Middenoorontsteking – Voorkomen en genezen

Middenoorontsteking - Voorkomen en genezen

Een middenoorontsteking of otitis media is een ontsteking in het middenoor. Het is door de KNO-arts één van de meest gestelde diagnoses.
Een middenoorontsteking komt veel voor, vooral bij kinderen. Meestal gaat het vanzelf over zonder dat behandeling nodig is. In enkele gevallen is het beloop agressiever en is nadere behandeling noodzakelijk. Gehoorschade is uiterst zeldzaam en treedt eigenlijk alleen op bij langdurig verwaarloosde oorontstekingen met een loopoor.

Hoe krijg je een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie. Drie kwart van alle middenoorontstekingen ontstaan deze na een verkoudheid.Ondanks dat het middendoor steriel is en er geen virussen en/of bacteriën voorkomen, kan bij een forse verkoudheid dit toch gebeuren. Normaal gesproken zorgt de buis van Eustachius voor een snelle afvoer waardoor bacteriën niet in het middenoor kunnen komen, maar wanneer dit proces door de verkoudheid verstoord is, kunnen bacteriën makkelijk doodringen in het middenoor. Als de buis van Eustachius dan ook nog eens wordt afgesloten door de zwelling van het slijmvlies of de neusamandel, dan zitten de bacteriën opgesloten in het middendoor. Dit gaat broeien waardoor de bacteriën of virus zich gaat vermeerderen en er een ophoping van ontstekingsvocht ontstaat. De druk van het middendoor neemt hierdoor toe en geeft een stekende pijn.

Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid

Middenoorontsteking - Voorkomen en genezen

Symptomen

De meest voorkomende klachten bij een middenoorsteking, is oorpijn en koorts. Kinderen kunnen zich er ziek van voelen en baby’s kunnen er slechter van gaan drinken. ’s Nachts kunnen baby’s onrustig zijn omdat ze pijn hebben aan hun oortje.

Scheurtje

Door de druk kunnen er scheurtjes ontstaan waaruit vuil kan lopen. Dit ziet er misschien wat vies uit, maar het zal je kindje wel opluchten. Doordat de druk nu minder wordt, zal de pijn ook wat afnemen. Het scheurtje gaat vanzelf weer dicht.

Oorpijn

Je herkent oorpijn aan een de scherpe, stekende, kloppende pijn. Soms kan er vuil uit het oor komen, maar de ontsteking kan ook wat dieper in het oor liggen. Er kan ook sprake zijn van ‘uitstralende pijn’. In dat geval zal je kindje vooral pijn ervaren buiten het oor.

Middenoorontsteking - Voorkomen en genezen

Hoe vaak?

Oorontsteking komt vaak voor bij kinderen tot 5 jaar. Ruim 8 op de 10 kinderen heeft voor zijn/haar derde verjaardag een keer een oorontsteking gehad.

Behandeling

Doordat middenoorontsteking vaak gepaard gaat met koorts, kun je daar op inspelen en het zo aangenaam mogelijk voor je kindje maken. Zorg ervoor dat je kindje goed blijft drinken. De kans is groot dat hij niet zo’n behoefte heeft aan eten omdat kauwen hem pijn doet. Dit is niet zo erg, hij kan best even met wat minder eten. Maar hij moet wel blijven drinken.

Je kunt eventueel het hoofdeinde van het bedje iets hoger leggen zodat de druk op de oortje iets afneemt.

In overleg met de huisarts kan er paracetamol worden gegeven. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking of recept.

Warme olie

Om de pijn wat te verzachten kun je voor het slapen gaan een druppeltje warme olie in zijn oortje druppelen. Je kunt hier gewone olie voor gebruiken wat je voorzichtig met een pipetje in het oor laat druppelen. Dit kun je ook doen wanneer je kindje last heeft van een ‘dicht oor’. De huisarts kan de propjes dan makkelijker verwijderen.

Pas op!

Voor je iets in het oor druppelt moet je wel zeker weten dat het trommelvlies intact is. Als dat namelijk niet het geval is, is er infectiegevaar en wordt de ontsteking alleen maar erger.

Gebruik nooit een wattenstaafje!

Ga nooit met een wattenstaafje in het oor. Hiermee kun je de gehoorgang beschadigen waardoor er een ontsteking in de gehoorgang kan ontstaan. Ook smeer je met een wattenstaafje het oorsmeer juist terug zodat je er een prop van maakt. Deze prop gaat vervolgens broeien wat vervolgens kan gaan ontsteken.

Wanneer naar de dokter?

Neem contact op met de huisarts als:

je kindje jonger is dan 6 maanden
hij ernstig ziek is (hoge koorts)
je kindje meer dan 3 dagen oorpijn heeft
hij blijft huilen van de pijn
je kindje niet wil drinken
er langer dan een week vuil uit zijn oortjes komt
voor de derde keer binnen een jaar een oorontsteking heeft
het oor gaat afstaan van het hoofd (flapoor)

Liefs Marion

Meer informatie

Medisch alfabet
EHBO met kids
Kinderziekten – Welke kinderziekten zijn er?
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid
Huiduitslag – Check de rode vlekkenwijzer
Top 10 kinderkwaaltjes
De gezondheid van je baby
De gezondheid van je peuter
Het belang van handen wassen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikipedia
RIVM
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

2 reacties

  • Marianna ter Veen

    Ik ben de oma van een jongetje van eenentwintig maanden. Een jaar lang hebben we met hem een lijdensweg meegemaakt doordat hij continue dubbele oorontstekingen had. Niets hielp , de ene antibiotica kuur na de andere. Pijn, slapeloze nachten en hooguit een week koortsvrij na de zoveelste kuur . Om wanhopig van te worden. Huisartsen , huisartsenpost, kno arts, we waren er kind aan huis. Om altijd weer te horen dat oorontstekingen nu eenmaal veel voorkomen bij kinderen tot zes jaar. Niet dat ze niet hun best deden , maar ja. Niets hielp. Zelfs tweemaal geopereerd om buisjes te plaatsen. Ja, het vuil kwam eruit maar de pijn bleef, de koorts bleef . Tot ik een Artikel las over xlear. Een zoutoplossing met xylitol. Op dit punt waren we wanhopig genoeg om het te proberen ook al klonk het wat vreemd dat zo iets simpels zou kunnen helpen. Gelukkig bleek er in Amsterdam een winkel te zijn die het verkocht. Drie dagen later was er een wonder gebeurt. Voor het eerst in een jaar een lachend en blij kind. Niet meer schreeuwen, niet meer boos en hij sliep ook nog door. De hoeveelheid vuil die in die dagen uit zijn oortjes kwam was enorm maar toen hield dat op . Sindsdien geen oorontsteking meer gehad. Geen vuil uit zijn oortjes, niets. We zijn dolgelukkig. De kno arts heeft hem nog nagekeken . De buisjes zijn er weer uitgevallen maar dat is prima. Hij heeft ze niet meer nodig.ik schrijf dit omdat ik hoop dat ik hier andere ouders mee kan helpen. Zo een lijdensweg gun je niemand en zeker niet als het zo makkelijk op te lossen is. vriendelijke groeten, een dolgelukkige oma

  • Mijn zoontje van 1,5 jaar oud had, sinds dat hij een half jaar oud was, elke maand een oorontsteking en pikte alle virussen die de ronde gingen mee met gebroken nachten tot gevolg. Ook wij waren kind aan huis bij de huisarts en huisartsenpost en ook wij kregen te horen dat jonge kinderen nou eenmaal vaker oorontstekingen hebben. Ze groeien er wel overheen werd er gezegd. Wij hebben toen een heel regulier, medisch circuit doorlopen via zowel de kinderarts als de kno-arts. Mijn zoontje kreeg maandelijks een anti-bioticakuur, heeft buisjes gekregen, zijn neusamandelen zijn geknipt en uiteindelijk heeft hij zelfs een anti-bioticakuur van 8 weken gehad. Niks van dit alles had echter effect. Via een familielid zijn wij, toen mijn zoontje ruim 1,5 jaar was, in contact gekomen met een orthomoleculair arts in Epe en is op advies van hem via bloedonderzoek ontdekt dat mijn zoontje een intolerantie voor koemelk, gluten en soja heeft. Wij zijn toen direct deze voedingsstoffen gaan mijden in het eten. Vervolgens zijn wij een stuk dichter bij huis via via bij een ander orthomoleculair therapeut terecht gekomen. Zij heeft ons stapsgewijs erg goed geholpen en advies gegeven over een passende voeding bij de intoleranties van mijn zoontje. Ook heeft zij verder onderzoek verricht naar zijn darmen en zijn immuunsysteem. Hieruit bleek dat zijn immuunsysteem door alle anti-biotica totaal ontregeld was en dat hij een schimmel in zijn darmen had. Door de juiste medicatie is mijn zoontje verrassend genoeg helemaal opgeknapt! Hij is verlost van zijn oorontstekingen, is niet vaker ziek dan normaal, slaapt goed en is erg vrolijk. Wij zijn zo blij dat wij weer een gezonde en vrolijke zoon hebben!
    Ik deel dit graag met jullie voor alle mensen die nog steeds in de wanhopige situatie zitten van continue oorontstekingen, waarbij het plaatsen van buisjes, het knippen van amandelen etc niet helpt. Allergieen schijnen in deze situaties vaak de boosdoener zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *