Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid

Eicellen invriezen - Uitstellen van je vruchtbaarheid

Je kunt je vruchtbare periode uitstellen door het invriezen van je eicellen. Soms kan dit een uitkomst bieden aan vrouwen die bijvoorbeeld ziek zijn, een chemo in het vooruitzicht hebben, vervroegd in de overgang dreigen te raken of de juiste partner nog niet hebben gevonden. Maar wat komt erbij kijken? Wat zijn de kosten? Is het voor iedereen weggelegd om eicellen in te vriezen? En hoe lang zijn ze dan houdbaar?

Eicellen invriezen

Het invriezen van de eicellen wordt nog niet zo lang gedaan als het invriezen van zaadcellen. Zaadcellen worden al al veel langer ingevroren en jaren later weer ontdooid. Hiervan weten we dat ze het dan nog steeds goed doen. Bij eicellen is het wat lastiger, want die zijn namelijk wat groter en bestaan voor een groot gedeelte uit vocht. In dat vocht kunnen ijskristallen ontstaan en die kunnen de eicellen kapot maken. Dat maakt het proces van het invriezen van eicellen wat lastiger.

In 2006 is door een Japanse wetenschapper ontdekt hoe je eicellen versneld kunt invriezen, waarbij de eicel niet beschadigd. Goed nieuws voor alle vrouwen die om welke reden dan ook, de vruchtbaarheid willen uitstellen. Nog steeds is er kans op schade aan de eicel, maar deze schade blijft gelukkig inmiddels beperkt.

Wat zijn de kosten?

Bij een medische reden kan de huisarts of behandeld arts je doorverwijzen naar de polikliniek Voortplanting en de polikliniek Gynaecologie. De kans is echter groot dat de zorgverzekering de behandeling niet vergoedt. Een beperkt aantal (max drie) IVF-behandelingen zitten in het basispakket, maar het invriezen van de eicellen niet. Er zijn echter een aantal verzekeringen die bij een medische indicatie de ingreep vergoeden. Je kunt dit het beste vooraf informeren, om niet voor verrassende (hoge) kosten te komen staan.

Mocht het niet worden vergoed, is het natuurlijk wel fijn om vooraf te weten met welke kosten je ongeveer rekening zou moeten houden.
Een IVF-behandeling kost gemiddeld rond de 1700 euro, maar daar komen nog de kosten van medicatie bij (gemiddeld zo’n 1300 euro).
Voor het invriezen van eicellen mag je rekenen op gemiddeld zo’n 2200 euro en voor de medicatie op zo’n 400 euro. Je betaalt 40 euro per jaar huur van de vriescel.

Houd er rekening mee dat dit de kosten zijn voor één behandeling. Het kan zomaar zijn dat je meerdere behandelingen nodig hebt voor een positieve zwangerschapstest. Oh, en houd er ook rekening mee dat de kans groot is dat wanneer je ziektekostenverzekering het niet dekt, je de behandeling direct moet afrekenen in het ziekenhuis.

lijn groen oudersenzo
Eicellen invriezen - Uitstellen van je vruchtbaarheid

Informatieavonden

Laat je vooraf goed informeren. Er worden door ziekenhuizen regelmatig informatieavonden georganiseerd waar je vrijblijvend geïnformeerd kan worden. Heb je na die voorlichtingsavond nog steeds interesse? Dan kun je (met je verwijsbrief van de huisarts) een afspraak maken met de gynaecoloog. De kans is groot dat er ook nog een gesprek zal plaatsvinden met een medisch maatschappelijk werker.

Wat is de maximale leeftijd?

Je kunt de eieren laten weghalen en invriezen tot en met de leeftijd van 39/40 jaar. Je kunt je voorstellen dat hier een uiterste leeftijd aan verbonden is, omdat na deze leeftijd de succeskans steeds kleiner wordt. Op latere leeftijd neemt de kwantiteit en kwaliteit van de eicellen af. Het terugplaatsen van een bevruchte eicel kan plaatsvinden tot en met 45-49 jaar. Houd er wel rekening mee dat de procedure van aanmelding tot aan behandeling vaak enkele maanden tijd in beslag neemt. De leeftijden kunnen verschillen per locatie, dus informeer hier naar voor je van start gaat.

Wat houdt de behandeling in?

Het invriezen, ontdooien en terugplaatsen van eicellen kun je vergelijken met een uitgestelde IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie). Een traject van zo’n twee tot drie weken.
Om eicellen te kunnen invriezen worden eerst je eierstokken met hormonen gestimuleerd om zoveel mogelijk eiblaasjes rijp te laten worden. Hiervoor moet je eerst 10 tot 15 dagen hormooninjecties spuiten om de eicelproductie te stimuleren.
Met behulp van een punctie (dikke naald door de vaginawand) worden er ongeveer 10 eicellen uit je eierstokken gehaald om vervolgens in te vriezen bij een temperatuur van -197 graden Celsius.

Op het moment dat een zwangerschap wenselijk is, onderga je een IVF- of ICSI- behandeling. Dit houdt in dat de eicellen weer worden ontdooid en buiten je lichaam worden bevrucht met een verse zaadcel. Een paar dagen na de bevruchting wordt het embryo weer teruggeplaatst in je baarmoeder.

Wat zijn de bezwaren?

Het is natuurlijk heel mooi dat je de vruchtbaarheid kunt uitstellen, maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Een IVF-behandeling is geen peulenschil en waarschijnlijk heb je dit ervoor over, maar het blijft pijnlijk en die hormonen die je krijgt doen best een mentale aanslag op je. Niet iets om lichtvoetig over na te denken. Maar als het echt de enige manier is om toch nog een gezin te kunnen stichten, dan is dat natuurlijk wel heel mooi.

liefs Marion

Meer informatie

Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
Schildklierafwijking en zwangerschap
Bewust alleenstaande moeder worden. Wel of niet doen?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Zwanger worden met overgewicht
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Zwanger boven de 35
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *