Dag vakantie en Hallo ochtendstress

De wekker laat ons weer op irritante wijze weten dat ‘het gewone leven’ weer van start is gegaan. Niks nog even luieren, je moet de ochtendstress weer induiken! Want iedereen moet weer op tijd naar school of werk, het liefst met schone kleding, de lunchboxen moeten gevuld zijn, net als de buikjes. En dat binnen 60… 50… 40… 30 minuten! DAMN!! Nog maar 30 minuten? Ik moet er nu écht snel uit!!

Dag vakantie en hallo ochtendstress

Ochtendstress

Ochtendstress is niet fijn, want hoe meer stress jij hebt, hoe trager iedereen zal meewerken. Het lijkt wel alsof hoe meer haast jij hebt, hoe meer kinderen gaan tegenwerken. Of het echt zo is? Misschien niet, maar kinderen zullen zeker op jouw energie reageren. En het is niet fijn om iedere ochtend met ruzie te beginnen. Vandaar een paar tips. Om jouw leven een beetje makkelijker te maken. Minder stressvol.

1) Voldoende slaap

Het is een inkoppertje, maar om ’s ochtends zo fris mogelijk op te kunnen staan, is het noodzakelijk dat je voldoende slaapuren hebt gehad. Aangezien de wekker onverbiddelijk is, is er in de ochtend niet veel rek. Dat betekent dat je ’s avonds misschien iets eerder je bed in moet gaan…

2) Smile! En drink een glas lauw water.

Om de dag positief te beginnen, begin de dag met een lach. Een kleine moeite. Dus begin de dag niet met gescheld op die wekker, gekreun of gesteun, maar tover een stralende en gemeende lach op je gezicht om de nieuwe dag te verwelkomen. Dat geeft alvast een positief begin aan de dag. Wist je trouwens dat het drinken van warm water in de ochtend, een goede manier is om je lichaam op te laten starten. Het zet je spijsvertering in werking en spoelt de gifstoffen je lichaam uit. Een gezond begin van de dag dus!

3) Frisse lucht!

Gooi ’s ochtends gelijk lekker een paar ramen open! Weg met die muffe lucht, want daar wordt niemand vrolijk van! Wat frisse lucht door het huis, kan direct een fris en monter gevoel aan de dag geven.

4) Lunchboxen

Het klaarmaken van de lunchboxen vergt wat tijd en dat is tijdens de ochtendstress best lastig. Je hebt je handen al vol aan duizend-en-één andere dingen, dus die lunchboxen kun je het beste gewoon ’s avonds al klaar maken! Scheelt alvast een hoop tijd en dus stress.

5) Alles vooraf klaarleggen

Leg de avond van tevoren alvast voor iedereen de kleding klaar! Dan hoef je daar ’s ochtends niet meer naar te zoeken en/of over na te denken!
Denk je trouwens ook aan de schooltas? Niet handig om die in de ochtend nog in te moeten pakken. Bedenk ook in de avond al of er nog bijzondere dingen mee naar school moeten, zoals gymspullen, een antwoordstrookje of vriendenboekje.

6) Snooze niet te lang…

Het is verleidelijk om steeds op die snoozeknop te drukken, maar uiteindelijk neem je natuurlijk gewoon jezelf ie maling en maak je het jezelf ook nog eens onnodig lastig. Sta wat eerder op… want daarmee doe je jezelf pas écht een plezier. Snooze je nooit? Zet dan de wekker een kwartiertje eerder, zodat je in alle rust even kunt douchen, aankleden en je make up kunt doen, voordat de hectiek los barst.

7) Geen schermen

Maak het je zelf niet onnodig moeilijk door je kids te laten gamen. Gamen in de ochtend is funest, want zodra jij roept: ‘En nu snel jas aan en…’, krijg je steevast het antwoord: ‘Even wachten! Even mijn leven uitspelen!’. Om die discussie, strijd en eventuele huilbuien te voorkomen, doe jezelf een plezier en verbied het gebruik van schermen in de vroege ochtend. Het kijken naar de TV is overigens net zo erg. ‘Mam, even dit afkijken!!’ Daarbij hebben schermen iets ‘magisch’. Iemand met een scherm voor zijn neus, heeft geen enkele behoefte zich te haasten. Doe het jezelf niet aan en verbied het gebruik van schermen in de ochtend.

8) Regelmaat en routine

Het geeft geen garantie dat het allemaal gestroomlijnd gaat, maar regelmaat geeft je wel de handvatten waar iedereen zich aan kan vasthouden. Probeer vast te houden aan de dagelijkse routine. Dat is voor iedereen duidelijk en iedereen weet wat er van hem wordt verwacht. Kinderen zijn dan eerder geneigd in de routine mee te gaan.

9) Betrek de kids

Je kunt er voor kiezen je kinderen bij het ochtendritueel te betrekken. Als kinderen vooraf weten wat er van ze wordt verwacht, is de kans groter dat ze ook daadwerkelijk zullen meewerken. Dus bespreek het ochtendritueel eens met de kids en maak samen met hen een lijst van alles wat er moet gebeuren. Misschien willen zij ook wel een klein klusje zelf doen?

10) Hou rekening met elkaar

De één is een ochtendmens en ratelt gelijk nadat hij is op gestaan en de ander heeft het nodig om zo stil mogelijk te wennen aan de nieuwe dag. Aan beiden manieren is niks mis, maar kan wel voor onnodige conflicten zorgen. Door rekening te houden met elkaars voorkeuren kun je voorkomen dat iedere ochtend verandert in een strijdperk. Voorkomen is beter dan…

11) Stop! Even tijd voor jezelf!

Het is goed dat je voor iedereen wil zorgen, maar vergeet jezelf niet. Probeer tussen de hectiek toch even een moment voor jezelf te nemen. Om een kop thee te drinken of gewoon even te bedenken hoe je dag eruit gaat zien. Maak desnoods in die tijd even een to-dolijstje.

12) Relativeer

Het is echt niet zo erg als je kindje een keer naar school gaat met ongekamde haren of een vlek op zijn trui van de melk die hij net knoeide, of je dochter niet die schattige vlechtjes in haar haren heeft of de bedden nog niet zijn opgemaakt als je de deur dichttrekt. So what? Het is echt geen ramp. Maak het jezelf niet onnodig lastig. Niemand hoeft perfect te zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Me-time voor moeders: Begin je ochtend met rust en energie
Weg met de ochtendstress tips
Onthaasten, hoe doe je dat?
9x ouderstress
Stress en ouderschap
Maandagochtend kwart voor zes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *