Mindful zwanger zijn

Mindful zwanger zijn

Zwanger zijn is niet alleen maar leuk, maar ook spannend en misschien zelfs wel eng. Er gebeurt een hoop tijdens de zwangerschap. Niet alleen in je lichaam, maar ook in je hoofd. Dat kan soms best verwarrend zijn. Daarom zijn we ook zo gretig op zoek naar meer informatie over zwanger zijn. We willen graag weten wat er van binnen in ons lichaam, en in ons hoofd, gaande is. Wat dat betreft is iedere vrouw mindful (lees: bewust) zwanger.

Delen helpt

Het kunnen delen van je verhaal geeft enigszins grip als je het gevoel hebt dat je niet meer zelf de touwtjes van je eigen lichaam (en leven) in handen hebt. Het doet ook wat met je als mens als je moeder wordt. Met de baby wordt er niet alleen een kind geboren, maar er wordt ook een doos liefde en onzekerheid geboren waarvan je het bestaan nog niet kende. Moederliefde voelt zo intens, het is bijna niet in woorden te vangen. Het vraagt aandacht en tijd om de ervaring van het zwanger zijn en moeder worden te integreren in je leven. Alleen al daarom is het belangrijk om je zwangerschap echt bewust met aandacht te beleven.

Is er ruimte voor onzekerheid?

Aandacht voor wat het zwanger zijn met je doet is belangrijk om je voor te bereiden op het moederschap. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Je inlezen, ruimte geven aan je eigen ervaring en erover praten zijn de basisingrediënten voor het bewust beleven van de zwangerschap. Je hoeft echt niet alles even leuk en mooi te vinden hoor, want zwanger zijn is niet alleen maar zweven op een roze wolk.

lijn groen oudersenzo
Mindful zwanger zijn

De verandering vraagt aandacht

Vanaf het eerste moment verandert je lichaam. Zowel van binnen als van buiten. Je huid wordt misschien wel anders, je haar ook. De een lijkt te stralen en krijgt een soort zwangere glans om zich heen. De ander krijgt een meer pukkeltjes en dof haar. Drie keer raden hoe mijn lichaam veranderde.

Klagen mag

Daarnaast kom je aan. Sommige vrouwen komen keurig volgens het boekje aan en anderen dragen het extra gewicht van 3 zwangerschappen met zich mee. Ik behoor natuurlijk tot de laatste categorie en weet als geen ander hoe dat voelt. Niks paste op een gegeven moment meer (zelfs mijn schoenen niet!). Onnodig te zeggen dat ik me met opgeblazen enkels en een bolle toet verre van sexy voelde.

Nu gaat het om het kind, maar toch hè, je identiteit als vrouw verandert vanaf het moment dat je zwanger bent. Dat je hier niet heel vrolijk van wordt is normaal en oké. Net als alle andere veranderingen die je ervaart. Mindful zwanger zijn gaat niet alleen maar over blij zijn en de baby als een boeddha in je buik ervaren. Het gaat over ruimte geven aan het totale gevoel dat zwanger zijn met zich meebrengt.

De kracht van kwetsbaarheid

Probeer niet kramachtig vrolijk te doen. Je mag je druk maken om kleine onzinnige dingen. Dat is ook mindful zwanger zijn. Daarna weet je het geneuzel echt wel weer in perspectief te plaatsen. Je hoeft je als zwangere niet stoerder voor te doen dan dat je je op dat moment voelt.

Probeer zowel de lichamelijke als geestelijke veranderingen die de zwangerschap met zich meebrengt te observeren, het ruimte te geven en er zo goed als je kan in mee te bewegen. Dat is dan alvast een mooie oefening voor als de baby er straks is.

Aanpassen

Als je goed naar je lichaam luistert merk je vast op dat je het in de laatste fase van de zwangerschap rustiger aan moet doen. Zwangerschapsverlof is geen vakantie, maar tijd die nodig is om je lichaam de rust te geven die noodzakelijk is. Luister naar je lichaam en durf je plannen bij te stellen. Een stapje terug doen uit je hectische leven is in de zwangerschap echt nodig. Als je open staat voor je eigen ervaring voel je dat vanzelf wel aan. Als je dat kan doen, dan kan je ook meer van de zwangerschap genieten.

Puur is mooi

Mindful zwanger zijn gaat dus over de zwangerschap bewust beleven. Wil je kunnen genieten van die kleine schopjes in je buik, dan moet je ook andere gevoelens toelaten. Mindfulness gaat om de totaliteit van je ervaring. Dat je jezelf kan toestaan het geheel te ervaren en te voelen. We zien vaak overal alleen maar die mooie plaatjes, maar laten we de werkelijkheid niet vergeten mee te nemen in het hele zwangerschapsverhaal. Zwanger zijn is mooi, maar zeker niet alleen maar mooi. Eigenlijk net zoals het leven ook is.

Liefs Esther

Meer informatie

Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!
Zwangerschapscursus Mindfulness
Mindful bevallen
Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *