Met deze acht manieren kun jij je kind slimmer maken!

Met deze acht manieren kun jij je kind slimmer maken!

Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen talenten en capaciteiten. Daarnaast heeft het ene kind een wat hoger IQ dan het andere. Los daarvan kun je de ontwikkeling van je spruit op zo’n manier stimuleren dat je alles wat erin zit er ook daadwerkelijk uit haalt. Intelligentie is tot op zekere hoogte zelfs maakbaar: het IQ van jongeren kan tot wel 20 punten stijgen of dalen. We presenteren je graag acht manieren om je kind slimmer te maken!

Zet in op gezonde voeding

Of het IQ van een kind stijgt, daalt of gelijk blijft is onder meer afhankelijk van omgevingsfactoren. Kinderen die toegang hebben tot voldoende gezonde voeding en goed onderwijs zijn doorgaans intelligenter. Daarnaast helpen bepaalde voedingsstoffen nog eens extra bij de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Denk bijvoorbeeld aan Omega 3-vetzuren uit vis, walnoten of lijnzaad. Je kunt er ook voor kiezen om een Omega-3 voedingssupplement voor kinderen aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je kind voldoende gezonde vetten binnenkrijgt.

Investeer in muziekles

Kinderen die een instrument bespelen zijn gemiddeld genomen slimmer volgens een studie van het University College Londen. Investeer dus in pianoles, vioolles of leer je kind zelf een instrument spelen als je muzikaal bent. Heb je weinig budget? Voor blokfluitles betaal je doorgaans niet zo heel veel en je kind krijgt toch een solide muzikale basis mee. Check ook eens of buurthuizen in jouw stad muziekles voor kinderen verzorgen. Of zoek naar een scholier die je kind eens per week les wil geven tegen een kleine vergoeding.

lijn groen oudersenzo
Met deze acht manieren kun jij je kind slimmer maken!

Lees je kind voor

Lees (kleine) kinderen elke dag voor. Dit is goed voor hun taalontwikkeling én voor het brein. Doe dit consequent en trek er ook echt tijd voor uit. Elke dag 10 minuten voorlezen voor het slapengaan helpt al enorm. Kies leuke boekjes die passen bij de leeftijd van je kind en doe je best om ze op een manier voor te lezen dat je kind geboeid blijft luisteren.

Richt de kamer van je spruit efficiënt in

Maak van de kinderkamer een leerzame plek. Zorg dat er een bureau staat waar huiswerk gemaakt kan worden en houd de kamer liever te leeg dan te vol. Voldoende opbergruimte waar speelgoed en troep kunnen worden opgeborgen uit het zicht zijn essentieel. Investeer daarnaast in een wereldkaart, educatief speelgoed en voldoende boeken. Een boekenkast waarin allerlei leuke kinderboeken staan zet je kind ook nog eens aan om zelf te lezen en hierin ontspanning te vinden.

Zorg voor voldoende beweging

Voldoende beweging stimuleert de intelligentie van je kind. Geen zin om elke week langs het hockey- of voetbalveld te staan? Laat je kind dan naar school fietsen, voldoende buitenspelen en maak regelmatig een fijne wandeling of fietstocht samen. Een teamsport (of scouting, als je kind niet sportief is!) kan echter ook een hele investering zijn. Dat is namelijk niet alleen goed voor zijn of haar intelligentie, maar ook voor het zelfvertrouwen en de sociale skills.

Bezoek musea

Een museumbezoek op z’n tijd draagt bij aan de algemene ontwikkeling van je kind. Je hoeft natuurlijk geen schilderijen te gaan kijken met kleine kinderen, maar het Scheepvaartmuseum is bijvoorbeeld voor kids van alle leeftijden boeiend. Evenals het NEMO Science museum, het Spoorwegmuseum of het Nederlands Openluchtmuseum.

Neem een huisdier

Kinderen die met een huisdier opgroeien zijn slimmer en meer empathisch dan leeftijdsgenootjes die geen huisdier hebben. Een beter excuus dan dit om die cute Golden Retriever puppy aan te schaffen ga je nooit tegenkomen, dus grijp deze kans ook aan.

Bied een fijne thuisbasis

Het beste dat je kunt doen voor het brein van je kind is nog altijd het bieden van een fijne thuisbasis. Praat met je kind over wat hem of haar bezighoudt, bied een luisterend oor en daag je kind voldoende uit met leuke spelletjes en andere activiteiten. Een gelukkig kind dat voldoende warmte en liefde ontvangt zal zich altijd op z’n allerbest ontwikkelen!

Liefs Amber

Meer informatie

Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong
Het gemiddelde in zijn ontwikkeling
Zo gezond zijn Omega 3 vetzuren voor je lichaam!
Omega 3 – Help je schoolkind het beste uit zichzelf te halen!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *