Borstvoeding geven, ja of nee? Lezeressen aan het woord.

Borstvoeding ja of nee.

Iedereen weet dat borstvoeding het allerbeste is voor haar kindje. Moedermelk is beter te verteren voor je kindje dan koemelk of geitenmelk. Daarnaast zitten in moedermelk afweerstoffen die je kindje beschermen tegen bepaalde ziekten. Kinderen die borstvoeding hebben gehad lopen op latere leeftijd minder kans op overgewicht en astma. Toch is flesvoeding tegenwoordig ook heel geschikt om aan je kindje te geven. Maar waar kiezen andere moeders voor: borstvoeding of flesvoeding? We spraken twee moeders die lijnrecht tegenover elkaar staan: Chantal (27) en Mieke (32).

De eerste keer borstvoeding
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding

“Aan mijn borsten geen geklooi”

Chantal: “Ik geef bewust geen borstvoeding. Aan mijn borsten geen geklooi. Ik vind het vies voelen en flesvoeding is tegenwoordig prima. Ik kan me erg kwaad maken over de borstvoedingsmaffia: van die mensen die jou hun mening op proberen te dringen. Accepteer gewoon dat iedere moeder het anders doet. Flesvoeding mocht echt niet worden verkocht als het niet gezond was.”

Mieke: “Ik kan me dit niet voorstellen. Echt niet. Je wilt toch het allerbeste voor je kindje? En dat jij borstvoeding niet fijn aan vindt voelen is echt geen excuus om de fles te geven. Kinderen die flesvoeding hebben gehad worden later sneller te dik en krijgen eerder last van hart- en vaatziekten. Alcohol en roken zijn ook niet verboden. Maakt dat het gezond? Echt, je moet je schamen, meid.”

Chantal: “En dat is nou precies het probleem. Ik moet me schamen omdat ik mijn kind flesvoeding geef? Bizar. En mijn kind eet verder gezond, zo kun je de risico’s ook verkleinen dat hij later ziek wordt. En hoe zit het met vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven?

Borstvoeding geven, ja of nee?

“Als je geen borstvoeding kunt geven, is het anders”

Mieke: “Dat is iets heel anders. Als het niet lukt om borstvoeding te geven kun je flesvoeding gaan voeden. Maar dan moet je wel alles geprobeerd hebben: een lactatiekundige, speciale neusspray om de toeschietreflex te stimuleren en een bezoekje aan de huisarts.”

Stel je vragen online aan onze lactatiekundige Karin Tiktak

Chantal: “Dus je mag alleen flesvoeding geven als je een geldige reden hebt? Ik vind het echt bizar wat je zegt. Ik heb hele gevoelige tepels en mijn kindje aanleggen voelt voor mij echt verschrikkelijk. Trouwens, ik ben jou of andere moeders van de borstvoedingsmaffia geen verantwoording schuldig. Ik mag zelf weten wat ik mijn kind geef. Het is immers mijn kind, en niet het jouwe.

Mieke, mag ik vragen waarom je zo fel bent op flesvoeding?

“Natuurlijk mag dat. Flesvoeding is bewezen niet gezond. Borstvoeding is het beste wat je een baby geven kunt. Ik kan er met mijn kop niet bij dat er moeders zijn die zó egoïstisch zijn, dat ze hun kind dat onthouden. Kijk, als er een medische noodzaak voor is snap ik het. Niet iedereen heeft voldoende borstvoeding. En sommige moeders slikken medicijnen waardoor ze geen borstvoeding mogen geven. In die gevallen snap ik de keuze voor flesvoeding wel. Maar Chantal is gewoon gezond en heeft de keuze. Ik snap niet dat ze dan voor de minst gezonde keuze gaat.”

“Wat ik aan moeders mee wil geven? Kies altijd voor het allerbeste! Zowel jij als je kindje gaan daar zoveel profijt van hebben. Moeders die borstvoeding geven zijn die babykilo’s ook sneller kwijt. Daarnaast is je kindje op latere leeftijd gezonder als hij borstvoeding heeft gehad. Als je het gevoel van voeden niet fijn vind, huur of koop dan een kolfapparaat.”

Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen

Chantal, wat wil jij onze lezers & lezeressen meegeven?

“Schaam je niet als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Flesvoeding wordt tegenwoordig heel goed uitgebalanceerd. Het bevat alle stoffen die je kindje nodig heeft. Je bent niemand verantwoording schuldig waarom je kiest voor flesvoeding. Mijn kind komt niets tekort. Hij is ook niet te dik en ook niet ongezond. Als je je kind de rest van zijn leven gezonde voeding en voldoende groenten en fruit laat eten verklein je de kans op ziekten ook enorm. Daarnaast heb je echt niet alles in de hand, dus kies gewoon wat jij het fijnst vindt!”

Geitenmelk voor je baby of peuter. Hot or not?
Koemelkallergie – Hoe herken je het en wat kun je doen?
Andere voeding voor je kindje nodig?

Kies jij voor borst- of flesvoeding? En waarom? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

De eerste keer borstvoeding
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Voedingsschema voor je baby
Stel je vragen online aan onze lactatiekundige Karin Tiktak
Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen
Geitenmelk voor je baby of peuter. Hot or not?
Wat zijn regeldagen?
Borstvoeding voor de lange termijn…
Wat is een tepelhoedje?
5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
De eerste dagen van je baby – Je blijft je verwonderen
Koemelkallergie – Hoe herken je het en wat kun je doen?
Andere voeding voor je kindje nodig?
Spruw – Hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Last van tepelkloofjes
Kolven met blote borsten in een afgezonderde kantoorruimte

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *