Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen hebben is een groot goed, dat weet je zelf waarschijnlijk ook wel. Je bereikt meer, je bent minder afhankelijk van wat anderen van je vinden en doorgaans dus simpelweg gelukkiger. Je durft immers te gaan voor je idealen en je bent niet (of minder) bang hoe anderen daar op gaan reageren. Dat wens je je kind uiteraard ook. Maar hoe pak je dit aan?

Een veilige hechting

De basis van zelfvertrouwen wordt eigenlijk al gelegd als je kind nog maar een baby/peuter is. Een kindje die een veilige hechting heeft met zijn ouders of verzorgers heeft vertrouwen in de wereld en zal daardoor sterker in zijn schoentjes staan ten opzichte van andere mensen. Hij is minder afhankelijk wat anderen van hem vinden en kan emotionele verbindingen prima aangaan. Dingen die uiteraard bijdragen aan een leven met vertrouwen in jezelf én je omgeving.

Toon respect voor je kind!

Niets is zo funest voor je zelfvertrouwen als een ander je continue naar beneden haalt. Dat is voor een kindje nog veel belangrijker, want hij of zij heeft helemaal het vermogen nog niet om te relativeren zoals wij dat kunnen. Waar wij nog kunnen inzien dat kritiek van een ander zijn probleem blootlegt en niets over jou zegt, is dit voor een kindje onmogelijk. Als dan ook nog eens de mensen van wie jij volledig afhankelijk bent je af kraken… Wat is respect hebben voor je kind, denk je nu misschien. Neem de tijd voor je kind en luister echt naar wat hij je te vertellen heeft! Luister naar zijn ideeën en eigen meningen en neem ze serieus. Overigens wil dat niet zeggen dat je kind dus altijd gelijk heeft en overal zijn zin in krijgt. Het wil zeggen dat er eerlijk naar hem geluisterd wordt en ook uitgelegd wordt waarom iets niet kan zonder hem te veroordelen.

lijn groen oudersenzo
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Wijs je kind nooit af

Zeg nooit dingen tegen je kind wat hij als een persoonlijke afwijzing kan ervaren. Doet hij iets wat jij niet leuk vindt, dan benoem je dat wat je niet leuk vindt aan zijn gedrag, maar nooit dat je hem niet leuk vindt! Dus je zegt NIET: ‘Je bent stout!’. Maar wel: ‘Ik vind het vervelend dat je steeds zo gilt’. Bij het ene voorbeeld is het alsof je je kind volledig om hemzelf afkeurt. Bij de ander leg je de reden bij jezelf (ik vind) en je geeft duidelijk aan wat er vervelend is (het gillen en niet het kind op zich!).

Stimuleer hem

Nieuwe dingen doen is eng. Maar nooit nieuwe dingen doen is geen optie. Stimuleer je kind om iets nieuws uit te proberen. Ondersteun hem, maar laat hem het zelf doen. Leer hem dat fouten maken daarbij hoort en dat je zo juist leert! En overlaad hem met complimenten simpelweg omdat hij het toch maar gedaan heeft (ongeacht de uitkomst!). En ontdekken dat je meer kunt dan dat je dacht: yep, een boost voor je zelfvertrouwen!

Zelfstandigheid

Laat je kind (uiteraard aangepast aan zijn leeftijd) zelfstandig dingen doen en geef hem hier en daar een eigen verantwoordelijke taak. Zo leert hij hoe dat werkt en het geeft hem zeker een boost in zelfvertrouwen. Jij laat zo zien dat je het hem toevertrouwt, dat je vertrouwen in hem hebt. Een boodschapje alleen doen, even op de kat passen (hoeft helemaal niet, maar voor een klein kind kan het echt als een prachtige taak klinken), maar ook bij kleintjes het zelf aan- en uitkleden bijvoorbeeld.

Complimenten geven: doe het bewust

Heeft je kind een goed cijfer gehaald? Dan is het simpel om te zeggen dat je trots op hem bent. Toch moet je uitkijken met hoe en wanneer je complimenten geeft. Natuurlijk mag je hem een compliment geven als hij iets moois gepresteerd heeft. Maar onbewust kan er ook juist een druk door ontstaan als ‘ik MOET goede cijfers halen’, wat faalangst in de hand kan werken. Complimenteer  hem dus ook als hij gewoon goed zijn best heeft gedaan en benoem dat ook. Geef complimenten om dingen die niet gericht zijn op prestatie, maar gewoon omdat hij het doet. Faalt  hij ergens in, geef ook dan gewoon een compliment dat je het zo knap vindt dat hij het geprobeerd heeft.

Positiviteit

Een huis waar een positieve instelling heerst, werkt ontzettend goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Gemopper en gezeur om van alles en nog wat maakt iedereen minder gelukkig. Ben je dan nog klein, dan kan je ook nog eens het gevoel krijgen dat het misschien wel aan jou ligt! Daarnaast leert een kind zo ook niet om zelf positief te blijven. En je wilt toch dat hij gelukkig is/blijft/wordt? Dan helpt een positieve mindset voor je kind echt het beste!

Even in het middelpunt staan

Heb je een groot gezin? Neem ieder kind af en toe eens apart mee, zodat het even alle aandacht krijgt en in het middelpunt van de belangstelling staat. Heel gezellig en goed voor jullie band onderling. En je geeft je kind echt het gevoel dat hij er toe doet! Benoem ook lekker dat je het gezellig vindt zo samen!

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de verschillen tussen introvert en extravert
Driftbuien bij peuters. Hoe ga je hiermee om?
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Dwarse peuter? Tips om met hem om te gaan!
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Help, ik ben een ouder! Over onzekerheden…
Kinderruzie – Ruziemakende peuters en kleuters
Hoe stimuleer je eerlijkheid?
Fantasie, fictie, spel, leugens en werkelijkheid. Hoe houd je ze gescheiden?
Loslaten en afhankelijkheid
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Over pamperen, curling, moedermafia en overdaad
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *