Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?

Speelgoed & astma: gaat dat wel samen?

Als je ontdekt dat je kind astma heeft bekijk je de wereld ineens met een andere bril. Waar zit het gevaar? Welke omgeving is veilig voor mijn kind? Kan hij of zij nog wel spelen? Gelukkig is het antwoord daarop: ja, een kind met astma kan meestal net zo fijn spelen en van speelgoed genieten als kinderen zonder astma. Maar dat vraagt wel om enige maatregelen van jou als ouder. In dit artikel helpen we je op weg!

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. De luchtwegen zijn bij astma altijd in enige mate ontstoken, waardoor ze extra heftig reageren op prikkels van buitenaf. Er bestaan verschillende soorten astma, die vaak tegelijkertijd voorkomen. Zo kan je kind allergisch zijn voor huisstofmijt, huisdieren of stuifmeel; deze allergische prikkels veroorzaken dan een astma-aanval. Maar ook niet-allergische prikkels kunnen de luchtwegen irriteren: kou, mist, rook en parfum bijvoorbeeld. Daarnaast kan er sprake zijn van inspanningsastma.

Waar heeft een kind met astma last van? Benauwdheid is het meest voorkomende probleem. Gelukkig bestaan er luchtwegverwijdende medicijnen die snel verlichting geven. Andere symptomen zijn het ophoesten van slijm, piepend ademhalen en kortademigheid. Astma is een nare aandoening waar je kind zich heel ziek van kan voelen. Daarom wil je als ouder alles doen wat in je macht ligt om een aanval te voorkomen!

lijn groen oudersenzo
Speelgoed & astma: Gaat dat wel samen?

De rol van speelgoed bij een astma- aanval

Hoewel je je kind het liefst optimaal beschermt tegen de prikkels die een aanval veroorzaken, wil je natuurlijk ook dat je kind een vrij en blij leven leidt. Spelen is daar een belangrijk onderdeel van! Maar welke rol heeft speelgoed eigenlijk bij het krijgen van een astma- aanval?

Veel kinderen met astma hebben een allergische reactie op huisstofmijt in huisstof. Sommige soorten speelgoed vormen al snel een heus stofnest: daar kan je kind een vervelende aanval van krijgen! Ook de speelomgeving van het kind kan erg stoffig zijn en daardoor een probleem vormen. Dat betekent gelukkig ook dat je je kind kunt helpen om zonder astmatische klachten vrij en blij te spelen!

Speelgoed: do’s en don’ts

Speelgoed dat kinderen met allergische astma het beste kunnen vermijden zijn niet-wasbare poppen en langharige pluche knuffels. Tegenwoordig bestaan er ook anti- allergene knuffels als alternatief.

Let verder goed op dat het speelgoed gemakkelijk schoon te houden is. Speelgoed van hout of hard plastic is over het algemeen een slimme keuze. Het kan ook slim zijn te letten op de vorm of het formaat van het speelgoed. Past het in de wasmachine? Kun je bij de kleine stofrandjes? 

Stofvrij!

Het belangrijkste is dus om de speelomgeving van je kind -inclusief het speelgoed zelf- zo stofvrij mogelijk te houden. Huisstofmijt gedijt goed in een warm en vochtig klimaat én in stof.

Neem daarom regelmatig de speelkamer van je kind onderhanden. Haal een vochtig doekje over de planken, vensterbank, speelgoedbakken en de bovenkant van de kasten. Ook groot speelgoed van hout of plastic kun je met een doekje afnemen.

Doe klein plastic speelgoed in emmer met sop of stop ze in een kussensloop in de wasmachine. Knuffels en lappenpoppen moeten elke zes weken in de wasmachine op 60 graden. Laat de knuffels goed drogen en ga er dan nog eens met de stofzuiger overheen om de overgebleven uitwerpselen van de huisstofmijt te verwijderen!

Kan de lievelingsknuffel van je kind niet gewassen worden? Zorg dan voor een tweede exemplaar, want om de mijten te doden moet de knuffel een week in de vriezer. Spoel de mijten er met lauw warm water af.

Spelen zonder zorgen

Een paar maatregelen zijn vaak al voldoende om je kind zorgeloos met speelgoed te laten spelen! Neem de speelomgeving geregeld af met een doekje; houdt speelgoed schoon; en vermijd speelgoed dat gemakkelijk stof verzamelt. Het is een klein beetje extra werk, maar voorkomt veel ellende!

liefs Marion

Meer informatie

Handige tips: Zo richt je de ultieme speelkamer in!
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Sensory play: Zo stimuleer je zijn zintuigen!
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *