapagina: Verjaardag / Jarig
Voorbereiding op verjaardag! Hoe kun je dit het beste doen?
Je peuter is jarig! – Je peuter viert feest!
De leukste feestliedjes om mee te zingen
Hoera je kindje is jarig en wordt één jaar!
Trakteren is een feestje
Zo regelen onze bezoekers een kinderfeestje

Bronvermelding

Tekst Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *