Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?

Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?

Spelen is goed voor de ontwikkeling van je peuter, maar spelen is niet alleen leerzaam, het is voornamelijk leuk! Je peuter kan alleen spelen, maar natuurlijk ook met andere peuters samen spelen of met jou! Er zijn genoeg leuke spelletjes te bedenken die hij leuk vindt om met jou te spelen. Spelend leren, de ideale formule! En vergeet niet, dat je peuter herhaling fantastisch zal vinden. Vooral dat ene favoriete spelletjes kan hem niet vaak genoeg gespeeld worden…!

Samen spelen – Speltips

Geen idee welke spelletjes je met je peuter kan doen? Geen nood, het hoeft allemaal niet zo gecompliceerd te zijn, in tegendeel. Hoe simpeler, hoe leuker het vaak is. En vindt hij het leuk? Dan zal hij het nog vaak willen herhalen!

Spelen moet uit je kindje zelf komen, dwingen heeft geen zin want spelen moet vooral leuk zijn. Samen spelen met je kindje kan de band tussen hem en jou, verder verdiepen. Bewegingsspelletjes zijn ook nog eens goed voor zijn motoriek. Kortom: Het is speeltijd! En vanaf een half jaar, kun je de spelletjes steeds verder uitbreiden. De aangeboren nieuwsgierigheid van je dreumes zorgt er voor dat hij positief zal reageren op alle soorten aandacht die hij krijgt. Het leven is voor hem nog één grote ontdekkingstocht, op de meest simpele manier!

Muziek en beweging

Je peuter vindt het heerlijk om te bewegen op muziek. Er zijn tal van leuke kinderliedjes die uitnodigen om allerlei bewegingen te maken, maar vrij dansen op de muziek van een CD of radio is natuurlijk ook helemaal top.

lijn groen oudersenzo
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?

Verstoppen en kiekeboe

Je kunt hiermee heel klein beginnen, met een doekje over zijn hoofd en dan net alsof je hem zoekt. Even lekker knuffelen als je hem ‘gevonden’ hebt, maakt het helemaal compleet. Naarmate je peuter ouder wordt, kun je dit uitbreiden door steeds een beetje verder weg te gaan. Achter de bank, gordijn nog wel in de ruimte maar toch niet helemaal zichtbaar zodat hij echt moet gaan zoeken, tot daadwerkelijk de ruimte ook verlaten waardoor hij écht goed moet zoeken om je te vinden.

Laat je kindje niet te lang achter elkaar je hoeven te zoeken. Zo’n tien of hooguit vijftien minuten is absoluut meer dan voldoende.

Dagelijkse dingen

De dagelijkse dingen, die voor jou totaal geen waarde hebben, kunnen voor hem een grote ontdekkingstocht zijn. Je helpen met je dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld, potjes openmaken, poetsdoekje (je kindje vindt het fantastisch om je te helpen), was ophangen, een rol WC-papier (met of zonder papier, wat afhankelijk is van de troep die je wenselijk vindt), lege (plastic) flessen, kussens, spiegel, kortom de mogelijkheden zijn eindeloos.

Speelgoed

Natuurlijk kun je je peuter ‘kant-en-klaar-speelgoed’ geven, daar is niks mis mee, doorgaans sluit dit prima aan bij de belevingswereld van je peuter, maar geef hem ook minder voor de hand liggend speelmateriaal. Water, zand, klei, papier, verf, een kartonnen doos, plastic huishoudbakjes, potjes, WC-rollen, blokken, lege flessen, kussens, een zaklantaarn, een afwasborstel of zijn schaduw.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van vriendschappen voor kinderen
Samen spelen is een kwestie van leren, vallen en opstaan
Het eerste speelafspraakje
Samen spelen is een kwestie van blijven proberen
Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen?
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
De 7 ontwikkelingen tijdens het spelen
Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter
Leerzame spelletjes met je peuter
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *