Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?

Je kind heeft een uitnodiging voor een kinderfeestje! Dat is op zich heel fijn natuurlijk, maar als dit zijn eerste uitnodiging is, komt wellicht ook de schrik, want wat is normaal om te geven op een kinderfeestje?

Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?

Een richtlijn kan handig zijn

Met deze vraag tobben heel veel ouders, daar ben je dus niet de enige in. Natuurlijk kan ik niet in iemand zijn portemonnee kijken en ook moet iedereen gewoon voor zichzelf uitmaken wat hij geeft, maar een richtlijn wat anderen doen, kan wellicht toch handig zijn. Zelf vond ik een cadeautje of cadeaubon van 10 euro een prima bedrag. Als er om een cadeaubon was gevraagd, wilde ik er soms nog een klein zakje snoepjes bijdoen, zodat het allemaal wat feestelijker werd.

Wat zijn de gemiddelde bedragen?

Ik merkte dat dit ook wel zo’n beetje het gemiddelde was wat Rocco van zijn vriendjes en vriendinnetjes kreeg op zijn partijtje. Soms was het wat minder (5 euro of 7,50 euro) en soms waren er uitschieters naar 15 euro. Het lijken me allemaal prima bedragen. De een kan nou eenmaal meer missen dan de ander. Ik merkte aan Rocco dat het hem nooit iets uitmaakte. Hij was met alles tevreden. Keek nooit teleurgesteld als het een beetje minder was. Voor hem was het allemaal okay! En zo hoort het ook. Rocco wordt over een paar dagen 15 jaar en hij kan – gelukkig – nog steeds blij en tevreden zijn met kleine cadeautjes. Het hoeft voor hem allemaal niet “groot, groter, grootst”.

Gratis cadeau

Het is jammer wanneer je stress krijgt van dit soort dingen. Het is nergens voor nodig. Als je zelf hiervoor geen budget hebt, wees er dan eerlijk in! Soms zijn er organisaties die hierop inspringen en waar je een cadeautje (gratis!!) kunt halen (bijvoorbeeld) op vertoon van je ooievaarspas (geldt volgens mij alleen in Den Haag) of andere verklaring. Maar als dat er bij jou in de buurt niet is, dan is een heel klein dingetje of zakje snoepjes ook helemaal prima.

Dieper in de buidel tasten

Sommige ouders voelen zich verplicht dieper in de buidel te tasten als er tijdens het feestje van alles wordt gedaan. Eigenlijk is dat onzin. Je hoeft je uitnodiging toch niet terug te betalen? Als de ouders van de jarige job zoveel geld willen uitgeven aan een kinderfeestje, is dat hun keuze, maar dat betekent niet dat jij dan ook met geld moet wapperen. Voor de jarige hoef je het niet te doen, die valt het waarschijnlijk niet eens op. Moet je het dan doen voor de ouders? Waarom zou je dat willen? Vriendschap is niet te koop…

Sociale druk

Misschien ben je er gevoelig voor, ook daarin zal je niet de enige zijn, maar jammer is het natuurlijk wel. Waarom zou je anderen zoveel invloed geven? Zij komen aan het einde van de maand echt niet hetgeen jij te kort komt, bij leggen. Jij bent verantwoordelijk over je eigen uitgaven en al zou je wel genoeg te besteden hebben, dan bepaalt nog steeds de ander niet hoe jij je geld moet uitgeven. Als je naar anderen gaat luisteren, is het einde zoek. Iedereen vindt wel ergens iets van. Stel je voor dat je daar allemaal rekening mee moet gaan houden. Dan ga je het leven leiden van anderen en niet meer het leven van jezelf. Dat lijkt me niet wenselijk.

En als jouw cadeautje niet ‘groot’ of ‘duur’ genoeg is. Nou en? Als er op die manier naar wordt gekeken, moet je je misschien afvragen of dat dan wel de juiste vriendjes en vriendinnetjes zijn voor je kindje. Persoonlijk zou ik niet graag beoordeeld willen worden op de inhoud van mijn portemonnee.

Onze ervaring

Wij hebben voor Rocco altijd van alles georganiseerd als kinderfeestje. Hij is een keer gaan skiën, karten, paardrijden, lasergamen, discobowlen en laat ik ook de bioscoop niet vergeten. En dat met een stuk of acht kinderen. Altijd in combinatie met een patatje, ijsje, drankje, knabbeltje en een zakje snoep bij het afscheid. Ik kan je verzekeren dat de feestjes een behoorlijke uitgavenpost waren. Dat vond ik geen probleem, want in die jaren konden we dat prima missen. Ik ben altijd van mening: ‘als het er is, mag het rollen’ en als het er niet meer is, dan houdt het gewoon op.

Nooit heb ik gekeken naar de inhoud van zijn cadeautjes en of deze wel ‘waardig waren aan het partijtje wat hij gaf’. Ik heb wel altijd gekeken naar het lachende gezicht van Rocco, dat het voor ons de moeite waard maakte. Zelf vond ik niet het prijskaartje maar de vermoeidheid en verantwoordelijkheid over al die andere kinderen een belasting. Zoveel kinderen tevreden en blij houden, vind ik best een uitdaging. En dat heeft niks met geld te maken.

Geen krent

Tien euro is een mooi bedrag voor een kinderfeestje. Ik lees zo hier en daar op social media dat mensen zich een krent noemen bij het geven van zo’n bedrag. Onzin! 10 euro is níet krenterig. En als je meer wilt geven en je kunt het missen, dan is dat prima, maar ook geen maatstaf. En als voor jou 10 euro al teveel is, dan geef je gewoon minder en wat een ander daarvan vindt? Lekker belangrijk!

Het belangrijkste is dat de kids het naar hun zin hebben en als het goed is, letten kinderen helemaal niet op hoe duur je cadeautje is. En als kinderen daar wél moeite mee hebben? Dan vrees ik dat dit is ingefluisterd door de ouders en dat is eigenlijk alleen maar heel triest.

Wat geven onze bezoekers?

Als mijn kind is uitgenodigd voor een kinderfeestje, koop ik een leuk cadeautje ter waarde van vijf euro. Dat vind ik echt genoeg voor een kinderfeestje. Ik zorg er wel voor dat het cadeautje extra feestelijk is verpakt, met slingers en ballonnen. Zo is het cadeautje al een feestje op zich.

Bella, moeder van Stef (6 jaar)

lijn groen oudersenzo

Het ligt er een beetje aan naar welk feestje mijn dochter gaat. Is het van haar allerbeste vriendinnetje, dan kan de prijs van het cadeautje oplopen tot zo’n 25 euro, maar als het ‘gewoon’ iemand uit haar klas is waar ze eigenlijk niet zoveel mee om gaat, dan koop ik iets van rond de 10 euro.

Eveline, moeder van Zoë (8 jaar)

lijn groen oudersenzo

Voor mijn scheiding gaf ik makkelijk 15 euro of 20 euro uit voor een cadeautje. Het geld was meer dan genoeg aanwezig. Na mijn scheiding kan ik mij dat niet meer permitteren en moet ik er echt over waken dat ik voldoende overhoud om van te eten. (Dure) Verjaardagscadeautjes zitten er gewoon niet meer in. Hier in de buurt zit een stichting waar ik terecht kan. Voorheen verzorgden ze alleen cadeautjes als je kind zelf jarig was, maar inmiddels kan ik daar ook terecht voor een cadeautje als mijn kind is uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje bij een ander. Ik ben daar enorm blij mee, want dit betekent dat mijn kind nog steeds naar dit soort feestjes kan gaan. Ik moet er niet aan denken om haar met lege handen aan te laten komen.

Barbara, moeder van Emma (9 jaar)

lijn groen oudersenzo

En hoeveel geven jullie uit aan het cadeautje? Ik lees jullie reacties graag hieronder! Jouw mening kan immers een ander weer inspireren!

liefs Marion

Extra informatie

Kinderfeestje? Wie nodig je uit? De etiquette rondom partijtjes!
10 Ideeën voor een leuk kinderfeestje!
Hoe bereid je je peuter voor op zijn verjaardag?
Freakshakes! Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor?
Slaapfeestje, zou je dat wel doen?
Praktische tips voor een hippe uitnodiging
Hoe vier in de verjaardag van mijn kind tijdens Corona?
Gezonde traktaties voor op school
Tips voor het kinderfeestje, wat denk je van piraten spoorzoekertje?
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?

Bronvermelding

Tekst Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

5 reacties

  • Ik geef meestal iets rond een tientje.

  • Wat een handig blog! Ik twijfel inderdaad ook vaak wat de norm is. Hier vind ik een paar handige handvatten. Fijn!

  • Soms doe ik het op basis van leeftijd. Worden ze 7 dan krijgen ze 7 euro of een cadeautje van die waarde. En afhankelijk van de band kan dit meer zijn.

  • Ik ben gelukkig niet de enige dus die daar wel eens aan twijfelde. Leuk blog!!

  • Ik koop altijd cadeautjes tussen de 5 en 7,50. Koop ik er een leuk cars of prinsessen tasje bij. Met aandacht verpakken is in mijn ogen al de helft. Voor meiden is het gemakkelijker dan voor jongens. Maar ik scoort vaak bij de action of Kruitvat wat leuks. Nog een zakje snoep of een velletje met stickertjes erbij en hoppa, ze kunnen er zeker mee aankomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *