Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer

Informatie over uitslag, bultjes, huiduitslag, pukkeltjes en andere rode vlekjes! Je kindje wekt je door luid te huilen. Er gaan nog geen alarmbellen bij je af, want het is nog vroeg in de ochtend en meestal wekt hij je op deze manier. Misschien is het vandaag een beetje vroeger dan op andere dagen, maar ook dat is geen signaal dat er iets bijzonders aan de hand is.
Eenmaal bij de wieg, zie je het direct. Heeft hij nou allemaal rode vlekjes in zijn gezicht? Wat zijn dat voor een vlekjes? Het kan van alles zijn. Allergie, warmtepukkeltjes of toch een kinderziekte?

Huiduitslag

Omdat er zoveel verschillende bultjes, vlekjes, huiduitslag en pukkeltjes zijn, hebben we een vlekkenwijzer voor je samengesteld. En als je het toch niet vertrouwt? Neem dan contact op met je huisarts of huisartsenpost.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

Allergische reactie eikenprocessierups

Om een allergische reactie te krijgen hoef je de rups helemaal niet aan te raken, de haartjes worden verspreid door de wind en vliegen je dus vanzelf tegemoet. Het grootste risico loop je in de periode half mei tot eind juni, maar ook na het vertrek van de rupsen blijven de haartjes nog lange tijd aanwezig. De nesten zitten er immers vol mee. Zelfs na jaren kunnen de oude nesten nog overlast geven.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken huiduitslag, dat een beetje op een allergische reactie lijkt. De bultjes van een eikenprocessierups zijn rood en soms zijn er blaasjes zichtbaar. De bultjes jeuken flink en kunnen ook pijn doen. Vaak zijn het meerdere bultjes bij elkaar en dat maakt het anders dan bijvoorbeeld een muggenbult. Naast de jeukende bultjes kun je ook last krijgen van je ogen of luchtwegen, maar dat hoeft dus niet.

Net als bij andere steken en beten, zijn er ook mensen die geen normale allergische reactie krijgen, maar een heel zware. Dit kan zelfs leiden tot een anafylactische shock. Net als bijvoorbeeld bij een bijensteek.

Incubatietijd

Behandling

Je kunt proberen met plakband de haartjes die op de huid terecht zijn gekomen te verwijderen. Mocht je in de gelegenheid zijn, spring daarna nog even onder de douche. Blijven de bultjes jeuken, smeer er dan wat Aloë vera op, wat menthol of eucalyptus. Als je echt niet lekker wordt of krijg je koorts, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan eventueel een antihistamine voorschrijven.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

Dauwworm

Bij een hoog percentage van patiënten met constitutioneel eczeem ontstaat de aandoening in het eerste levensjaar. Er verschijnt dan een rode, erg jeukende, vochtige uitslag van de huid, met blaasjes, papels, puistjes, kloofjes, schilfers en korstjes. In veel gevallen bevindt deze uitslag zich in het gezicht en tussen de hoofdharen, waarbij het “narcosekapgebied”, het gebied rondom de mond en neus, meestal in mindere mate is aangedaan.

Het eczeem kan zich echter ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen. Deze aandoening, ook wel bekend als dauwworm, komt bij ongeveer 10-15% van de zuigelingen en peuters voor. De jeuk die het eczeem veroorzaakt zorgt voor veelvuldig huilen bij kinderen. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar.

Incubatietijd

Behandeling

Het eten van bepaalde producten kan tot verergering van het eczeem leiden. Dit is vrijwel uitsluitend het geval bij baby’s. Een patiënt met constitutioneel eczeem kan namelijk tevens een voedselallergie hebben; beide zijn een uiting van een atopische aanleg. Alleen als een voedselallergie is gediagnosticeerd, zijn dieetmaatregelen zinvol.
Koemelkproducten en kippeneieren zijn de voornaamste activators.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die maar zeer ten dele wat met elkaar te maken hebben, en van vele vormen ervan is de oorzaak nog maar slecht bekend.
De meeste, maar niet alle, eczemen jeuken, maar lang niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid, schilfering. Vaak ook bultjes, soms blaasjes.

Juist het tegelijk voorkomen van meerdere symptomen past bij eczeem.

Incubatietijd

Eczeem is niet besmettelijk. Als de huid niet goed behandeld wordt, kunnen er bacteriën op de huid komen die wel besmettelijk zijn. Dat zijn wondjes waar pus uit komt. De eczeem zelf is echter niet besmettelijk.

Behandeling

Er zijn vele soorten eczeem en allergieën, informeer bij je huisarts hoe je hiermee het beste kunt omgaan.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking of meningitis, ook wel misleidend nekkramp genoemd, is een ontsteking van de beschermende membranen rondom de hersenen en het ruggenmerg, de zogeheten hersenvliezen.
De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen, of ook wel door bepaalde geneesmiddelen hoewel dit laatste minder vaak voorkomt. Meningitis kan levensbedreigend zijn omdat de ontsteking zich dicht bij de hersenen en het ruggenmerg bevindt. Daarom wordt de aandoening beschouwd als een medisch spoedgeval.

De meest voorkomende symptomen van meningitis zijn hoofdpijn en nekstijfheid in combinatie met koorts, verwardheid of een veranderd bewustzijn, braken en overgevoeligheid voor licht (fotofobie) of harde geluiden (fonofobie). Kinderen vertonen vaak slechts aspecifieke symptomen, zoals prikkelbaarheid en slaperigheid. Als er sprake is van huiduitslag, kan dit wijzen op een bepaalde oorzaak van de meningitis; meningitis ten gevolge van de meningokokken bijvoorbeeld kan vergezeld gaan van een karakteristieke huiduitslag.

Incubatietijd

Baby’s, kinderen en jongvolwassenen lopen het meeste risico om hersenvliesontsteking te krijgen. Ook mensen met een cochleair implantaat hebben een verhoogd risico op hersenvliesontsteking.
Bij kinderen zijn de eerste symptomen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek, meestal die van bloedvergiftiging: hoge koorts, maar koude handen en voeten, pijn in de benen (hinder bij staan en lopen!) en een ongewone bleekheid van de huid.

Kleine kinderen vertonen de bovenstaande symptomen vaak niet, en zijn soms alleen prikkelbaar en zien er ziek uit.[1] Bij baby’s kan een meningitis nog verraderlijker verlopen: niet meer willen drinken, lusteloos, kreunen, bleek, pijn bij verluieren, huidbloedinkjes (een laat symptoom). Soms is koorts niet aanwezig. Baby’s met dergelijke symptomen, of die minder dan de helft van de normale dagelijkse voeding binnenkrijgen of -houden moeten door een arts worden gezien. Bij baby’s tot 6 maanden kan de fontanel (de zachte plek boven op het hoofd van een baby) uitpuilen. Andere kenmerken die meningitis onderscheidt van minder ernstige aandoeningen bij jonge kinderen zijn pijn in de benen, koude ledematen en een abnormale huidskleur.

Behandeling

De eerste behandeling van acute meningitis bestaat uit direct toegediende antibiotica en soms antivirale middelen. Ook kunnen corticosteroïden worden gebruikt om complicaties door overmatige ontsteking te voorkomen.

Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer

Krentenbaard

Krentenbaard is een huiduitslag die vaak in het gezicht of de hals begint, maar overal op het lichaam kan optreden, van het behaarde hoofd tot de voetzolen.
Aanvankelijk ontstaan bultjes die snel veranderen in blaasjes, die kapot gaan en waaruit dan vocht vloeit dat tot honinggele doorzichtige korstjes stolt.
Soms kunnen er ook blaren met helder vocht optreden (impetigo bullosa).

Incubatietijd

Veel mensen dragen de bacterie in de neus of keel bij zich zonder ziek te zijn. De bacterie kan verspreid worden door hoesten en niezen. Door krabben en peuteren krijgt men de bacteriën aan de vingers en kan dan gemakkelijk zichzelf op andere plaatsen of andere personen besmetten. Besmetting vindt plaats door direct contact. Via rechtstreekse aanraking of via bijvoorbeeld speelgoed raken ook andere kinderen besmet. Dit kan ook via kleding of handdoeken plaatsvinden. Hygiëne is een goede manier om verspreiding te voorkomen, vaak handen wassen wordt aangeraden. Zolang de blaasjes vocht afscheiden, blijft de patiënt besmettelijk.

Behandeling

De beste remedie tegen krentenbaard is niet aan de blaasjes krabben, wat door de soms optredende jeuk een probleem kan zijn. Om de jeuk te verminderen kan zinkzalf (zinkoxide) op de aangedane plekken helpen, wat als bijkomend voordeel heeft dat de blaasjes sneller indrogen. Krentenbaard geneest met het indrogen doorgaans vanzelf.

lijn groen oudersenzo

Luieruitslag

Luieruitslag is een aandoening die bij baby’s voorkomt. Het ontstaat vooral in huidplooien, zoals bilplooi en liezen. Vocht (urine) dat inwerkt op de huid is de belangrijkste factor hierbij. Bij het gebruik van wegwerpluiers treedt het veel minder vaak op dan bij katoenen luiers.
Luieruitslag wordt gekenmerkt door vurige roodheid in huidplooien van het luiergebied, vaak met een vrij abrupte overgang naar gewone huid. De aangedane huid is vaak wat nattend, en erosief (schaafwond-achtig).

Incubatietijd

Behandeling

De huid beschermen tegen vocht, door vaker de luier te verwisselen. Als bij elke verschoning zinkzalf wordt aangebracht, is dat vaak voldoende. Soms kan ook een crème met een antischimmelmiddel gebruikt worden, zoals ketoconazol of miconazol.

lijn groen oudersenzo
Huiduitslag - Check de rode vlekkenwijzer
lijn groen oudersenzo

Mazelen

Mazelen (morbilli) is een ziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus en vooral kinderen treft.
De ziekte begint met hoge koorts, pijnlijke hoest, rode ogen en een loopneus. Na ongeveer twee dagen daalt de temperatuur om vervolgens weer te stijgen. Daarna ontstaan witte vlekjes met een rode rand aan de binnenzijde van de wang (vlekjes van Koplik). Achter de oren en aan de haargrens ontstaat uitslag die zich binnen enkele dagen over het hele lichaam heeft uitgebreid. Na drie tot vijf dagen verbleekt de huiduitslag en daalt de temperatuur.

Incubatietijd

De incubatietijd van mazelen is 7 tot 14 dagen. Het is een zeer besmettelijk virus, dat alleen bij mensen voorkomt.
Het virus van mazelen zit in de neus en keel van besmette personen. Het virus wordt verspreid via de lucht (hoesten, niezen, praten).
Een persoon is besmettelijk vanaf ongeveer 4 dagen voor het optreden van de ziekteverschijnselen. Een persoon is dus al besmettelijk voor hij zich ziek voelt of er ziek uitziet.

Behandeling

Er is geen behandeling tegen mazelen. Na 1 week verdwijnen de symptomen van mazelen meestal weer spontaan. Als er complicaties optreden zijn medicijnen en/of ziekenhuisopname nodig.

lijn groen oudersenzo

Netelroos

Netelroos is een vaak voorkomende huidreactie. Een groot deel van de bevolking zal in de loop van zijn/haar leven wel eens hiermee geconfronteerd worden. De oorzaken lopen uiteen en de aandoening komt op alle leeftijden voor, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Netelroos is een zich in korte tijd ontwikkelende, vaak heftige jeukende uitslag van de huid, die begint met rode vlekken en daarna in verdikte, bleke plekken kan overgaan. De verschillende plekjes kunnen al of niet samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten. Typerend is ook dat ze binnen enkele uren kunnen verdwijnen en ergens anders weer verschijnen. Netelroos is niet besmettelijk.

Incubatietijd

Behandeling

Meestal gaat het vanzelf over in één of twee weken. Tot die tijd kunnen de klachten met een antihistaminicum worden onderdrukt. Bij chronische urticaria (die langer dan zes weken blijft aanhouden), kan verder onderzoek nodig zijn. De belangrijkste informatiebron is de patiënt. De aanwijzingen in het verhaal bepalen welke mogelijke oorzaken onderzocht moeten worden. Het aantal mogelijke oorzaken is onbeperkt, in tegenstelling tot het aantal tests dat kan worden uitgevoerd.

lijn groen oudersenzo

Rodehond

Rodehond of rubella is een meestal onschuldige virale kinderziekte die door het rubellavirus wordt veroorzaakt.

Incubatietijd

Rodehond kenmerkt zich na een incubatietijd van 14 tot 21 dagen door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag met rode vlekjes. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt. Tevens doen zich koorts, oogbindvliesontsteking en gewrichtsklachten voor. Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.

Behandeling

Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.
De kans op complicaties of een ernstig verloop is zeer klein. Niettemin wordt in Nederland van rijkswege iedereen tegen rubella ingeënt omdat het doormaken van de ziekte in het begin van de zwangerschap tot ernstige aangeboren afwijkingen van de vrucht kan leiden.

Roodvonk

Roodvonk , scharlaken dood of scarlatina is een relatief zeldzame infectieziekte die wordt veroorzaakt door de toxines van hemolytische streptokokken groep A, veel voorkomende bacteriën.
Het ziekteverloop is plotselinge koorts en keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken, één dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan op de huid op warme lichaamsplaatsen donkerrode spikkels die soms jeuken, opvallend rode wangen, ‘roodvonkmasker’: witte driehoek rond de mond en onder de neus. Na vijf dagen verdwijnen de vlekjes en de koorts. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood en gezwollen (“aardbeientong”), heeft de patiënt geen eetlust, en transpireert veel. Na de ziekte treedt in het algemeen een flinke vervelling op.

Incubatietijd

De incubatietijd is 2 tot 4 dagen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor in de leeftijd van 3-12 jaar. Besmetting vindt plaats door direct contact met een zieke of door aanhoesten. Besmettingsgevaar bestaat vanaf het begin van de klachten tot het moment dat de vlekjes zijn verdwenen.

Behandeling

Spontane genezing zonder restletsels (na enkele dagen)
Eventueel antibiotica, streptokokken zijn zonder uitzondering gevoelig voor gewone penicilline. Dit is alleen nuttig binnen 2-3 dagen na aanvang van de ziekte want hierna zijn de toxines door de bacteriën al aangemaakt.

lijn groen oudersenzo

Vijfde ziekte

Bij de vijfde ziekte krijgt het kind kleine en grote vlekjes door elkaar, soms iets verheven boven de normale huid en felrood van kleur, eerst in het gezicht, dan op billen, armen, benen en romp. De huid gloeit en voelt warm aan. De vlekjes kunnen jeuken. Het kind kan hangerig zijn en lichte verhoging hebben. Vlekjes verbleken in vier tot zes dagen. Meestal wordt het kind nauwelijks ziek.

Incubatietijd

De ziekte kan als epidemie verlopen en enige tijd aanhouden. Het virus verspreidt zich door middel van kleine vochtdruppeltjes, uit de neus- en keelholte van het zieke kind, die door de lucht zweven.
De drager is besmettelijk in de week voorafgaand aan de ziekte. Hierna niet meer. De incubatietijd is ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt vaak onopgemerkt.

Behandeling

Tegen de jeuk kan mentholgel gebruikt worden.
Bij een hevig branderig gevoel, kunnen er pijnstillers worden gegeven. Oorzakelijke behandeling is niet mogelijk. De uitslag is na vijf tot negen dagen weer weg, maar kan onder invloed van warmte, kou, inspanning of stress weer terugkomen. Ook volwassenen kunnen de ziekte doormaken, indien dit niet op de kinderleeftijd gebeurde.

lijn groen oudersenzo

Warmtebultjes

Rode vlekjes op de huid die duidelijker zichtbaar zijn wanneer je kindje net uit bed of bad komt. Ze zitten meestal op de rug, borst, in de liezen en op de billen. De medische benaming voor zweetuitslag, zweetbultjes, warmtebultjes of warmte-uitslag is miliaria. Dit is een huiduitslag die ontstaat in warme, vochtige omstandigheden. De uitslag is meestal niet ernstig, maar het kan flink jeuken en voor ongemak zorgen.

Incubatietijd

Behandeling

De beste behandeling voor elke vorm van miliaria of warmtebultjes is het vermijden van de uitlokkende factoren. Miliaria gaan vanzelf over. In sommige gevallen kan de huisarts een geneesmiddel voorschrijven om de klachten te verlichten.
Houd de huid droog en koel en voorkom transpiratie door warme en vochtige omstandigheden te vermijden. Verkoelende gels en lotions (verkrijgbaar bij de drogist), kunnen verlichting geven aan de jeukklachten.

lijn groen oudersenzo

Waterpokken

Waterpokken (Varicella) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Het is een van de klassieke kinderziekten. Andere benamingen zijn windpokken en wijnpokken. Deze ziekte ontstaat door besmetting met het virus, meestal door aanhoesten of lichamelijk contact. Na een prodromale fase van wat koorts en op verkoudheid gelijkende verschijnselen die een paar dagen duurt, verschijnen eerst kleine rode vlekjes, die na ongeveer een dag overgaan in kleine met vocht gevulde blaasjes op een rode ondergrond, overal op het lichaam, vaak het eerst in de nek. Kenmerkend zijn de blaasjes op het behaarde hoofd. Het aantal kan variëren van minder dan tien tot honderden. Na ongeveer een week zijn de meeste blaasjes ook weer verdwenen.

Incubatietijd

De incubatietijd is 13 tot 18 dagen (uitersten 10 tot 21 dagen). De ziekte is erg besmettelijk; in een gematigd klimaat maakt vrijwel iedereen (meer dan 95%) hem voor de twaalfde verjaardag door. In de (sub)tropen is dit maar vijftig procent.

Behandeling

Om de kans op littekens zo klein mogelijk te maken dient krabben zoveel mogelijk vermeden te worden. Bij heel hevige jeuk kan eventueel een anti-histaminicum gegeven worden. Menthol-talkpoeder op de waterpokken strooien dient absoluut vermeden te worden daar dit littekenvorming kan geven. Tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruikgemaakt van verkoelende crèmes. De heling wordt ook bespoedigd door het aanbrengen van uitdrogende middeltjes op de pokken. Bij een ernstig verloop wordt soms aciclovir toegediend.

lijn groen oudersenzo

Zesde ziekte

De zesde ziekte of exanthema subitum is een courante kinderziekte die typisch optreedt bij kinderen van 9 tot 12 maanden. Tegen de leeftijd van 2 jaar hebben bijna 80% van de kinderen de infectie doorlopen, al dan niet asymptomatisch. De ziekte wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus type 6, een virus dat verwant is aan de verwekker van de koortslip en van genitale herpes.

Incubatietijd

De incubatietijd is 10 tot 15 dagen. De ziekte is besmettelijk tot het moment dat de uitslag is verdwenen (over de periode van besmettelijkheid bestaat discussie, huisartsen geven ook aan dat na uitbraak (verschijnen van de rode vlekken) de ziekte niet meer besmettelijk is).

Behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling of vaccin voor dit virus. De eventuele behandeling is dus ondersteunend maar de ziekte kent over het algemeen slechts milde ziekteverschijnselen en geneest spontaan na enkele dagen. Paracetamol kan aangewend worden om koorts en ongemak te verlichten.

liefs Marion

Extra informatie

Wat is schurft en hoe kom je er vanaf?
Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?
Wat zijn de veroorzakers van netelroos?
Pukkeltjes en rode vlekjes, wat kan het zijn?
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Zijn aangeboren moedervlekken onschuldige geboortevlekken?
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek
Eczeem, een ontstekingsreactie van de huid
Rodehond, een infectieziekte verzoorzaakt door het rubellavirus
Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?
Zesde ziekte, een onschuldige kinderziekte?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Mazelen, een zeer besmettelijke infectieziekte. Hoeveel kwaad kan het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
mens-en-gezondheid.infonu.nl
Wikipedia
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *