Dauwworm, wat kun je doen aan de jeuk?

Dauwworm, wat kun je doen aan de jeuk?

Heb je al eens van dauwworm gehoord? Dauwworm jeukt verschrikkelijk. Het is niet besmettelijk maar je kindje kan zijn huid wel stuk krabbelen van de jeuk. Dauwworm is een veelvoorkomend eczeem dat voorkomt bij 3-5% van de zuigelingen in de leeftijd van 0 tot 1 jaar.

Wat is Dauwworm?

Dauwworm is een vorm van eczeem dat deel uitmaakt van het atopisch syndroom waartoe ook astma, rinitisen conjunctivitis worden gerekend.
In veel gevallen bevindt de uitslag zich in het gezicht en tussen de hoofdharen, waarbij het “narcosekapgebied”, het gebied rondom de mond en neus, meestal in mindere mate is aangedaan. Het eczeem kan zich echter ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen.

Dauwworm heeft zijn naam te danken aan de vochtigheid van het eczeem. De worm betekent dat de uitslag vaak ringvorming is. Het heeft dus niks te maken met wormen.

Hoe ontstaat het?

Dauwworm heeft niets te maken met een slechte huidverzorging. Baby’s die overgevoelig zijn voor koemelkeiwit kunnen bijvoorbeeld hierdoor dit eczeem krijgen. Het vermijden van koemelkeiwit kan dan een oplossing bieden. Om het effect op je kindje vast te kunnen stellen, moet je dit wel 6 tot 8 weken consequent volhouden.

Maar de aanleg om allergisch te reageren en dus de kans op het ontwikkelen van dauwworm, kan ook erfelijk worden overgedragen. Net als astma of hooikoorts.

lijn groen oudersenzo
Dauwworm, wat kun je doen aan de jeuk?

Prikkels

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een prikkelende uitwerking op dauwworm hebben. Houd daarom rekening met de volgende prikkels:

  • stof (huidstofmijt)
  • huidschilfers van (huis)dieren
  • bepaalde voedingsmiddelen
  • gras- en boompollen
  • zeep/geparfumeerde producten
  • warmte/temperatuurwisselingen
  • seizoen (herfst/winter)
  • emoties
  • chloor (zwemwater)
  • wol (stof)

Hoe ziet Dauwworm eruit?

Dauwworm begint meestal zo’n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Op de huid zie je rode, vochtige huiduitslag ontstaan met blaasjes. Deze uitslag jeukt enorm en je kindje zal proberen de jeuk te verdrijven door zich te krabbelen of schuren. Hierdoor wordt het eczeem nog erger, waardoor hij in een vicieuze cirkel belandt.

Wat kun je er aan doen?

De aanleg voor dauwworm is niet te veranderen, maar je kunt wel proberen het zo aangenaam mogelijk voor je kindje te maken en de jeuk zoveel mogelijk te onderdrukken. Ik geef hieronder enkele tips.

Houd de huid soepel

Je kunt de huid flink insmeren met een verzachtende crème zodat de huid soepel en vochtig blijft. In het badje kun je medicinale badolie gebruiken in plaats van babyzeep.

Medicatie

De huisarts kan je iets voorschrijven tegen de jeuk. De sterkere hormooncrèmes zijn alleen verkrijgbaar op recept, net als antihistaminica. Deze laatste hebben echter de bijwerking dat je kindje er slaperig van wordt. Het gebruik wordt afgeraden voor kinderen onder de 18 maanden.

Wat kun je zelf doen?

Vermijd kleding met wol of kunstvezels. Je kunt je kindje het beste katoenen kleding aan geven. Dit zal de huid het minste prikkelen. Kleed je kindje niet te warm, want ook door warmte kan de jeuk toenemen.

Korte nageltjes

Houd zijn nageltjes kort, zodat hij zichzelf niet kan open krabbelen. Je kunt hem eventueel in de nacht wat wantjes aan doen zodat hij zichzelf niet kan krabbelen. Probeer zo veel mogelijk geparfumeerde zeep en wasmiddelen te vermeiden.

Allergisch voor jullie huisdier

De allergische reacties van je kindje kan zelfs te maken hebben met jullie huisdier. Misschien is het wel noodzakelijk dat de hond of kat de deur uit moet, hoe erg dit ook is. Overleg dit met je huisarts.

Eczeemverband

De werking van zacht en bacterie remmend eczeemverband kan de jeuk verminderen.

Stofvrij

Probeer de omgeving van je kindje zoveel mogelijk stofvrij te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze van het matras, vloerbedekking (geen tapijt), raambedekking (geen (rol)gordijnen), geen planten in de slaapkamer, et cetera. Probeer de vertrekken koel te houden.
Ventileer de vertrekken regelmatig en houd ze zo schoon mogelijk.
Knuffeldieren kun je wassen op 60 graden en liever geen echte dieren in huis. Het spreekt voor zich dat er ook beter niet gerookt kan worden in huis.

Het verloop van dauwworm

Dauwworm verloopt in golfbewegingen. Het ene moment zijn er veel klachten, gevolgd door een periode waarbij je kindje nauwelijks iets zal merken. Zo’n 50% van de kinderen heeft rond zijn derde jaar nergens meer last van. De aanleg op het ontwikkelen van een allergie, die blijft natuurlijk bestaan.

Niet besmettelijk

Misschien ziet het er een beetje naar uit, maar dauwworm is totaal niet besmettelijk. Je kindje heeft hartstikke veel behoefte aan knuffels en aandacht, dus ga daar vooral mee door!

Huisarts

Als je vermoedt dat je kindje dauwworm heeft, neem dan contact op met je huisarts, zodat hij de diagnose kan stellen. Het is niet te genezen, maar hij kan wel medicatie voorschrijven dat de ergste jeuk van je kindje kan verminderen.

liefs Marion

Meer informatie

10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Huidproblemen bij je baby: Berg
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *