Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden

De ideale leeftijd om zwanger te zijn: kan je nu beter vroeg of toch juist wat later een kind krijgen? Dat is maar net waar je vanuit gaat. Want onze leefstijl en verwachtingen lopen wat dat betreft niet helemaal overeen met wat ons lichaam graag zou willen… En dus stellen de deskundigen allemaal weer een andere leeftijd vast. En het is natuurlijk aan jou om daar een eigen keus in te maken!

Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden

De gemiddelde leeftijd in Nederland

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden in Nederland stijgt al jaren. In 2018 was dit 29,9 jaar volgens het CBS. Een stijgende lijn is er al sinds de begin jaren zeventig, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de veranderde rol van de vrouw in de samenleving. In 1970, op het laagste punt, lag de gemiddelde leeftijd op 24,3 jaar. Overigens is deze trend ook zichtbaar in de andere EU-landen.

De ideale leeftijd volgens je lichaam

Eigenlijk zou dit toch wel de meest logische keus moeten zijn: je lichaam bepaalt. Zwanger worden en zijn is immers puur een lichamelijke aangelegenheid. En dat wil dus zeggen dat je lichaam er wel klaar voor moet zijn en zeker nog niet te oud. Ga je dus puur uit van de biologische kwestie, dan zou je het beste tussen de twintig en vijfentwintig jaar moeder worden. Je hebt dan de meest vruchtbare periode te pakken en je lichaam is jong en kan heel wat hebben. Na die tijd neemt de slagingskans best wel drastisch af. Waar je op die jonge leeftijd nog per cyclus ongeveer 20 tot 25% kans maakt op een zwangerschap, neemt dit al zo snel af dat je vanaf je vijfendertigste op nog maar 5% zit! Je jonge lichaam kan veel beter alle veranderingen doormaken en ook de bevalling zou soepeler verlopen. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat je meer kans maakt op complicaties bij je kindje als je ouder moeder wordt. De kans op afwijkingen, zoals het syndroom van Down, komt meer voor bij kinderen met oudere moeders.

De ideale leeftijd vanuit leefomstandigheden

Probleempje op bovenstaande is dat veel vrouwen op die leeftijd nog helemaal niet aan kinderen toe zijn. Sommige zijn nog aan het studeren, anderen beginnen net aan hun loopbaan. Een relatie is er ook regelmatig nog helemaal niet en dan zou het toch idealiter ook een echt serieuze relatie moeten zijn. Dat weet je ook niet na twee maanden al… Je inkomen of financiële buffer is nog lang niet voldoende om al een gezin te beginnen. Of wat dacht je van het kopen van een huis? Zaken die veel mensen toch eerst op orde willen hebben voordat ze over kinderen na gaan denken. En dan ben je opeens toch die dertig al gepasseerd…

De ideale leeftijd vanuit levenservaring

Daarnaast is er ook iets voor te zeggen dat je als oudere moeder veel meer levenservaring meeneemt, wat je wijzer maakt. Omdat je je wilde haren al een beetje kwijt ben, kan je beter geduld opbrengen én hoef je niet iedere avond zelf nog op stap. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je door je levenservaring je kind gezonder op zou kunnen voeden. Er zijn dan ook artsen die vanuit dit oogpunt opeens zeggen dat de ideale leeftijd om zwanger te worden halverwege de dertig is! En dat gaat dus volledig in tegen al die andere artsen die juist promoten dat er jonger aan kinderen begonnen moet worden!

Bestaat de ideale leeftijd dus wel?

Met andere woorden: bestaat die ideale leeftijd dus wel? Waarschijnlijk werkt het toch echt het beste als je gewoon naar je eigen verwachtingen en leefsituatie kijkt. Die jonge leeftijd is ideaal als je je leven op de rit hebt. Je hebt immers wel meer energie en dus een jong lichaam die de kans op een vlekkeloze zwangerschap vergroot. Maar ben je nog studerend of trekkend van anti-kraakpand naar studentenpandje? Dan is het uiteraard leuk zo’n advies, maar simpelweg niet haalbaar. Maar een beetje eerlijkheid moeten we ook inbouwen: het is natuurlijk wel doordat we steeds ouder worden, dat er veel echtparen met problemen worstelen rondom het zwanger worden. Dus misschien is hier de middenweg dan toch wel het slimst…

liefs Wil

Extra informatie

Vier tips om sneller zwanger te worden!
Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Downsyndroom. Wat is het? En hoe ontstaat het?
In verwachting van een kindje met Downsyndroom
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Zwanger worden met overgewicht
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Zwanger boven de 35
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *