Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Laatst dacht ik dat Noa (6 mnd.) wel toe zou zijn aan een beetje vast voedsel, zoals een groentehapje. Meteen ben ik, als een echte Gordon Ramsey, de keuken ingedoken en heb ik mijn uiterste best gedaan om een culinair, gezond en vitaminerijk prakje voor mijn kleine meid te maken. Haar gekke bekkie bij het proeven van haar eerste groentehapje was onbetaalbaar, maar om nu te zeggen dat ze ervan genoot…

Misschien dat mijn kookkunsten niet zo denderend zijn, zoals ik altijd heb gedacht. Toch maar eens een potje babyvoeding proberen en kijken of ze dat lekker vindt. Maar zit daar wel alles in wat mijn prinsesje nodig heeft??

Kinderliedjes over eten en drinken
Eten voor de kleintjes

Wanneer begin je met vast voedsel?

Wanneer je kindje ongeveer vier maanden is, kun je beginnen met het geven van vast voedsel. Nodig is het niet, maar wanneer je er vroeg mee begint, leer je je kindje vast wennen aan “gewoon” eten.

Vanaf 6 maanden

Vanaf zes maanden is het nodig je kind bij te voeden. Om te groeien is melk alleen niet langer voldoende. Wanneer je het beste kunt starten met vaste voeding, verschilt van kind tot kind. Het ene kindje zal dat duidelijker laten merken dan het ander. Als je bijvoorbeeld merkt dat hij steeds meer interesse voor jouw eten krijgt of steeds vaker op zijn eigen knuistjes sabbelt, kan hij je daarmee vertellen dat hij weleens iets anders wil dan melk.
Vanaf één jaar kan je kind met de pot mee eten, samen met de rest van het gezin.

Gezond en smakelijk eten voor je baby
Geitenmelk voor je baby of peuter. Hot or not?

Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Groentehapje uit een potje

Fabrikanten die babyvoeding maken, moeten aan een hele rits strenge regels en eisen voldoen en worden daarom ook streng gecontroleerd. De bereiding staat onder toezicht van allerlei artsen en diëtisten. Zo mogen de potjes bijvoorbeeld geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen bevatten. Om de potjes te kunnen bewaren wordt de voeding gesteriliseerd of gepasteuriseerd. De voeding bevat alle voedingstoffen die je kindje nodig heeft. de potjes De potjes zijn echter vaak wel eenzijdig van smaak en het is heel fijn gepureerd. Dat kan zowel als voordeel maar ook als nadeel worden ervaren.

Fijne structuur

Als je kindje jonger is dan 6 maanden is de fijne structuur ideaal, omdat het makkelijk verteerbaar, en weg te slikken, is. Toch beïnvloedt het de smaakontwikkeling. Doordat er meerdere soorten groenten (of fruit) worden gebruikt en het zo fijn gepureerd is, kan je kindje de verschillende smaken niet onderscheiden. Daarbij kan het bij eventuele overgevoeligheden of allergieën moeilijk zijn te bepalen op welk groente- of fruitsoort jouw kindje reageert. Potjes zijn er in verschillende smaken, merken en verdeeld in leeftijdsgroepen.

Eigen gemaakt prakje

Een eigen groentehapje maken kan natuurlijk ook. Het kost wel iets meer tijd, maar je weet wat erin zit, je kunt meer variëren, je kunt zelf invloed uitoefenen op de smaak en over het algemeen is zelf bereiden goedkoper dan potjes voeding. Doordat je een eigen gemaakt prakje nooit zo fijn gepureerd krijgt als de voeding in potjes, heeft het een grovere structuur. Dit vergemakkelijkt de overstap van pap naar echt vast voedsel. Een baby die potjesvoeding gewend is, zal achteraf het vaste voedsel met grotere stukjes kunnen weigeren.

Doe bepaalde voedingssoorten in je groentehapje

Houd goed in de gaten welke voedingssoorten je kind nodig heeft, passend bij zijn leeftijd. Moeilijk hoeft het in ieder geval niet te zijn, zolang je in het bezit bent van een fornuis, een staafmixer om het te pureren en het allerbelangrijkste: de heerlijke verse ingrediënten.

Beter van niet

Bepaalde voedingstoffen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan zout. Teveel zout is schadelijk voor de nieren. Sommige potjes bevatten natuurlijke natrium, een onderdeel van zout. Ook bestaan er potjes met extra zout. De fabrikant is verplicht dit te vermelden op het etiket. Wanneer je kindje jonger is dan één jaar, kun je beter de potjes met extra toegevoegd zout vermijden. Goed opletten!

IJzerrijke bladgroente

In ijzerrijke bladgroente, zoals spinazie zit nitraat. Vanaf 6 maanden mag je kind nitraatrijke groente eten. Geef het op jonge leeftijd niet vaker dan twee keer per week. Nitraat kan door het lichaam worden omgezet in nitriet en is schadelijk wanneer dit in grote hoeveelheden in het lichaam zit. Op het consultatiebureau kun je vragen naar tabellen waarin duidelijk wordt aangegeven welke groenten en fruit je baby vanaf een bepaalde leeftijd mag hebben.

Het Consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?
Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?

Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Wat is gezonder?

Volgens het Voedingscentrum zijn potjes en zelfbereide voeding even gezond. Toch raden zij het eigen gemaakte prakje aan. Niet omdat dit gezonder zou zijn of meer voedingstoffen zou bevatten, maar zodat je kind sneller kan wennen aan verschillende smaken en de smaken van jouw “kookstijl”. In een potje zijn alle smaken gemengd en moeilijk te onderscheiden van elkaar. Jouw eigen prakje kun je gescheiden geven.

Twijfels bij gebruik magnetron

Voeding uit een potje wordt veelal opgewarmd in de magnetron. Toch twijfel ik of dit de juiste methode is, want in hoeverre is de straling van de magnetron schadelijk? Au bain-marie opwarmen kan natuurlijk ook.

Voorkeur

Veel ouders kiezen toch voor het gemak van potjes. Het is snel klaar en je kunt het zo uit de kast pakken en opwarmen wanneer je kindje honger heeft. Als je een dagje de deur uit bent, kun je een potje ook gemakkelijk meenemen. Een zelf gemaakt prakje, moet je toch gekoeld bewaren en om nu elke keer een hele koelbox mee te sjouwen is ook zo’n gedoe. Degenen die toch de voorkeur geven aan zelf gemaakte prakjes geven aan dat ze denken dat het gezonder is, omdat je precies weet wat je erin stopt. Tevens geven ze aan dat het goedkoper is. Je hebt tenslotte bijna altijd eten over als je voor jezelf en je partner kookt. En het is net zo makkelijk je eigen restjes te pureren en in te vriezen, zodat je altijd een maaltijd voor je kleine tot je beschikking hebt. Let er echter wel op dat je zoutloos kookt.

Tips voor de doe-het-zelvers

Geniet jij toch de voorkeur jouw kleine spruit dagelijks een verse maaltijd voor te schotelen? Dan zou je het “Receptenboek voor mijn baby” van Jenny Carenco kunnen aanschaffen. Hierin vind je 110 recepten die zijn bedoeld voor kinderen vanaf vier maanden tot drie jaar oud. Ook “Opperdepop” van de Albert Heijn is een leuk receptenboek voor de doe-het-zelvers. Recepten van fruithap tot kinderpaella, van Bambix met banaan tot een Italiaanse tosti met tomaat. Je kunt het er allemaal in vinden.

Groentehapje invriezen

Wanneer je prakjes wilt invriezen, kun je heel goed een ijsblokjeshouder gebruiken. Zo kun je, net als bij spinazieblokjes, gedoseerd ontdooien. Handig! Zeker voor maaltijden voor de allerkleinsten. Potje of prakje? Het maakt weinig verschil en blijft altijd je eigen keuze. Voor de één dient gemak de mens, voor de ander is zelf koken kinderlijk eenvoudig. Afwisselen tussen beiden kan natuurlijk ook. Eet smakelijk!

Peuters zelf laten eten

Liefs Marjolein

Meer informatie

Pap – Baby’s eerste maaltijd
Uitgebreide review van het kinder kookboek “Lust ik wel!”
Maaltijdbox: Wat eten we vandaag?
Eten voor de kleintjes
Mijn kind lust niets
Gezonde voeding na een Gastric Sleeve
Voedingsschema voor je baby
Met de blender maak je de heerlijkste gerechten
Kookhoek – Over gezonde voeding en lekkere recepten
Monkey Platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!
Peuters zelf laten eten
Lees hier: 3 Gouden tips voor gezonde voeding
Groentekalender – In welke maand, is welke groente verkrijgbaar
Klein koksmaatje in de keuken
Kinderliedjes over eten en drinken
Gezond en smakelijk eten voor je baby
Gezond eten voor je baby – Eet smakelijk!
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Het risico van honing
Vitamineoverzicht – Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?
Is het gebruik van een magnetron schadelijk?
Vitaminen en mineralen voor peuters en kleuters
Trucs om groente te laten eten
Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier
5 Manieren om je kinderen zonder zeuren hun groenten te laten eten

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
Bron: Voedingscentrum.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *