Middenoorontsteking, een ontsteking in het middenoor

Middenoorontsteking, een ontsteking in het middendoor

Een middenoorontsteking of otitis media is een ontsteking in het middenoor. Het is door de KNO-arts één van de meest gestelde diagnoses.
Een middenoorontsteking komt veel voor, vooral bij kinderen. Meestal gaat het vanzelf over zonder dat behandeling nodig is. In enkele gevallen is het beloop agressiever en is nadere behandeling noodzakelijk. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.

Hoe krijg je een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie. Drie kwart van alle middenoorontstekingen ontstaan deze na een verkoudheid.Ondanks dat het middendoor steriel is en er geen virussen en/of bacteriën voorkomen, kan bij een forse verkoudheid dit toch gebeuren. Normaal gesproken zorgt de buis van Eustachius voor een snelle afvoer waardoor bacteriën niet in het middenoor kunnen komen, maar wanneer dit proces door de verkoudheid verstoord is, kunnen bacteriën makkelijk doodringen in het middenoor.

Als de buis van Eustachius dan ook nog eens wordt afgesloten door de zwelling van het slijmvlies of de neusamandel, dan zitten de bacteriën opgesloten in het middendoor. Dit gaat broeien waardoor de bacteriën of virus zich gaat vermeerderen en er een ophoping van ontstekingsvocht ontstaat. De druk van het middendoor neemt hierdoor toe en geeft een stekende pijn.

lijn groen oudersenzo
Middenoorontsteking, een ontsteking in het middendoor

Symptomen middenoorontsteking

De meest voorkomende klachten bij een middenoorontsteking, is oorpijn en koorts. Kinderen kunnen zich er ziek van voelen en baby’s kunnen er slechter van gaan drinken. ’s Nachts kunnen baby’s onrustig zijn omdat ze pijn hebben aan hun oortje.

Scheurtje

Door de druk kunnen er scheurtjes ontstaan waaruit vuil kan lopen. Dit ziet er misschien wat vies uit, maar het zal je kindje wel opluchten. Doordat de druk nu minder wordt, zal de pijn ook wat afnemen. Het scheurtje gaat vanzelf weer dicht.

Oorpijn

Je herkent oorpijn aan een de scherpe, stekende, kloppende pijn. Soms kan er vuil uit het oor komen, maar de ontsteking kan ook wat dieper in het oor liggen. Er kan ook sprake zijn van ‘uitstralende pijn’. In dat geval zal je kindje vooral pijn ervaren buiten het oor.

Hoe vaak komt het voor?

Oorontsteking komt vaak voor bij kinderen tot 5 jaar. Ruim 8 op de 10 kinderen heeft voor zijn/haar derde verjaardag een keer een oorontsteking gehad.

Behandeling

Doordat middenoorontsteking vaak gepaard gaat met koorts, kun je daar op inspelen en het zo aangenaam mogelijk voor je kindje maken. Zorg ervoor dat je kindje goed blijft drinken. De kans is groot dat hij niet zo’n behoefte heeft aan eten omdat kauwen hem pijn doet. Dit is niet zo erg, hij kan best even met wat minder eten. Maar hij moet wel blijven drinken.

Je kunt eventueel het hoofdeinde van het bedje iets hoger leggen zodat de druk op de oortje iets afneemt.

In overleg met de huisarts kan er paracetamol worden gegeven. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking of recept.

Warme olie

Om de pijn wat te verzachten kun je voor het slapen gaan een druppeltje warme olie in zijn oortje druppelen. Je kunt hier gewone olie voor gebruiken wat je voorzichtig met een pipetje in het oor laat druppelen. Dit kun je ook doen wanneer je kindje last heeft van een ‘dicht oor’. De huisarts kan de propjes dan makkelijker verwijderen.

Pas op! Voor je iets in het oor druppelt moet je wel zeker weten dat het trommelvlies intact is. Als dat namelijk niet het geval is, is er infectiegevaar en wordt de ontsteking alleen maar erger.

Gebruik nooit een wattenstaafje!

Ga nooit met een wattenstaafje in het oor. Hiermee kun je de gehoorgang beschadigen waardoor er een ontsteking in de gehoorgang kan ontstaan. Ook smeer je met een wattenstaafje het oorsmeer juist terug zodat je er een prop van maakt. Deze prop gaat vervolgens broeien wat vervolgens kan gaan ontsteken.

Wanneer naar de dokter?

Neem contact op met de huisarts als:

je kindje jonger is dan 6 maanden
hij ernstig ziek is (hoge koorts)
je kindje meer dan 3 dagen oorpijn heeft
hij blijft huilen van de pijn
je kindje niet wil drinken
er langer dan een week vuil uit zijn oortjes komt
voor de derde keer binnen een jaar een oorontsteking heeft
het oor gaat afstaan van het hoofd (flapoor)

liefs Marion

Meer informatie

Waarom krijgen sommige kinderen buisjes in hun oren?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *