Caravan kopen? Ga je voor nieuw of tweedehands?

Heerlijk, de zon begint weer steeds meer tevoorschijn te komen en bij jou beginnen de vakantiekriebels op te spelen. Je wilt dit jaar een caravan of camper kopen, omdat je ook van het campingleven wil gaan genieten. Of de oude is aan vervanging toe, natuurlijk. Maar wat doe je? Ga je voor nieuw of ga je juist liever op zoek naar een tweedehands? Nieuw biedt natuurlijk voordelen, zoals zekerheid dat alles ook nog in prima staat verkeert. Maar ja: daar zit ook een prijskaartje aan. Maar als je kiest voor een tweedehands: waar moet je dan op letten?

Nieuwe caravan: om van te dromen

Tja, wie wil nou niet het liefste een prachtige, fonkelende caravan, smetteloos wit en voorzien van alle luxe? Mocht je net de staatsloterij gewonnen hebben, dan kan je natuurlijk prima je slag slaan. Maar heb je iets minder te besteden, dan kan je twee dingen doen. Je kiest voor nieuw, maar gaat voor minder luxe. Of… je kiest voor de luxe! Hoe dan? Door op pad te gaan en je slag te slaan bij een verkoper van tweedehandsmodellen! Want ook daar zitten gewoonweg pareltjes bij, maar wel voor minder geld!

Waar koop je een tweedehandscaravan?

Een caravan of camper kan je op marktplaats vinden of misschien wel gewoon bij de buurman uit de straat. Zeker bij marktplaatsaanbiedingen moet je opletten! Bij het kopen bij een particulier heb je geen BOVAG- of FOCWA-garantie. Dat kán vervelende gevolgen hebben. Want niet alle gebreken zijn zichtbaar. Zeker niet voor mensen die minder bekend zijn in de technische wereld van caravans. Is de verkoper een goede bekende, dan mag je al meer uitgaan van een goede afloop, hoewel deze beste man misschien zelf niet eens weet dat er technisch wel degelijk iets aan de hand is…

Koop je via een officieel bedrijf dan mag je verwachten dat ze de caravan vakkundig hebben nagekeken en eventueel hebben opgeknapt. En of je nu via de officiële merkdealer koopt of via een BOVAG-bedrijf, je koopt van mensen die hier hun werk van gemaakt hebben en over expertise beschikken!

lijn groen oudersenzo
Caravan kopen? Ga je voor nieuw of tweedehands?

Waar moet je op letten op het kopen van een tweedehands caravan?

Koop met garantie! Willen ze die niet geven, dan kan je er op bedacht zijn dat er iets niet in de haak is. Overigens zijn bovengenoemde garantiebewijzen bedoeld bij een hogere prijs. Voor bedragen onder 3.500 euro bij caravans en 2.000 euro bij vouwwagens en -caravans worden deze garantiebewijzen niet afgegeven. Maar koop je bij een betrouwbaar bedrijf (let op zaken als bijvoorbeeld BOVAG) dan mag je ervan uit gaan dat ze eerlijk zijn.

Daarnaast heeft het kopen bij een bedrijf nog een voordeel. Je hebt keuze uit meerdere modellen, zodat je veel meer kans maakt op een caravan die echt bij jouw wensen past. Alleen al door meerdere caravans (of campers) te kunnen bekijken, kan je soms tot hele andere, maar betere keuzes komen! Natuurlijk bekijk je goed hoe de staat van de caravan is. Heb je zelf hier niet goed zicht op, neem iemand mee!

Ook een punt om op te letten: klopt het chassisnummer van de caravan met het nummer op de papieren?
Wil je weten of het reëel is wat de verkoper vraagt? Je kunt een idee krijgen door te kijken op de ANWB/BOVAG Koerslijst. Natuurlijk hangt de prijs af van de staat van de caravan, de leeftijd, eventuele extra accessoires en eventuele mankementen.

Welk soort caravan koop je?

Er zijn onnoemelijk veel variaties in caravanland. Welke voor jou de meest geschikte is, hangt niet alleen af van jouw soort vakantiewensen, maar ook van jouw gezinssamenstelling en niet te vergeten van de auto die de caravan moet trekken! Je hebt niets aan een extra grote, luxe caravan, als jouw auto klein is en dus niet in staat is om het ding mee te trekken.

Verder moet je uiteraard ook opletten of de caravan wel valt onder jouw rijbewijscategorie. Of je zal een extra rijbewijs moeten halen, natuurlijk!
Vervolgens kan je je ook bedenken of je een eigen wasgelegenheid wilt hebben, bijvoorbeeld. Hoe groot de bergruimte moet zijn en uiteraard hoeveel mensen er moeten kunnen zitten en slapen.

En wat ga je zelf doen met je caravan als je een ander wilt kopen?

Je hebt een nieuwe caravan of camper gekocht. Maar dan komt de grote vraag wat je met de oude gaat doen. Ga je het zelf verkopen, stal je hem als speelplek in je achtertuin of wil je gewoon een mooie prijs vangen voor je vakantiehuisje op wielen? Je caravan verkopen via OSW betekent een prachtige prijs zonder dat het jou hoofdbrekens kost. Jouw occasion aanmelden is alles wat inspanning vergt van jouw kant! En zij gaan op zoek naar het beste bod. Waarbij jij de eindbeslissing neemt! Helemaal ideaal. Wil je een camper verkopen? Ook dan kan je bij hen terecht.

liefs Wil

Meer informatie

De beste tips om te kamperen met kinderen
Kampeer checklist. Dit mag je niet vergeten in te pakken
Is een campervakantie geschikt voor kids?
Zorgeloos op vakantie met jonge kinderen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door OSW.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *