Ondergewicht bij kinderen, is dat een probleem?

Ondergewicht bij kinderen, is dat een probleem?

Er wordt vaak over overgewicht bij kinderen gesproken en veel minder over ondergewicht, terwijl circa 9% van de kinderen ondergewicht heeft. Nu is het niet gelijk een probleem als je kind wat ondergewicht heeft, maar het aankomen kan best wel eens meer problemen geven dan afvallen. Vooral wanneer je kind een kieskeurige eter is.

Wanneer heeft je kind ondergewicht?

Wanneer je kind ondergewicht heeft, hangt af van een aantal factoren, onder andere leeftijd, gewicht en lengte. Er zijn verschillende websites op internet te vinden waar je het BMI van je kind uit kunt rekenen. Dit zijn indicaties, als je twijfelt kun je beter even de huisarts naar het gewicht van je kind laten kijken.

Het hoeft geen probleem te zijn als je kind een beetje ondergewicht heeft en zich verder goed voelt en goed groeit. Sommige kinderen hebben minder eetlust, snellere stofwisseling en/of ze bewegen meer waardoor ze meer verbranden. Dit kan nog veranderen in de pubertijd.

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding houdt in dat je kind te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en dat hangt niet samen met de hoeveelheid calorieën die een kind binnenkrijgt. Ook kinderen die geen ondergewicht hebben, kunnen ondervoed zijn. De eerste signalen van ondervoeding zijn vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, kouwelijk en bleek. Een ondervoed kind heeft ook grotere kans op infecties, een slechtere wondgenezing en kan depressief worden.

Let dus op een evenwichtige voeding voor je kind. Chips en cola hebben niet voldoende voedingswaarde, maar sla en bronwater ook niet. Op deze site vind je uitgebreide informatie over gezonde voeding voor je peuter.

lijn groen oudersenzo
Ondergewicht bij kinderen, is dat een probleem?

Waardoor ontstaat ondergewicht?

Ondergewicht kan ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld door een eetprobleem, een ziekte, of emotionele problemen. Vaker komt het voor dat je kind een kleine eter is, kieskeurige eter is, of in een korte periode snel groeit. Lichte problemen met voeding komen vaak voor onder jongeren, dit kan wisselen per periode en is niet iets om je meteen zorgen om te maken, maar wel iets om in de gaten te houden.

Tips voor een moeilijk etend kind

Sommige ouders zijn geneigd, een kind wat slecht eet, snoep en andere ongezonde dingen te geven ter vervanging. Snoep e.d. kunnen nooit een vervanging zijn voor eten. Je kunt dit het beste bewaren als beloning voor een bord met gezond eten wat leeggegeten is. Snoep als vervanger voor het eten, zal namelijk de eetlust van je kind enkel bederven en het probleem verergeren. Het is ook belangrijk dat je geen tussendoortjes voorafgaand aan het eten geeft, circa één tot twee uur van tevoren niets meer.

Zorg ervoor dat je het bord van je kind niet te vol doet. Dit ontmoedigt een kind, dat slecht eet, om te eten. Je kunt beter nog een keer extra opscheppen als je kind nog meer wilt eten en hem/haar uitvoerig belonen voor het leegeten van dat halfvolle bord, dan dat je in een strijd verwikkeld raakt met je kind om het bord leeg te krijgen. Voorkom het ‘voor de brug zitten’ met een bord eten.

Positieve beleving

Het is belangrijk dat eten een positieve beleving blijft. Je kind moet uitkijken naar het eten en zal dan ook meer gaan eten. Als het kind tegen het eten op gaat zien, zal het steeds minder willen eten. Zoek daarom naar de portie die jouw kind op krijgt, zonder enig probleem. Als beloning dat het bord leeggegeten is, kun je iets in het vooruitzicht stellen. Zoek datgene waarvan je weet dat jouw kind het als een beloning ziet. Geef dit pas als het bord leeggegeten is. Is het bord niet leeg geef dan geen beloning en bewaar het eten afgedekt in de koelkast. Dwing je kind niet het op te eten, als je kind komt dat het trek heeft, dan wijs je naar het bord in de koelkast en bied je aan het op te warmen. Zo weet je zeker dat je kind niet hongerig naar bed gaat en wordt er geen snoep als vervanger gegeven voor het eten.

Naar de huisarts

Kom je er niet uit, blijft het gewicht van je kind dalen, daalt het gewicht hard in korte tijd, heeft je kind lichamelijke klachten, ga dan altijd naar de huisarts en bespreek daar het probleem, deze kan onderzoek doen en doorverwijzen naar een diëtist of een andere specialist.

liefs martine

Meer informatie

Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?
Overgewicht: Help, mijn kind is te zwaar! wat nu?
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Mijn strijd met ondergewicht

Bronvermelding

Tekst: Martine van der Reijden
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *