Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?

Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?

Gezond zijn willen we allemaal. Om dat te bereiken zal je ook gezond moeten eten. Met een gezonde voeding kan je heel veel voor je lichaam doen. En dat niet alleen, want ook mentaal ben je een stuk beter af met gezonde voeding. Niet vreemd, want alles is immers afhankelijk van elkaar! Maar hoe eet je nu gezond?

Wat is gezonde voeding?

Eigenlijk weten we allemaal wel dat suiker slecht voor je is. En zo zijn er meer producten die je beter kunt laten staan. Alcohol, verzadigde vetten en transvetten, te veel koolhydraten…. Veel groente en fruit is juist goed voor je, ook dat zal bekend zijn. Of je wel of geen vlees eet, is helemaal aan jou. Maar iedere dag vlees is eigenlijk nooit nodig. En wordt zelfs afgeraden.

Bij het Voedingscentrum kan je duidelijk zien wat je beter wel en beter niet kunt nemen en welke hoeveelheden. Maar gezond eten is meer dan bewust kijken naar welke voedingsstoffen je tot je neemt en de juiste hoeveelheden. Bewust gezond eten betekent ook je verdiepen in wat er allemaal al met dat voedsel is gebeurd!

lijn groen oudersenzo
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?

Voedsel wat zelf gezond is

Oké, dat klinkt misschien vaag. Maar eten wat zelf van alles ‘mankeert’: het is eigenlijk toch vrij simpel om te begrijpen dat je dat beter niet tot je kunt nemen. Eten wat bewerkt is, is vaak al een stuk slechter voor je. Daarin kan je al bewust gaan kiezen om die zoveel mogelijk te laten staan (zoals die geraffineerde suikers). En bij de gewone teelt wordt er gebruik gemaakt van pesticiden en dat soort dingen. Hoe je het ook went of keert, het kan nooit goed zijn dat jij hiervan iets binnen krijgt.

Natuurvoeding is hierbij de ideale oplossing. Er zijn natuurwinkels, maar natuurvoeding kan je ook eenvoudig online bestellen, zoals natuurvoeding van Superfoodstore.nl. Als je bij deze webshop natuurvoeding koopt, ben je niet alleen goed voor jezelf en je kinderen bezig, je helpt ook het milieu! Want minder gifstoffen én met respect voor de natuur werken zal het milieu zeker ten goede komen.

Wat zijn de voordelen van natuurvoeding?

Natuurvoeding wil zeggen dat het afkomstig is van gewassen die zo duurzaam mogelijk geoogst worden, er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er is nog een groot voordeel: de smaak is hierdoor ook beter. Omdat natuurvoeding de pesticiden niet over zich heen krijgt is het al gezonder voor je. Maar ook dat is nog niet alles. Het schijnt zelfs zo te zijn dat natuurvoeding vaak meer voedingsstoffen bevat. Je raadt vast al dat ook dat een gezondheidsvoordeel met zich meebrengt.

Wat kan je nog meer doen?

Naast kiezen voor natuurvoeding zijn er meer dingen die je kunt doen om bewust voor gezond voedsel te kiezen. Hierbij kan je denken aan:

Maak zelf je sauzen en soepen en dergelijke. Pakjes en zakjes moeten eigenlijk gewoon de deur uit!

Kies voor verse groente

Kies voor groente die bij dit seizoen passen

Hanteer de schijf van vijf. Natuurlijk kan je een eigen idee hebben over jouw dieet, maar pas op voor rages in dieetland! Vaak missen er allerlei nodige voedingsstoffen, waardoor je gezondheidsproblemen krijgt. Wijk je om wat voor reden dan ook af van die schijf van vijf? Zorg dan wel dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt van de schijf die je niet/te weinig ‘eet’.

Duurzaam eten is goed voor jou en het milieu. Eten wat aan allerlei kanten wordt bewerkt is minder gezond/slecht voor je én wordt gemaakt in fabrieken. Je raadt het al: daar wordt het milieu niet blij van!

Minder vlees eten is goed voor jou én het milieu. Ook het voedingscentrum raadt aan om een paar dagen per week geen vlees te eten. Vervang dit door bijvoorbeeld peulvruchten, ongezouten noten of een eitje.

Met aandacht koken

Hou je niet van koken? Alles wat je met aandacht doet wordt er leuker op. Zie je de meerwaarde in van het koken op een bewust gezonde manier, dan zal je vanzelf met meer liefde koken en eten. Er zijn zelfs mensen die beweren dat eten wat met liefde bereid wordt iets goeds voor je zou doen. Of dit overdreven is of waar: het feit is wel dat het gewoon leuker is om te doen als je bewust ermee bezig bent. En dat bewust koken (waardoor je dus de ongezonde varianten sneller laat staan) gezonder voor je is.

Minder tijd? Bewust koken wil helemaal niet zeggen dat het dan altijd lang moet duren. Ook dan kan je gewoon kiezen voor even een snellere hap. Alleen kies je dan wel voor natuurvoeding, voeg je zelf de kruiden toe of maak je zelf je sausje. En dat kost echt niet zoveel tijd meer dan anders!

liefs Wil

Meer informatie

Supervoedsel, waarom zou je hiervoor kiezen?
Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)
Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!
Het nut van magnesium supplementen voor jonge ouders
Een lekker groentesapje: waarom zou je?
Dit is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch
Zo geef jij je body een super boost!
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Superfoodstore.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *