10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen

10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen

Alle ouders krijgen te maken met kinderkwaaltjes bij hun kind. Van koorts tot krentenbaard. Van oorontsteking tot hoofdluis. Gelukkig gaan de meeste kinderkwaaltjes ook weer gewoon over, zonder al te veel complicaties. Kinderkwaaltjes hebben zelfs een functie, ze maken namelijk het immuunsysteem sterker, waardoor je kind beschermd is tegen gevaarlijkere aanslagen op zijn body.

Lees hier over de tien meest voorkomende kinderkwaaltjes in de leeftijd van 12 maanden tot 6 jaar. Welke zijn er? Wat zijn de symptomen? Wat kun je er tegen doen? Kun je ze voorkomen en hebben ze een functie?

Kun je kinderkwaaltjes voorkomen?

Veel van de kinderkwaaltjes zijn niet te voorkomen maar kunnen gelukkig ook niet veel kwaad. Natuurlijk dragen gezond eten, buitenlicht, zonlicht, voldoende beweging en ontspanning bij aan een gezond lichaam. Een gezond lichaam kan de kinderkwaaltjes prima de baas, sterker, het zal er alleen maar sterker van worden.

Maar hoe gezond je kind ook is, ook hij kan verkouden worden, een schaafwondje oplopen, hoofdluis krijgen of last krijgen van een middenoorontsteking. Kinderkwaaltjes horen er bij en zijn vaak niet te voorkomen. Gelukkig zijn de meeste kwaaltjes snel weer voorbij.

Bij de meeste kinderkwaaltjes zijn kinderen het meest gebaat bij rust (voldoende slaap), genoeg drinken, gezonde voeding en natuurlijk een liefdevolle ouder die hem in de gaten houdt, voorleest, knuffelt en voor hem zorgt. En als je ziek bent, mag je natuurlijk best een beetje extra verwend worden.

lijn groen oudersenzo
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen - lijn

Koorts (hoort eigenlijk niet bij de kinderkwaaltjes)

Veel kinderkwaaltjes gaan gepaard met koorts. Koorts is een symptoom en hoort daarom niet in het rijtje thuis van kinderkwaaltjes, maar omdat het zo vaak voorkomt als symptoom bij veel kinderkwaaltjes, benoemen we het toch.
We kunnen van koorts spreken als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Het is niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Als je kind zich erg ziek voelt, pijn heeft of slecht drinkt, kan je eventueel paracetamol geven. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter.

Genoeg drinken

Als de temperatuur daardoor niet daalt, zegt dat niets over de ernst van de ziekte. De dosering hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kind en staat op de verpakking.
Zorg er ook voor dat je kind genoeg drinkt. Dit om kans op uitdroging te voorkomen. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom voor dunne kleding die losjes om het lichaam zit. Als je kind het koud heeft door de koorts kun je het gerust toedekken met een dekentje.
Ook is rust belangrijk, maar je kind hoeft niet in bed te blijven en kan gewoon naar buiten als het daar behoefte aan heeft.

Contact huisarts

Neem contact op met de huisarts als je kind:

koorts heeft en het langer dan drie dagen aanhoudt;
suf is of niet gemakkelijk wakker te krijgen is;
kreunt of huilt en niet te troosten is;
tijdens de koorts huiduitslag krijgt;
benauwd is of anders gaat ademen, bijvoorbeeld sneller ademt of korte periodes niet ademt;
een andere huidskleur krijgt (bleek, blauw of grauw wordt);
snel steeds zieker wordt;
zieker wordt, gaat overgeven of diarree krijgt;
veel minder drinkt dan normaal;
een koortsstuip krijgt;
bekend is met een verminderde weerstand of met een ziekte waarbij de infectie extra risico geeft;
als er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt.

2. Eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem wordt ook wel dauwworm genoemd. Eczeem hoort eigenlijk niet in het rijtje van specifieke kinderkwaaltjes thuis, want deze aandoening treft mensen in alle leeftijden, maar dus ook kinderen. 10-20% van alle kinderen krijgt last van eczeem of huidirritatie. Het begint vaak wanneer je kindje drie of vier maanden oud is maar het kan ook eerder of later ontstaan. De aanleg voor eczeem is erfelijk, maar verminderde weerstand, allergie of huiduitdroging kunnen de klachten verergeren.

Bij dauwworm verschijnt een rode uitslag op het voorhoofd, de wangen en de hals. De huid is rood en opgezwollen, met rode blaasjes die uitdrogen en korstjes vormen. Het begint in het gezicht maar het kan zich uitbreiden naar de huidplooien zoals de ellebogen, knieholtes en nek. Deze verschijnselen gaan gepaard met veel jeuk. Ook kan er sprake zijn van geïrriteerde, rode ogen. Voor kinderen is de jeuk misschien wel het grootste probleem. Krabben moet echter worden voorkomen omdat hierdoor de kans op infectie wordt vergroot. De klachten verergeren en er kunnen wondjes en uiteindelijk zelfs blijvende littekens ontstaan.
Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.

Koemelkallergie

Wanneer kinderen last hebben van een koemelkallergie dan is er, naast de problemen van het maag-darmkanaal, ook vaak sprake van eczeem. Vooral bij kinderen die last hebben van atopisch eczeem of luieruitslag kunnen de klachten verergeren.
Dan is er nog contacteczeem. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Eczeem is in beginsel niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.
Wat je wel zelf kunt doen is goed zorgen voor de huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld geen zeep te gebruiken.

Tips bij eczeem

Bij een droge huid is het belangrijk om de huid regelmatig in te smeren met een vettende crème of vette zalf;
Als je kind overgevoelig is voor zeep dan kun je overschakelen op zogenaamde zeepvervangende producten;
Wanneer de huid erg droog is, kan een vettende badolie uitkomst bieden. Deze olie vormt een vet laagje op de huid en gaat daarmee schilfering en uitdroging tegen. Vettende badolie is verkrijgbaar in verschillende vormen en kan worden toegepast bij jeuk, droog eczeem of als bescherming tegen eczeem;
Je kunt voorkomen dat de huid uitdroogt door geen producten met alcohol op de huid te doen en geen zeep te gebruiken. Om jeuk tegen te gaan, kun je een jeukstillend middel gebruiken;
Wanneer je kind last heeft van eczeem is het verstandig ongeparfumeerde en hypoallergene producten te gebruiken.

Ondersteuning

Jeuk is vreselijk en je wilt natuurlijk dat je kindje zo snel mogelijk hiervan af komt. Gelukkig zijn hier wel producten voor. Zoals bijvoorbeeld Cardiflor. Cardiflor biedt diverse milde producten die ondersteuning bieden waar nodig en nauwelijks bijwerkingen hebben. Zo is de Cardiflor zalf bijzonder geschikt voor het behandelen van de droge, schilferige huid, zelfs bij kleine kinderen. De minder vette Cardiflor crème is geschikt voor nattende huidaandoeningen, Cardiflor emulsie voor grotere lichaamsoppervlakken. Voor zware klachten is er Cardiflor Forte, een medisch hulpmiddel. Van alle producten is Cardiospermum halicacabum de werkzame stof, die ontstekingsreacties van de huid vermindert. De Cardiflor producten zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

3. Hoofdluis

Hoofdluizen zijn krab-achtige parasieten die op de hoofdhuid kunnen voorkomen. Een van de veelvoorkomende kinderkwaaltjes omdat het zo besmettelijk is. Ze kruipen makkelijk via de kleding van de een naar de ander.

Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor, zijn erg besmettelijk en kunnen soms zorgen voor echte epidemieën. Het hebben van hoofdluis wijst niet op slechte hygiëne, zoals soms wordt verondersteld. De luizen klimmen met kleine klauwtjes van de ene haar op de andere en springen of vliegen dus niet. Dit klimmen gaat betrekkelijk snel, dus bij nauw contact tussen twee personen kunnen de luizen ‘overstappen’. Ook kunnen luizen via kleding (jassen, mutsen etc.) van de ene persoon naar de ander worden overgebracht.

Verhongeren

Luizen leven van bloed dat zij opzuigen uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis 3 tot 6 keer per dag. Wanneer de luis de hoofdhuid niet regelmatig kan bezoeken verhongert hij en sterft. De bijtplaatsen kunnen flink jeuken. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting op het behaarde hoofd. De luizen plakken hun eieren tegen de haarschacht aan. De eieren worden neten genoemd. Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei en zijn vervolgens na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luis is in staat ongeveer 6 neten per dag te produceren.
Het aantal luizen per geïnfecteerd hoofd is meestal niet heel erg groot (ongeveer 20). Wel kunnen veel neten aanwezig zijn.

De belangrijkste klacht bij hoofdluis is jeuk die ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloed zuigen. Wanneer de jeuk leidt tot krabben kunnen wondjes ontstaan die op hun beurt weer door bacteriën kunnen worden geïnfecteerd. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen.

Hoe wordt het behandeld?

Sinds begin 2011 stelt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat kammen de enige voorkeur heeft.

Kammen

De haren moeten enkele keren per week systematisch worden uitgekamd met de speciale luizenkam. Zowel de luizen en de neten zullen vooral dicht bij de hoofdhuid worden aangetroffen. De haren moeten vochtig zijn voor een optimaal resultaat en het moet bij goed licht gebeuren. Door te kammen boven een wit papier kan de ‘oogst’ worden opgevangen en gecontroleerd. Natuurlijk is het kammen een bijzonder arbeidsintensief werk en het zal niet altijd meevallen de kinderen al die tijd rustig te laten zitten. Zet hierbij bijvoorbeeld de televisie aan, zodat je kind is afgeleid en rustig blijft zitten.
Op de meeste scholen en kinderdagverblijven worden “luizenmoeders” ingezet. Zij controleren met regelmaat de haren van de kinderen met een netenkam.

Dimeticon

Toch schrijft de RIVM het volgende over verstikking van de hoofdluis: Er zijn sinds enige tijd in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon heeft een fysische werking: bij een behandeling kapselt het polymeer de luis hermetisch in, waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterft. De werkzaamheid is in diverse klinische studies meermalen bewezen. Deze behandeling leidt niet tot resistentie-ontwikkeling.

Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Er is onvoldoende bewijs voor het effect van dergelijke omgevingsmaatregelen. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht, er zijn weinig aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond. Dit is de reden waarom de RIVM luizencapes niet aanraden.

4. Diarree

We spreken van diarree als de ontlasting dun en waterig is en veel vaker per dag komt dan gewoonlijk. Bij zuigelingen en kinderen komt diarree veel voor. Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. De ziekteverwekkers (meestal virussen of bacteriën) komen via de mond in de darmen en veroorzaken een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Daardoor wordt de ontlasting dunner. De ziekteverwekker kan via de ontlasting of het speeksel op een ander worden overgedragen. Bij slechte hygiëne dus ook via toilet, de vingers en het keukengerei. Ook in besmet water of bedorven voedsel zitten bacteriën die een darminfectie kunnen veroorzaken.
Soms kan uw kind ook diarree krijgen doordat het veel vruchtensappen drinkt. Vooral bij teveel appelsap en frisdrank (light) is de kans op diarree groot. Dit soort diarree komt veelal bij peuters voor.

Bij diarree kan je kind pijnlijke buikkrampen hebben, waarbij de ontlasting er soms uit spuit en uw kind plotseling moet huilen. Diarree gaat bij kinderen vaak samen met overgeven, soms ook met koorts. Een kind met diarree verliest veel vocht, zeker als het ook koorts heeft of moet overgeven. Als uw kind dan onvoldoende drinkt, kan het uitdrogen. Vooral kinderen onder de twee jaar kunnen snel uitdrogen.

Binnen 24 uur uitdrogen

Kinderen jonger dan twee jaar kunnen binnen één dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen binnen twee tot drie dagen bij:
waterdunne diarree (meerdere malen per dag);
diarree en 39 graden koorts;
diarree én slecht drinken of veel overgeven.

Hoe herken je uitdroging

niet of weinig plassen (donkere urine);
klagen over dorst;
sufheid en lusteloosheid;
droge mond, diepliggende ogen;
als u met de vingers een huidplooi optilt, blijft deze ‘staan’.

Kleine kans

De kans is klein dat je kind is uitgedroogd als het goed drinkt en regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met dikke tranen huilt en gewoon rondloopt.
Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Volg de adviezen op en blijf letten op tekenen van uitdroging. Uitdroging vraagt om snelle behandeling, vooral bij kinderen onder de 2 jaar. Wees daarom alert en schakel een arts in als je het niet vertrouwt.

5. Waterpokken

Waterpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zostervirus. Het is één van de klassieke kinderziekten en daarom ook één van de meest voorkomende kinderkwaaltjes. Deze ziekte begint met vlekjes, die de tweede dag overgaan in blaasjes. De blaasjes drogen na enige tijd in. Er ontstaan dan korstjes die er afvallen zonder littekens achter te laten.

De blaasjes komen voor op romp, gezicht en ledematen en soms enkele in de mond. Koorts en jeuk komen voor, maar maken het kind niet echt ziek. Door krabben kunnen de blaasjes geïnfecteerd raken.
Deze ziekte is zeer besmettelijk. Besmetting vindt plaats via besmette luchtdruppeltjes of door direct contact met de blaasjes. Vanaf één dag voor het uitbreken van de blaasjes, totdat de huidblaasjes zijn ingedroogd, is het kind besmettelijk. Dit duurt meestal tien dagen.

Mentholgel

De jeuk kan bij kinderen ouder dan twee jaar eventueel met een mentholgel behandeld worden. Houd de nagels van uw kind schoon en kort. Vermijd krabben, dit verergert de jeuk en kan littekens veroorzaken.
Wanneer je kind geen koorts heeft, mag het naar buiten. Vermijd wel het contact met andere kinderen en laat je kind niet in het zand of de modder spelen, omdat waterpokken door bacteriën geïnfecteerd kunnen worden. Als er plekjes in de keel aanwezig zijn en je kind heeft keelpijn, dan kan een waterijsje of koude drank verlichting bieden.

Twijfels

Ouders twijfelen vaak of hun kind wel waterpokken heeft. Dit komt doordat niet ieder kind evenveel vlekken en pokken krijgt. Zeker bij een kind met (zeer) weinig pokken is het zelfs voor deskundigen zoals de huisarts lastig om te bevestigen dat het waterpokken heeft. Het is de vraag of het verstandig is om kinderen uit de buurt te houden van iemand met waterpokken, omdat het bijna zeker is dat ze de ziekte toch ooit zullen krijgen. Het is in principe beter wanneer dit op jonge leeftijd gebeurt, aangezien het ziekteverloop bij volwassenen meestal wat heviger is.

6. Loopoor of middenoorontsteking

Een middenoorontsteking is een plotseling optredende infectie van het middenoor (achter het trommelvlies). Deze infectie wordt veroorzaakt door allerlei bacteriën en virussen die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken. Middenoorontsteking kan één van de pijnlijkere kinderkwaaltjes zijn.

De verschijnselen van middenoorontsteking

flinke oorpijn, grijpen naar het oor (vanwege de flinke oorpijn);
kind huilt bij aanraking van het oor;
koorts (niet altijd, met name bij zuigelingen);
hangerigheid;
vaak verkouden;
soms spugen en/of diarree.

Complicaties

De complicaties bij een middenoorontsteking

loopoor: het trommelvlies is kapot gegaan en er komt pus uit het oor. Het pus ziet er uit als snot en stinkt (niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet);
de pijn neemt af en de koorts zakt. Het loopoor kan twee weken aanhouden;
een chronische middenoorontsteking met gehoorverlies als gevolg infectie van het bot achter het oor;
hersenvliesontsteking

Hoe krijg je middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking treedt meestal op als complicatie van een verkoudheid of door een vergrote neusamandel (sluit het binnenoor af). Sommige kinderen zijn er erg gevoelig voor gedurende de eerste jaren. Het ontstekingsvocht uit een loopoor bevat virussen of bacteriën. Wanneer je kind met een bacterie/virus uit een loopoor besmet wordt, krijgt hij of zij eerst verkoudheidsklachten of hoestklachten. Slechts een enkeling ontwikkelt daarna een middenoorontsteking.

Washandje

Je kunt het oor het beste schoonmaken met een washandje met lauw water. Gebruik geen wattenstaafjes om het vocht te verwijderen, daarmee kun je het trommelvlies beschadigen. Stop ook geen watje in het oor. De bacteriën vermenigvuldigen zich namelijk gemakkelijker in een afgesloten ruimte. Meestal geneest een loopoor spontaan. Als het een week aanhoudt, ga dan naar de huisarts. Die zal meestal oordruppels voorschrijven, soms in combinatie met antibiotica. Als het oor na 2 weken nog niet droog is, kan de huisarts doorverwijzen naar de KNO-arts.

7. Wormpjes of aarsmaden

Aarsmaden zijn kleine wormpjes die in het darmkanaal leven. Ze komen met de ontlasting naar buiten en zijn dan met het blote oog zichtbaar. De wormpjes zijn ongeveer 1 cm lang en wit van kleur. ’s Avonds en ’s nachts legt het wijfje eitjes rond de anus.

De veschijnselen zijn:

jeuk;
soms vage buikklachten;
buikpijn en/of diarree;oververmoeidheid en prikkelbaarheid als gevolg van slecht slapen door de jeuk.

Hoe krijg je wormpjes?

Door het (ongemerkt) eten van eitjes. Door het krabben raken nagels en vingers besmet met eitjes. Deze eitjes kunnen via de vingers in de mond terecht komen. Uit elk eitje kan weer een nieuw wormpje ontstaan. Op deze manier houd het kind de infectie in stand Via besmet voedsel, kleding, beddengoed, meubels en speelgoed kunnen ook anderen besmet raken. Meestal gaat de besmetting over op het hele gezin. Een kind blijft besmettelijk zolang er wormen in de darmen zijn die eitjes leggen.

Wat doe je tegen wormpjes?

Een behandeling tegen wormpjes is er bij de huisarts een antiwormenkuur te krijgen. Bij een antiwormkuur wordt meestal het hele gezin mee behandeld. Uitgebreide hygiëne is nodig tot enkele dagen na het starten van de kuur. Bij behandeling zijn de klachten binnen enkele dagen over.

8. Krentenbaard

Krentenbaard is een onschuldige maar zeer besmettelijke huidinfectieziekte veroorzaakt door bacteriën. Het is ook wel bekend als impetigo of kinderzeer.
Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen tussen 2 en 12 jaar maar het kan op iedere leeftijd voorkomen.

De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (schaafplekje, krabplekje, eczeem). Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Als een blaasje openbarst, droogt het in en ontstaat er een honinggele korst. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Daar komt de naam vandaan.
Krentenbaard kan jeuken. Bij krentenbaard in het gezicht zijn er soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

Hoe ontstaat het?

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok. Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via de handen of via besmet speelgoed. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. De stafylokok kan soms ook door hoesten of niezen worden overgedragen.

Adviezen

De volgende hygiënische maatregelen kunnen helpen verergering en uitbreiding van de krentenbaard tegen te gaan en besmetting van anderen te voorkomen:

probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen. Als het kind oud genoeg is kun je ook uitleggen waarom;
zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met gewone zeep;
houd de nagels schoon en kort;
was je kind een keer per dag met zeep;
laat je kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek;
zorg dat mensen in de omgeving van je kind regelmatig de handen wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf);
eventueel kunt u de dingen die je kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) een keer per dag schoonmaken.

Naast een goede hygiëne is afwachten het enige wat echt helpt bij krentenbaard. De wondjes zullen niet verdwijnen door zalfjes of pillen. Deze kunnen het proces echter wel versnellen. Antibiotica is goed om de bacteriën die de krentenbaard ontwikkelen, te bestrijden, waardoor de ziekte een halt wordt toegeroepen. Raadpleeg de huisarts voor de juiste medicatie.

9. Waterwratjes

Waterwratten zijn halfbolvormige, gladde, huidkleurige, stevige bultjes met in het midden vaak een inzinking. Ze zijn doorschijnend of wit. Als je er aan de zijkant tegenaan drukt, komt er wat witte brij (molluscumbrij) te voorschijn. Waterwratten kunnen geen kwaad.
Bij kinderen komen waterwratten vooral voor op de romp, de armen en benen, maar soms ook in het gezicht en op het onderlichaam. Rondom de wratjes kan de huid ontstoken raken: de huid is dan rood en schilferend en kan gaan jeuken. Vaak komt er ook een bacteriële infectie bij, waardoor zo’n wrat dik, rood en pijnlijk wordt en er korsten ontstaan.

Virus

Waterwratten zijn het gevolg van een virus. Besmetting vindt plaats door intensief huidcontact tijdens spelletjes, op school, gymnastiek, zwemmen, judo; door elkaars handdoek te gebruiken. Niet ieder kind krijgt na besmetting met het virus ook automatisch waterwratten. Er zijn aanwijzingen dat waterwratjes vaker voorkomen bij jongens dan bij meisjes. Kinderen met allergische aandoeningen hebben meer kans op waterwratjes. De tijd tussen besmetting en het opkomen van de wratten (incubatietijd) varieert van twee tot zeven weken, tot soms wel een half jaar. Het is goed om te beseffen dat bij kinderen met een opengekrabde huid (bijvoorbeeld bij eczeem) de incubatietijd veel korter kan bedragen.

Wat doe je tegen waterwratten?

Er is maar één methode om waterwratten te laten verdwijnen die bij iedereen werkt: helemaal niets doen en rustig afwachten tot ze spontaan verdwijnen. Zodra het lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen het waterwrattenvirus, gaan de wratjes weg. Wie het virus eenmaal gehad heeft, is voor de rest van zijn leven resistent en krijgt nooit meer waterwratten.

Niet alleen is niets doen dus de makkelijkste manier om van waterwratten af te komen, het is ook de beste. Alleen niet de snelste. Gemiddeld duurt het enkele maanden tot wel enkele jaren voordat waterwratten vanzelf verdwijnen.

Wat kun je doen om verdere besmetting tegen te gaan?

>Dep de huid na een bad of douche zachtjes droog. Met hard wrijven kunnen de blaasjes open gaan;
droog je kind niet met dezelfde handdoek af, maar gebruik elke keer een schone;
laat je kind niet aan de wratjes krabben; knip zijn nagels desnoods kort;
zit er een waterwratje op een hinderlijke plek? Plak het af met een pleister;
laat je kind zijn handen wassen als hij een wratje heeft opengekrabt;
een opengekrabt wratje kun je het beste desinfecteren met wat jodium. Plak er daarna een pleister overheen.

10. Hoesten

Hoest is één van de meest voorkomende symptomen bij kinderkwaaltjes. Hoewel een hoest verschrikkelijk kan klinken, is het meestal niet een teken van een ernstige aandoening.
Hoesten is een reflex die de keel en luchtwegen van je kind vrij maken. Hoewel hoesten vervelend kan zijn, helpt het je kind zijn lichaam te genezen of zich te beschermen.
Een hoest kan acuut of chronisch zijn. Acute hoest begint plotseling en duurt meestal 2 tot 3 weken. Acute hoest krijgt men meestal met een verkoudheid of griep. Chronische hoest duurt langer dan 2 tot 3 weken en kan verschillende oorzaken hebben.

Niet-productieve hoest

Een niet-productieve hoest, hoest zonder slijm, wordt vaak veroorzaakt door een virus-infectie van de bovenste luchtwegen (neus en keel), zoals een verkoudheid of griep. De niet-productieve hoest wordt meestal erger in een warme kamer of nadat het kind heeft geslapen. Een droge hoest kan echter ook een vroeg teken van een infectie van de onderste luchtwegen aanduiden, zoals bij bronchitis, ontsteking van de kleinste luchtwegen in de longen, of longontsteking (ontsteking van het longweefsel).

Productieve hoest

Een productieve hoest, hoest met slijm, wordt veroorzaakt door virus-infecties en astma. Het hoesten helpt om vocht te verwijderen uit de onderste luchtwegen.
Oudere kinderen kunnen het slijm uitspugen, terwijl jongere kinderen het slijm inslikken in hun maag.

Pseudokroep

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. De kenmerken zijn harde en niet-productieve hoest (blaffen) en het kind kan kortademig lijken.
Kinderen met pseudokroep hebben een gezwollen bovenste luchtpijp die meestal wordt veroorzaakt door een virale infectie. De zwelling, die onder de stembanden zit, zorgt voor de blaffende hoest. Een kind met pseudokroep kan ook hoge tonen bij het inademen uitslaan.

Kinkhoest

Als je kind last heeft van ernstige diepe en snelle hoestaanvallen, kan het de ziekte kinkhoest hebben.
In eerste instantie zal een kind met kinkhoest de symptomen hebben die lijken op een gewone verkoudheid. Gaandeweg zal de hoest heviger worden, vooral ’s nachts. De frequente hoestbuien hebben over het algemeen een snelle opeenvolging waarbij het kind tot stikkens toe zichzelf leeg hoest. Na het hoesten, ademt het kind diep in waarbij een lang gierend geluid te horen is.
Het snelle hoesten kan leiden tot ademhalingsproblemen en het kind kan blauw in het gezicht worden als gevolg van het tijdelijke tekort aan zuurstof. Als je vermoedt dat je kind kinkhoest heeft, neem dan contact op met je huisarts.

Wat doe je tegen hoesten?

Er zijn allerlei verzachtende middeltjes om de last van het hoesten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan honing. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde middelen tegen hoest en honing kwam als beste uit de test. Let er wel op dat honing en andere hoestdranken niet geschikt zijn voor kinderen onder de 12 maanden.

Bij hevige benauwdheid door bijvoorbeeld de pseudokroep kun je door middel van warme, vochtige lucht de hoestprikkel wat verminderen. Ga samen met je kind 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. Je kunt ook een tijdje (20 tot 30 minuten) met je kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar het op deze manier samen met uw kind bezig zijn kan al veel rust geven. Merk je dat je kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee.

Leer je kind goed hoesten

Ook is een goede hoest- en nieshygiëne belangrijk voor verdere besmetting. Leer je kind in de elleboog te hoesten. De meeste ouders leren hun kind de hand voor de mond te houden bij het hoesten, maar dan verplaats je enkel de ziektekiemen. De handen worden na het hoesten veelal niet direct gewassen en alles wat je kind na het hoesten met de handen aanraakt, wordt dan besmet. Bij het hoesten in de elleboog is er verder weinig contact met de omgeving en hoeft alleen het shirt gewassen te worden.

Naast de bovengenoemde tien meest voorkomende kwalen zijn er natuurlijk nog veel meer kwalen die je kan tegenkomen tijdens de ontwikkeling van je kind. Het beste advies wat gegeven kan worden is en blijft dan ook; Als je het niet vertrouwt, raadpleeg dan altijd een arts.

Kinderkwaaltjes

Alle kinderen zijn van tijd tot tijd een keertje ziek. De ene keer gaat het gepaard met wat jeuk, de andere keer heeft hij wellicht koorts of ergens pijn. De meeste typische kinderkwaaltjes kunnen niet echt kwaad en zijn na een paar dagen weer verdwenen. In veel gevallen is een bezoek aan de huisarts niet nodig, maar als je iets iets vertrouwd of ergens over twijfelt, trek dan altijd even aan de bel. Kleine kinderen kunnen immers niet goed benoemen wat er echt aan de hand is of aangeven waar de pijn zit.

Een peuter of kleuter zal vaak algemene termen gebruiken als “buikpijn of au in mijn keel”. Bij buikpijn kan het ook heel goed mogelijk zijn dat hij misselijk is. Soms kunnen kinderkwaaltjes vervelende complicaties geven en verloopt het allemaal wat minder onschuldig. Gelukkig zijn dit uitzonderingen maar het is daarom wel altijd belangrijk om je kind goed in te gaten te blijven houden als hij ziek is.

Liefs Marjolein

Meer informatie

Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Eczeem, een ontstekingsreactie van de huid
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Dauwworm, wat kun je doen aan de jeuk?
Buikgriep, hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?
Hooikoorts: Snuffend, niezend en met prikkende ogen de lente door
Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?
Huiduitslag? Check de rode vlekkenwijzer!
Snotneuzen en snottebellen, hoe los je het op?
De meest voorkomende ongelukken in huis
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *