Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten

Omega 3 vetzuren

Door het voedingscentrum wordt ons aangeraden één keer per week vis te eten en dan het liefst vette vis zoals makreel, haring, sardines en zalm. Jammer genoeg ben ik zelf allergisch voor haring (dat verzin ik niet) wat ik trouwens echt jammer vind, want alle vier de vissen vind ik heerlijk. Makreel op een verse boterham, sardines door een frisse salade en zalm ligt hier regelmatig onder de gril.

Maar ja, mijn partner en ik kunnen vis lekker vinden, Rocco is een heel ander verhaal. Hij vindt vis (behalve kibbeling, lekkerbekje en mosselen) gewoon écht niet lekker. Een gemiste kans, want vis is hartstikke gezond voor je hart en bloedvaten. Dus op de dagen dat we vis eten, eet Rocco iets anders. Hij is inmiddels op een leeftijd gekomen (15) waarbij hij zich niet meer laat vertellen wat hij moet eten. “Nee” is in dit geval ook echt “nee” bij hem. Jammer, want ik wil natuurlijk wel dat hij die goede stoffen binnen krijgt.

Waarom is vis zo gezond?

Dat is natuurlijk een goede vraag, de meeste vis is rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Maar dat is niet het enige, vis bevat eiwit en vet en vette vis is rijk aan vitamine D en B2 en vitamine A. Dat zijn behoorlijk wat vitamines en mineralen die ons lichaam goed kan gebruiken. En had ik het al over de visvetzuren DHA en EPA gehad? Er is aangetoond dat juist deze stoffen samenhangen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Hartstikke belangrijk dus.

lijn groen oudersenzo
Omega 3 vetzuren

Zo gezond mogelijk

Rocco heeft hier natuurlijk helemaal geen boodschap aan (want puber), maar ik wil natuurlijk wel zijn lichaam zo gezond mogelijk houden. Laten we eerlijk zijn, als pubers de kans krijgen, eten ze (tussendoor met vrienden, onder het mom van ‘even chillen’) regelmatig niet zo gezond. Op die manier gaan er behoorlijk wat slechte vetten naar binnen. Ik heb wel eens gevraagd of dat ‘even chillen’ echt zo vaak in een snackbar moet gebeuren. Maar aan de andere kant realiseer ik me ook dat in onze wijk er verder niet zoveel mogelijkheden zijn voor de jeugd.

Gezonde voeding

Natuurlijk zorg ik ervoor dat het voedingspatroon van Rocco zo gezond mogelijk is. Hij eet gelukkig wel veel fruit, vlees vindt hij heerlijk en hij is gek op peulvruchten en zuivel. In de ochtend eet hij een schaal yoghurt met ontbijtgranen, in de middag een paar volkoren boterhammen met vleeswaren of kaas en in de avond eet hij wat de pot schaft of hij maakt zelf wat. Maar die vis, die moet hij niet. Jammer, want eigenlijk wil ik dat wel.

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. De meest bekende zijn de ALA (alfa-linoleenzuur) en de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur ) en DHA (docosahexaenzuur). Een behoorlijke mond vol (ik zou de namen direct weer vergeten als ik jou was) maar dit zijn de Omga-3 vetzuren. ALA zit niet alleen in vis maar ook in plantaardige oliën (vooral lijnzaadolie) maar EPA en DHA zitten voornamelijk in vis en schaal- en schelpdieren. En met elkaar beschermen ze dus tegen hart- en vaatziekten, net als de vis dit van nature doet. Een perfect alternatief dus voor iedereen die géén vis lust, maar wel wil profiteren van alle goede stoffen in vis. Rocco dus!

Wil je meer weten? Surf dan voor uitgebreide informatie naar: www.voedingscentrum.nl.

lijn groen oudersenzo
Omega 3 vetzuren

Verschillende Omega-3 mogelijkheden

Als ik dan op zoek ga naar meer informatie, doe ik het natuurlijk goed. Zo surfte ik ook even naar de site waar mijn goede vriend het product vandaan had. Ik zie direct dat ze verschillende producten hebben, zoals bijvoorbeeld:

Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Forte
Omega-3 Oog
Omega-3 Junior

De samenstelling van de verschillende producten is afwijkend aan elkaar, waardoor het mogelijk is precies het product te kiezen wat het beste bij je past. Rocco heeft de ‘Omega-3 Forte’ gekregen, wat geschikt is voor iedereen die het niet lukt om minimaal één keer per week vis te eten. Precies, Rocco dus.

Vanaf welke leeftijd Omega 3?

Er zijn speciale Omega 3- producten, speciaal voor kinderen (1 t/m 13 jaar). Op de verpakking vind je de juiste dosering. Op deze manier krijgen kinderen toch de stoffen binnen die ze goed kunnen gebruiken, zonder het gevecht met de vis.

Gelukkig kan smaak in de loop van de jaren veranderen en is de kans groot dat ze op latere leeftijd alsnog vis gaan eten. Als je er echter op jonge leeftijd een strijd over gaat maken, wordt het product veel te beladen en is de kans nog maar klein dat hij het op latere leeftijd alsnog gaat eten. Wil je kind het echt niet? Doe het dan gewoon niet. Blijf het wel regelmatig aanbieden, zodat hij het kan blijven proeven, maar verplicht hem niet om die hele vis op te eten. De tijd is dus prima te overbruggen met een capsule.

Keurmerk

Als je besluit voor je kind Omega 3 vetzuren aan te schaffen, let dan even of het product het keurmerk ‘Friend of the Sea’ draagt. Dit keurmerk ziet erop toe dat bij de wilde vangst maximaal 8 procent bijvangst is, waarvan geen bedreigde soorten. Er mag ook geen sprake zijn van overbevissing en de zeebodem mag niet verstoord worden.
Dat maakt natuurlijk helemaal niet uit voor de kwaliteit van de vetzuren, maar natuurlijk wel voor onze aarde. Ook daar moeten we goed voor zorgen.

liefs Marion

Meer informatie

Met deze acht manieren kun jij je kind slimmer maken!
Mosselen?! En zo maak je ze klaar!
Omega 3 – Help je schoolkind het beste uit zichzelf te halen!
Zo gezond zijn Omega 3 vetzuren voor je lichaam!
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Vitamine overzicht: Waar zitten de juiste vitmainen in?
Gezonde lunch voor mee naar school
Extra vitamine D voor risicogroepen. Waarom is dat belangrijk?
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *