Mosselen?! En zo maak je ze klaar!

Mosselen?! En zo maak je ze klaar!

Vorig weekend werden we verwend (en verrast) met een mosselpakket. Het toeval wil dat we juist een paar dagen ervoor hadden gesproken over het mosselseizoen. Ik had eigenlijk geen idee wanneer dat was. Meestal laat ik me inspireren als ik ze in de winkel zie liggen. We zijn hier dol op mosselen. Als we ze eten, haal ik altijd een paar kilo extra. Ik kook ze dan (in kleinere porties) achter elkaar. De exemplaren die we dezelfde avond niet eten, pellen we en bewaren we voor de volgende dag. Een dag later bakken we deze op met een gesnipperd uitje en veel verse knoflook. Dat is dus twee dagen genieten!

Zeeuwse mossel

Hoewel veel mosselen uit de Waddenzee afkomstig zijn, spreken we toch over de “Zeeuwse mossel”. Onze mosselen kwamen uit Yerseke, het geboortedorp van mijn schoonvader. Ze worden zo genoemd omdat het eindstation van de mossel in de Oosterschelde is. Hier worden ze zandvrij gespoeld en daardoor krijgen ze de benaming “Zeeuwse mosselen”. Niet zo gek dus dat de mosselveiling in Yerseke gevestigd is. Dit is trouwens ook gelijk de énige mosselveiling in de wereld.

Wanneer en hoeveel?

Eigenlijk kun we ze het hele jaar door eten. Van mei tot en met augustus zijn er hangcultuur-mosselen en van juli tot en met maart zijn er bodemcultuur-mosselen. Vroeger was de regel dat je ze alleen kunt eten als de “r” in de maand zit. Hoewel dat inmiddels niet meer nodig is, zijn het nog wel deze maanden waarin ze het meest worden gegeten.

Als je mosselen gaat koken, houd dat rekening met ongeveer 1 kg (ongepeld) per persoon.

Hoe kook je mosselen?

Een goede vraag, want je wilt natuurlijk niet ziek worden van een verkeerde mossel. Spoel ze af onder koud stromend water. Kapotte schelpen vis je er gelijk uit, ook schelpen die open blijven staan haal je er tussen uit. Je kunt deze nog even extra controleren door er tegenaan te tikken. Als je tikt en hij blijft nog steeds open staan, dan gooi je de mossel weg. Als je zeker weet dat de rest van de mosselen goed zijn, dan verhit je wat boter in de (mossel)pan en gooi je ze met de groente, verse kruiden en eventueel een scheutje witte wijn in de pan.  Mosselen kook je in 5 tot 8 minuten gaar. Alle schelpen die open staan kun je eten. De dichte schelpen gooi je alsnog weg.

lijn groen oudersenzo
Mosselen?! En zo maak je ze klaar!

Heerlijke recepten met mosselen

Om jullie een beetje mee te laten genieten met deze lekkernij, ben ik op zoek gegaan naar lekkere recepten. In Nederland eten we jaarlijks maar liefst zo’n 10 miljoen kilo mosselen! 10 miljoen! Dat zijn heel wat pannetjes mosselen! Dus ik weet zeker dat er heel veel bezoekers zo nu en dan ook een kilootje weg eten!

De klassieke wijze van het bereiden van mosselen is met witte wijn, prei, wortel, ui en selderij. Ik ben echter allergisch voor wijn (nee, dat verzin ik niet), dus vervang ik zelf de witte wijn voor wit bier. Iets anders van smaak, maar net zo lekker!

Mosselen met bier

2 kg verse mosselen
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
Olijfolie
1 zak Italiaanse roerbakgroente
1 blik wit bier of 300ml witte wijn

Spoel de mosselen zoals hierboven omschreven. Snij de sjalotten en de knoflook in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak dit mengsel ongeveer 1 minuut. Voeg de Italiaanse groente toe en bak het geheel nog eens drie minuten door.
Gooi het bier of de wijn toe in de pan en voeg de mosselen toe. Breng het geheel aan de kook en kook vervolgens de mosselen in 5 tot 8 minuten gaar. Schud de pan regelmatig. Je kunt het op smaak brengen met zout en peper.

Traditionele mosselen

2 kg verse mosselen
1 ui
1 prei
Bleekselderij
Bosje selderij
Laurierblaadje
Olijfolie
Klontje boter
200ml witte wijn

Spoel de mosselen zoals hierboven omschreven. Snipper de ui en snij de prei en bleekselderij in kleine stukjes. De selderij snijd je in kleine stukjes. Smelt een klontje boter in de pan en bak de ui, prei, laurier en bleekselderij ongeveer 5 minuten. Voeg de witte wijn toe, de selderij en breng het aan de kook. Zodra het kookt, voeg je de mosselen toe. Laat ze 5 tot 8 minuten doorkoken. Schud of schep ze af en toe even om.

Mosselen met gember, kokosmelk en pompoen

2 kg verse mosselen
1 Flespompoen
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
4 cm gember
2 blaadjes laurier
3 takjes tijm
200cc kokosmelk
½ el kurkuma
½ limoen
Verse koriander
Olijfolie
Klontje boter
200ml witte wijn

Spoel de mosselen zoals hierboven omschreven. Snij de pompoen in kleine blokjes. Je hebt voor dit recept ongeveer 125 gram nodig. Snipper de sjalotjes en snij de koriander fijn. Rasp de schil van de (halve) limoen en pers het sap eruit.
Mix de gember, knoflook en de olie tot een pasta. Verhit de olie in een pan en als de olie heet genoeg is, kunnen de blokjes pompoen en de gesnipperde sjalotjes worden toegevoegd. Bak dit ongeveer een minuut.  Voeg het gember/knoflookmengsel toe en bak dit een paar seconden mee. Voeg de kurkuma, tijm en laurier toe en bak deze ook weer een paar tellen mee. Doe de mosselen erbij en blus het af met de witte wijn en de kokosmelk. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 6 minuten doorkoken.

Strooi de fijngesneden koriander over de mosselen, samen met het sap en de rasp van de halve limoen.

Mosselsaus

3 el Mayonaise
1 el Witte wijn azijn
1 el Mosterd

Meng het geheel door elkaar met een scheutje mosselkookvocht. Breng het op smaak met een peper en zout.

liefs Marion

Meer informatie

Keto recepten
Recepten van lekkere, gezonde soepjes voor de lunch
Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Omega 3 – Help je schoolkind het beste uit zichzelf te halen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *