Eten voor de kleintjes

Eten voor de kleintjes

Toen ik 14 jaar geleden voor het eerst over ouderschap en zwangerschappen begon te schrijven, was Stefan Kleintjes één van de eerste deskundigen die mijn pad kruiste. Hij had toen net een boek geschreven en bleek een expert op gebied van borstvoeding en gezonde voeding voor baby’s en kleine kinderen. Sinds 1979 is hij al actief als diëtist in de kindervoeding, dan kun je iemand na al die jaren toch wel een expert noemen.

Zijn naam niet vergeten

Hij heeft zo’n beetje de halve wereld rondgetrokken en vanaf 2003 is hij weer terug op Nederlandse bodem. Dat was dus een kleine twee jaar voordat ik hem leerde kennen. Door de loop van de jaren ben ik hem uit het oog verloren. Je kent het wel, druk met de sites, druk met het gezin, druk met alles waar een mens zich maar druk over kon maken. Zijn naam ben ik echter nooit vergeten.

Eten voor de kleintjes

Afgelopen week kwam de postbode een pakje bezorgen. Doet hij vaker, dus daar was op zich niks geks aan. Totdat ik uit het karton een boek tevoorschijn haalde. Het was ondersteboven dus ik zag niet gelijk de titel. Ik was wat verbaasd, aangezien we vanaf dit jaar nog maar nauwelijks reviews plaatsen op de site. Mijn verbazing maakte echter ruimte voor een grote glimlach toen ik het boek omdraaide. ‘Eten voor de kleintjes’ van Stefan Kleintjes, las ik op de cover. Díe titel kwam me bekend voor! Dit boek had ik al eens in handen gehad, jaren geleden. Dat blijkt ook wel te kloppen, want dit is inmiddels de achtste druk!

Dat ik destijds enorm enthousiast was over dit boek, blijkt dus wel te kloppen. We zijn inmiddels zo’n tien jaar verder en het boek is dus blijkbaar nog steeds een succes. Dan doe je toch iets goed.

lijn groen oudersenzo
Eten voor de kleintjes

Wat maakt dit boek tot een succes?

Wat dit boek tot een succes maakt? Het is natuurlijk een inkoppertje om te zeggen: “de inhoud natuurlijk”, maar ja, dat is natuurlijk wel het enige juiste antwoord. In dit boek geeft Stefan namelijk tips over gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Deze ‘Kleintjesmethode’ is erg kindvriendelijk, supergezond en respectvol naar het kind. Je baby bepaalt namelijk zelf waar hij aan toe is en welk tempo hij hiervoor nodig heeft.
Kennismaking met eten wordt hiermee voor je baby, een groot feest. En dat hoort het natuurlijk ook te zijn. Uiteindelijk willen we niet alleen dat onze kinderen gezond eten, maar dat hij ook zoveel mogelijk lekker gaat vinden. Hoe gevarieerder de voeding, hoe gezonder het uiteindelijk is voor onze ‘kleintjes’.

Vanaf de zwangerschap

In dit boek vind je uitgebreide informatie vanaf het moment dat je kindje nog in je buik woont totdat hij zo’n jaar of vier is. Dus vanaf het allerprilste begin; het is immers ook tijdens de zwangerschap belangrijk dat je zoveel mogelijk kiest voor gezonde voedingsstoffen. Speciaal vegetariërs en voorstanders van biologische voeding vinden in dit boek veel nieuwe, originele en bijzondere, afwisselende en verrassende recepten voor elke leeftijd onder de 4 jaar.

Handige recepten

Het boek staat vol gezonde, lekkere en eenvoudige recepten. Bij de eerste druk hebben we een aantal recepten van Stefan Kleintjes op de site geplaatst. Ondanks dat de site twee keer van naam is veranderd, volledig gerestyled is en in de loop van de jaren veel content is verwijderd of vervangen, zijn de recepten blijven staan. Wat goed is, daar moet je niks aan veranderen.

lijn groen oudersenzo
xxx

Fan van de Kleintjesmethode

Het boek begint met een aantal moeders die aan het woord zijn en fan zijn van de ‘Kleintjesmethode’. Ze vertellen over hun ervaringen en wat ze zo goed vinden aan deze methode. Als je weet dat Stefan Kleintjes lactatiekundige is en eigenaar van het platform borstvoeding.com is het niet zo verwonderlijk dat het eerste echte hoofdstuk over borstvoeding c.q. moedermelk gaat. Een uitgebreid hoofdstuk waar je zo’n beetje alle antwoorden kunt vinden op je vragen over borstvoeding.

Nog steeds fan!

Verder besteed Stefan Kleintjes in dit boek aandacht aan de introductie van vaste voeding in het leven van je baby, geeft hij informatie over bepaalde voedingsproducten, bespreekt hij de problemen rondom voedselgevoeligheden en geeft hij strategische eettips. Maar er is veel meer in dit boek te vinden, zo staat er bijvoorbeeld een uitgebreide fruit- en groentekalender. Hartstikke handig als je het liefst seizoensgebonden wil eten. En de rest moet je gewoon zelf even gaan bekijken.

Kortom, dit boek is absoluut een musthave voor alle jonge (aankomende) ouders. Dat vond ik tien jaar geleden al en dat vind ik nu nog steeds!

Specificaties Eten voor de kleintjes

TitelEten voor de kleintjes
UitgeverijKosmos
AuteurStefan Kleintjes
Illustrator
Aantal pagina’s230
Prijs20,99 euro
ISBN9789021564937
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Babyvoeding – recepten voor de kleinsten
Geitenmelk voor baby’s & peuters
In gesprek met kinderdiëtist Stefan Kleintjes over borstvoeding
Van melk naar vaste voeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?
Wegwijs in de voedingsjungle

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *