Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!

Spelen met goed speelgoed

Spelen vormt voor een kind een wezenlijk onderdeel van zijn ontwikkeling. Niet alleen voor zijn motorische ontwikkeling maar ook zijn verstandelijke-, emotionele- en zelfs zijn sociale ontwikkeling. Belangrijke aspecten dus. Natuurlijk wil je deze ontwikkelingen zoveel mogelijk en vooral zo goed mogelijk stimuleren. Maar hoe doe je dit? Nou bijvoorbeeld met het aanbieden van goed speelgoed. Maar ja, wat is dan eigenlijk goed speelgoed? Er is zoveel te koop, je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien.

Criteria van goed speelgoed

Speelgoed kan op allerlei manieren bijdragen aan de ontwikkeling van een kind en is ook nog eens heel waardevol in de opvoeding van kinderen. Ook kan het spelen van spelletjes op een leuke manier bijdragen aan een positieve band tussen de gezinsleden. Als speelgoed wordt gekocht voor een kind (of volwassene) zou de koper zich een aantal zaken moeten afvragen, die al dan niet bepalen of een artikel als “goed speelgoed” kan worden bestempeld. Dr. Ger Ramakers geeft tips!

Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar
Speelgoed voor de baby van 0 – 1 jaar
Wat is leuk speelgoed voor een peuter van een jaar?

Speelgoed moet leuk zijn

“Ja, duh”, denk je misschien, “speelgoed is toch altijd leuk?” Nou eigenlijk niet. Speelgoed dat snel kapotgaat bijvoorbeeld, zou ik niet ‘leuk’ willen noemen, eerder ‘frustrerend’. Of speelgoed wat te lastig is en niet geschikt is voor zijn ontwikkeling, is ook niet leuk, eerder ‘faalangstbevorderend’.
Het is belangrijk dat het kind plezier beleeft aan het spelen. Alleen dan zal een kind gemotiveerd zijn om uit zichzelf met het speelgoed te gaan spelen en te blijven spelen. Is het speelgoed mooi uitgevoerd? Is het veelzijdig? Zitten er verrassende elementen in het speelgoed? Is het makkelijk om met het spel of speelgoed op te starten? Blijft dit speelgoed na meerdere keren spelen leuk of ben je er snel op uitgekeken? Biedt het speelgoed verschillende niveaus van complexiteit en uitdaging? Biedt het speelgoed doorgroeimogelijkheden? Roept het speelgoed (positieve) emoties op tijdens het spelen? Bevordert het speelgoed het gevoel van beheersing en competentie. Geeft het speelgoed een gevoel van rust en ontspanning of van geborgenheid? Kan een kind zich hechten aan dit speelgoed? Biedt het speelgoed mogelijkheden om op een leuke manier met anderen samen te spelen en positieve emoties te delen?

Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

Spelen met goed speelgoed

Speelgoed voor iedereen of voor een bepaald type kind?

Bij de aanschaf van speelgoed is het belangrijk dat je goed naar het type kind kijkt. Wat voor Pietje leuk is en uitdagend, hoeft voor Jantje helemaal niet zo te zijn. Het is dus belangrijk te kijken naar welk speelgoed er past bij de ontwikkeling en interesse van je kind. Rustige kinderen houden wellicht minder van speelgoed dat veel lawaai maakt, maar drukke kinderen hebben wellicht meer moeite met bouwen of tekenen.
Het is dus belangrijk speelgoed te kiezen dat aansluit bij de interesses van degene die er mee gaat spelen. Sommige soorten speelgoed spreken een specifieke groep kinderen meer aan, andere soorten speelgoed spreken bijna alle kinderen aan. Jongens en meisjes ontwikkelen meestal specifieke voorkeuren voor bepaalde soorten speelgoed, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Houd rekening met wat je kind het meest boeit, maar bied ook af en toe iets anders aan.

Leeftijdsfase/ontwikkelingsniveau

Bij welke leeftijdsfase/ontwikkelingsniveau past dit speelgoed? Kan het kind van een bepaalde leeftijd met dit spel of speelgoed makkelijk aan de slag of moet het hierbij geholpen worden? Biedt het speelgoed voldoende variatie en complexiteit om langere tijd leuk te blijven? Biedt het speelgoed groeimogelijkheden, bijvoorbeeld doordat het op verschillende niveaus gespeeld kan worden of doordat er uitbreidingssets gekocht kunnen worden?

Veilige start Social Media met #Snapstar Echo

Spelen met goed speelgoed

Spelen is tegelijk leren

Niet omdat het moet, maar omdat spelen vanzelf ervaringen met zich meebrengt die we onthouden en we door het spel allerlei vaardigheden opdoen. En omdat spelen leuk is worden aan dat – veelal onbewuste – leren allerlei positieve associaties gekoppeld. Vaak hetzelfde doen (oefenen) is leuk, want het leidt tot beheersing en competentie. Een moeilijke puzzel oplossen is leuk, want ik ben heel knap! Nieuwe dingen uitproberen is leuk, want het leidt tot grappige of spannende verrassingen. Ongemerkt zorgt spelen ervoor dat leren, werken en presteren verbonden worden met positieve gevoelens.

Verstandelijke ontwikkeling

Spelen levert een bijdrage aan allerlei aspecten van de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Draagt het speelgoed bij aan de ontwikkeling van de zintuigelijke informatieverwerking, de grove of fijne motoriek of de oog-hand coördinatie? Bevordert het speelgoed het symbolisch denken, de taalontwikkeling en/of het getalbegrip? Wordt het inzicht in oorzaak en gevolg en het logisch denken bevorderd? Nodigt het speelgoed uit tot exploreren (onderzoeken, verkennen) en ontdekken? Stimuleert het speelgoed de kennisontwikkeling en/of het inzicht in de natuur en de wereld? Vraagt een spel om abstract of strategisch denken? Stimuleert het speelgoed of spel de fantasie of creativiteit? Vraagt het spel om “out of the box” te denken of flexibiliteit?

Speelgoed van het jaar verkiezing

Jaarlijks is er een verkiezing ‘Speelgoed van het jaar‘. De afgelopen twee jaar heb ik als jurylid deel mogen nemen aan deze verkiezing en dus alles van dichtbij kunnen bekijken. Toen ik twee jaar geleden hiervoor werd gevraagd, heb ik geen seconde getwijfeld en vol overtuiging ‘ja’ gezegd. Ik vind speelgoed en spelen niet alleen enorm belangrijk maar ik vind het ook nog eens hartstikke leuk! Zelfs nu nog, over de vijftig, kan ik blij worden van goed speelgoed. Ik heb dan ook de laatste jaren met veel plezier alle speelgoedreviews geschreven. Misschien voel je dat ook wel uit mijn enthousiaste woorden en vrolijke foto’s. Mijn taak als jurylid vind ik niet alleen hartstikke leuk, maar ik neem hem ook zeker heel serieus.

Spelen met goed speelgoed

Wat wordt er genomineerd?

Maar bepalen welk speelgoed in aanmerking komt om genomineerd te worden voor de titel ‘Speelgoed van het jaar’ vraagt natuurlijk om meer dan alleen maar ‘leuk’. Op allerlei manieren wordt er naar het speelgoed gekeken, zoals: is het vernieuwend, klopt de prijs/kwaliteit verhouding, geeft het speelgoed voldoende uitdaging, ook op de langere termijn, et cetera. Gelukkig hoef ik dit niet in mijn eentje te bepalen, maar doen we dit met 9 juryleden. Benieuwd naar hoe dit gaat? Kijk dan eens naar dit filmpje. Je kunt zien dat we onze taak zeer serieus nemen en met al het speelgoed spelen, onderzoeken en bekritiseren.

Overzicht van het genomineerde speelgoed 2018

Liefs Marion

Extra informatie

Het leukste grote mensen cadeau voor kinderen
Elektrisch vervoer voor de kids, hoe leuk is dat!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Overzicht van het genomineerde speelgoed 2018
Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?
SmartGames – Wat kun je ervan verwachten?
Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar
Knuffelen – Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)
Speelgoed voor de baby van 0 – 1 jaar
7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter
Themapagina: Spelen en speelgoed
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Creatable World, de Genderneutrale pop van Mattel
Wat is leuk speelgoed voor een peuter van een jaar?
Houd je kind gezond op de trampoline!
Geestelijke ontwikkeling peuter
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Spraakontwikkeling: Je peuter leert praten
Samen spelen – Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?
Spelend opruimen
Samen spelen – Peuterspel
Buitenspelen is gezond
Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Leukste zomerspeelgoed

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Dr. Ger Ramakers, Ouderkerk aan de Amstel
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *