Knuffelen – Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)

Vandaag, 21 januari, is het Wereldknuffeldag. Deze feestdag is bedacht door dominee Kevin Zaborny en deze dag werd in 1986 voor het eerst gevierd. Waarom juist op deze dag? Omdat hij merkte dat mensen in de periode vanaf het eindejaar tot en met Valentijnsdag het wat moeilijker hadden dan in andere periodes. En juist dan kun je natuurlijk wel wat extra knuffels gebruiken!

Knuffelen - Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)

Uitgebreid knuffelen

Op deze dag mag je je helemaal suf knuffelen. Wel graag met wederzijdse toestemming, om #metoo-situaties te voorkomen. Je kunt natuurlijk niet een wildvreemde ongevraagd beetpakken om hem of haar even uitgebreid te knuffelen.
Zelf ben ik nooit zo knuffelig geweest. Bij ons thuis was dat niet zo de gewoonte. Naarmate ik ouder werd, ben ik het alsnog erg fijn gaan vinden. Niet met iedereen natuurlijk, want daarin ben ik best selectief.

Wat doet knuffelen met je?

Knuffelen is gezond. Het liefst zou je iedere dag even moeten kunnen knuffelen. Dat kan met een ander zijn, maar ook met je huisdier of desnoods met een knuffeldier van pluche.
Knuffelen geeft een vorm van veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. Een dagelijks portie knuffelen bevordert het zelfvertrouwen omdat tijdens het knuffelen een bepaald hormoon wordt aanmaakt, het knuffelhormoon. Dit hormoon kan je angst verminderen en zorgen dat je je minder onzeker voelt.

Ook bij verdriet, is knuffelen erg fijn. Het zorgt er dan voor dat jij je weer snel wat beter gaat voelen. Dat zie je vooral bij kinderen. Ze kunnen hard vallen en huilen, maar met de knuffel van mama, zijn de traantjes weer snel gedroogd.
Knuffelen werkt zelfs bij stress! Een warme knuffel maakt je weer blij en je krijgt er meer weerstand door.

Uiting van liefde

Knuffelen is een uiting van liefde en warmte naar de ander toe zonder woorden. Begin gewoon lekker met knuffelen met je kind zodra je kindje geboren is en hou dat lekker vol. Al zegt je puber: “nou Mama nu is t wel genoeg”, stiekem genieten ze er toch wel van.
Natuurlijk ervaart ieder knuffelen op een andere manier en moet je vooral doen wat bij jou het prettigst voelt. Het is natuurlijk best intiem, zo’n knuffel. Je moet immers dicht bij elkaar staan om te kunnen knuffelen.
Als je graag alleen in je eigen space zit, kan dit best een drempeltje zijn. Probeer je er overheen te zetten, want knuffelen is belangrijk. Ook voor volwassenen.

De knuffel van pluche

Omdat je niet de hele dag met je kind kan knuffelen, er moet immers op een dag meer gedaan worden, kan een knuffel van pluche een aardige surrogaat voor hem zijn. Ook voor volwassenen trouwens. Onlangs was ik op bezoek in het ziekenhuis en daar lag een volwassen man met een knuffeltje in zijn bed. Ik vind dat lief en schattig en tegelijkertijd kwetsbaar. Maar hoe mooi is dat!

Voor iedereen die een knuffel van pluche kan gebruiken, groot, klein, oud of jong, heb ik een paar leuke knuffeldieren uitgezocht! Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur! Met welke zou jij wel eens willen knuffelen?

De leukste knuffeldieren

Dikkie Dik

Knuffelen - Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)

De grote rode kater! Wie kent hem niet uit Sesamstraat. Ik vind hem altijd erg grappig. Het is dat ik geen rode kater heb maar een zwart witte anders had ik hem zeker Dikkie Dik genoemd. Deze lieve zachte kater is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

Te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

Een konijn in de vorm van een knuffeldoekje

Knuffelen - Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)

En weer koos ik voor een lief konijntje. Ik vind de oren van een konijn altijd erg grappig en je kindje kan dan mooi tijdens het slapen de oren van het konijn vasthouden. Hoe lief is dat. Het knuffeldoekje is er voor de allerkleinsten vanaf 0 jaar.

Te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

Inspiratie

Met dit lijstje heb ik jullie hopelijk wat inspiratie gebracht. Mocht je kind helemaal idolaat zijn van één bepaalde knuffel, de lievelingsknuffel, zorg dan dat je er één op voorraad hebt. Of laat je kind met zoveel mogelijk verschillende knuffels spelen om een – ‘de knuffel is weg’-drama te voorkomen. De kans is echter groot, dat ook jouw kindje een lievelingsknuffel gaat krijgen, waarschijnlijk met een knuffel waarvan jij het, het minst verwacht.

Vergeet vooral niet te knuffelen vandaag! Gun jezelf en je omgeving knuffels! Want knuffelen is fijn voor iedereen!

Liefs Karin

Meer informatie

Hoe kun je Wereld Knuffeldag vieren? Door te knuffelen!
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Karin de vroedt
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *