Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Om een kind te kunnen krijgen, heb je eicellen nodig, zoveel weet iedereen wel. Maar wat nu als je ouder wordt en je nog geen partner hebt? Of dat je medische redenen hebt waarom je eicellen ‘niet meer veilig’ zijn? Je weet dat het biologische klokje tikt, maar door het invriezen van je eicellen zou je wat meer speling hebben. Daarnaast kunnen dus ook medische factoren een rol spelen om eicellen te laten invriezen. Maar voor wie zijn ingevroren eicellen een uitkomst? En waarom zou je het willen doen?

Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Wat houdt deze procedure in?

Om eicellen te kunnen invriezen moeten de eicellen uit de eierstokken gehaald worden. Om dit voor elkaar te krijgen worden er hormooninjecties gegeven zodat de eierstokken gestimuleerd worden. Vervolgens kunnen de eicellen opgezogen worden door middel van zogenaamde eicelpunctie. Daarna kunnen de eicellen ingevroren worden. De eicellen worden bewaard bij -196 graden Celsius. In principe moet je de eicellen voor je 46e gebruiken. Nadat ze ontdooid zijn, worden ze met de ICSI methode bevrucht. Wanneer dit is gelukt, zal de embryo in de baarmoeder worden gebracht. Als er meer embryo’s zijn ontstaan, worden deze opnieuw ingevroren. Overigens ligt de maximale leeftijd voor terugplaatsing in sommige andere landen hoger.

Voor wie is het bestemd?

Eicellen laten invriezen kan om zeer uitéénlopende redenen gebeuren. Het kan zijn dat je door ziekte je eicellen ‘veilig’ wilt stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chemotherapie of een operatie waarbij de eierstokken kunnen beschadigen. Ook kan er voor gekozen worden bij IVF om de eicellen te laten invriezen omdat er bijvoorbeeld op dat moment geen goed zaad aanwezig is. Misschien weet je dat er een kans is dat je vroeg in de overgang kan komen, door erfelijke factoren bijvoorbeeld. Ook dan is dit mogelijk.

Heb je een kinderwens maar is er een reden dat het nu nog niet kan en wil je niet het risico lopen dat je dan te laat bent? Ook dan kan je voor invriezen kiezen. Dit noem je een sociale indicatie. Eerst moest je echt een medische reden hebben.

Kan iedereen eicellen laten invriezen?

Zoals gezegd mag het tegenwoordig ook als je geen medische reden hebt. Dit kan tot je 40e. Overigens zijn er ziekenhuizen die voor een sociale indicatie nog geen ruimte hebben. Wel zal iedere situatie apart beoordeeld moeten worden.

Kosten

Of deze behandeling wordt vergoed, hangt uiteraard af van de reden waarom je dit laat doen. Bij medische redenen kan het zelfs in het basispakket zitten. Verder scheelt het natuurlijk welk pakket je hebt bij de zorgverzekeraar. Wil je niet voor onverwachte financiële problemen komen, dan is goed informeren heel verstandig. Bedenk dat het niet alleen om invriezen gaat, maar dat er ook meer bij komt kijken zoals de IVF behandeling als je zwanger met zo’n eicel wilt worden.

Zeggenschap

Je blijft zelf alle zeggenschap houden over de eicellen. Jij bepaalt of en wanneer ze worden vernietigd. Alleen als je 46 bent geworden of voor die datum komt te overlijden, zullen de eicellen vernietigd worden. Jouw eicellen zullen dus niet zomaar aan een ander gegeven worden. Wil je dit wel? Dan zijn er andere mogelijkheden.

Kan iemand anders ze gebruiken?

Je kunt je eicellen ook doneren om andere vrouwen te helpen. Hiervoor zijn zogenaamde eicelbanken in het leven geroepen. In Nederland mogen donoren niet meer anoniem zijn, dit geldt zowel voor mannen (bij zaaddonatie) als dus voor vrouwen. Hiermee wil men het kind de mogelijkheid geven om later zijn of haar biologische ouder te kunnen vinden. Hiermee voorkom je, naar mijn idee, inderdaad de onmenselijke zoektochten die je nog weleens op tv ziet langskomen. Het mag duidelijk zijn dat een mens nu eenmaal graag weet waar zijn roots ligt en dit op de één of andere manier gewoon nodig heeft. In het buitenland kan anonieme donatie, helaas, nog wel.

liefs Wil

Meer informatie

Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Zwanger boven de 35
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *