Ontdek nu de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!

Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!

Vaak wordt gezegd dat spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld voor de sociale ontwikkeling, emotionele ontwikkeling voor het zelfbeeld van het kind, noem maar op. Maar hoe dat nou precies zit met die ontwikkelingen tijdens het spelen, wordt dan vaak niet gezegd. Vandaag ga ik daar graag wat dieper op in.

1) Spelen bevordert een goede werkhouding

Speelgoed en spellen bevorderen een goede “werkhouding”. Speelgoed kan kinderen leren om te gaan met zaken die moeilijk zijn, veel aandacht vereisen of lang duren. Spelen, creatieve activiteiten en spellen bevorderen de gerichte en volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen van kinderen. Het helpt kinderen om georganiseerd bezig te zijn en te leren plannen. Vaardigheden waar kinderen op school en in hun latere leven veel plezier van hebben.

2) Spelen is goed voor de sociale ontwikkeling

Speelgoed en spellen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling van het kind. Door samen te spelen leren kinderen allerlei sociale vaardigheden. Hoe vraag je om mee te doen, hoe geef je aan dat je iets wel of niet wil? Door te spelen kunnen kinderen leren om speelgoed met elkaar te delen, om de beurt te spelen, leren hoe je conflicten oplost, maar ook om plezier en gevoelens met elkaar te delen. Spellen zijn heel nuttig om kinderen te leren om met regels om te gaan, op hun beurt te wachten en meningsverschillen op te lossen.

3) Spelen is goed voor de emotionele ontwikkeling

Speelgoed en spellen kunnen bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van het kind. In het spel kan een kind leren om op een goede manier om te gaan met winnen en verliezen en allerlei frustraties (emotieregulatie). Volwassenen kunnen kinderen tijdens het spel op een gecontroleerde manier helpen om beter om te gaan met tegenvallers. Daar hebben ze in het dagelijks leven ook plezier van.

lijn groen oudersenzo
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!

4) Spelen draagt bij aan een positief zelfbeeld

Spelen kan in belangrijke mate bijdragen aan een positief zelfbeeld. Regelmatig succes beleven met spelletjes geeft een gevoel van competentie en bevordert een positief zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Spelletjes spelen betekent meestal dat je soms wint en soms verliest. Vooral voor jonge kinderen kan dat heel frustrerend en ontmoedigend zijn. Ouders kunnen hun kinderen daarin helpen door ze – vooral in het begin – te laten winnen en dan geleidelijk af en toe te laten verliezen. Door het kind te leren omgaan met het verlies leert het kind gelijk een stukje emotieregulatie.

5) Samen spelen verbindt

Samen spelen verbindt en is belangrijk om de band binnen het gezin en tussen vrienden te behouden en te versterken. Het met elkaar gezellig bezig zijn met een leuk spel en plezier met elkaar delen creëert een goed gevoel bij iedereen en ten opzichte van elkaar. Tijdens het spel kunnen ideeën, informatie en gevoelens met elkaar gedeeld en uitgewisseld worden waardoor de communicatie versterkt wordt. In dit opzicht kunnen gezelschapsspelen ook een alternatief bieden voor het toenemend gebruik van elektronische spelletjes op de PC, tablet of mobiele telefoon. Hoewel deze spellen ook bij deze tijd horen, leiden ze ook vaak tot verslaving en alleen spelen, waardoor minder gecommuniceerd wordt en sociale contacten afnemen.

6) Spelen vermindert stress

Spelen kan een belangrijke rol spelen bij stressvolle gebeurtenissen. Niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan het knuffelen met een teddybeer, knuffelbeest of pop. Dit kan een gevoel van geborgenheid en troost geven wat je emotioneel sterker kan maken.

7) Spelen houdt de geest fit

Uit het voorgaande moge duidelijk zijn dat het ook voor volwassenen leuk is om met hun kinderen mee te spelen. Ze hebben er baat bij als hun kinderen plezier hebben en ongemerkt handiger en wijzer worden. Spelen verbindt oud en jong in het gezin en kan dat blijven doen als de kinderen eenmaal volwassen zijn. Ook volwassenen en ouderen kunnen veel baat hebben bij het doen van spelletjes. Er komen steeds meer spellen op de markt die ook voor volwassenen een behoorlijke mentale uitdaging bieden. Spellen houden de geest fit, doen een beroep op heel veel verschillende mentale, sociale en emotionele vaardigheden en bieden een makkelijke manier om met elkaar samen te zijn en te delen.

Samen plezier

Ouderen en jongeren hebben vaak niet zo veel gemeenschappelijke interesses om over te praten, maar samen een spelletje spelen kan een prachtige manier zijn om samen plezier te beleven en te delen. Ook bij dementerende bejaarden, die steeds meer beperkingen ondervinden in het denken en communiceren, kan een spelletje – al is het heel eenvoudig – een leuke activiteit zijn die afwisseling biedt en kan helpen om contact te maken en houden.

liefs Marion

Extra informatie

Ontdek hoe speelgoed de ontwikkeling van je kind stimuleert
Samen spelen is een kwestie van leren, vallen en opstaan
Sensory play: Zo stimuleer je zijn zintuigen!
Samen spelen is een kwestie van blijven proberen
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!
Spelen met goed speelgoed, maar wat is goed speelgoed?
De geschiedenis van de Teddybeer

Bronvermelding

Tekst: Dr. Ger Ramakers, Ouderkerk aan de Amstel
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *