Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!

Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!

Gezond leven en bewust bezig zijn met het milieu: zijn dat ook jouw grote idealen? Dan is een moestuin eigenlijk precies dat wat je nodig hebt! Waarom vertellen we jou hier! En we geven je tips hoe je een moestuin begint zonder tuin…

Waarom een moestuin?

Je eigen groenten kweken biedt in de eerste plaats natuurlijk de voordelen dat je precies weet wat er met de groente gebeurt. Vaak lijkt het ook wel dat deze groenten lekkerder zijn dan die je in de winkel koopt. Daarnaast ben je direct ook in beweging als je bezig bent in je tuin. Voor het milieu geeft het de voordelen dat er geen transport nodig is én als jij ervoor kiest om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken is het helemaal prima voor het milieu. O ja, je portemonnee vindt het ook leuk. Want zaden kopen is een stuk goedkoper dan de groente zelf in de winkel kopen. En je staat ook nog eens veel dichterbij het hele proces en daarmee dichter bij de natuur. En laat dat op zich nou ook al gezond voor je zijn!

Waarom smaakt groente uit je eigen tuin lekkerder?

Het klinkt natuurlijk als een reclameslogan die eigenlijk nergens op slaat: groente uit je eigen moestuin is lekkerder… Het is en blijft toch gewoon dezelfde groente zou je misschien denken. Toch zit er wel degelijk verschil in de groente die jij uit je eigen tuintje haalt of de groente uit de schappen van de supermarkt of bij de groenteboer. Dit kan door meerdere redenen komen. Zo zal jouw groente verser zijn omdat de weg van jouw tuin naar jouw bord nu eenmaal korter en dus sneller is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat groente in de supermarkt, die al geoogst worden voor ze helemaal rijp zijn, minder natuurlijke suikers bevatten en minder antioxidanten. Waarom de groente voor de winkel dan zo vroeg al geoogst wordt? Omdat ze nog een lange weg te gaan hebben en tijdens transport dan nog verder rijpen. Daarnaast liggen ze vaak ook nog enige tijd ‘te wachten’ in een koelcel. Eveneens kan de smaak te maken hebben met het feit dat jij in je tuintje anders bemest.

lijn groen oudersenzo
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!

Zaden kopen

Een moestuin beginnen is leuk, maar dan moet je natuurlijk wel iets hebben om erin te zetten. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, want je groentezaden kopen kan zelfs online! Thuis even op je gemakje kijken wat je nu precies wilt hebben en bestellen maar. Je hebt het snel in huis en je kunt dus direct op je vrije dag beginnen met het zaaien! Wel zo makkelijk.

Lekker bezig zijn

Zoals eerder opgemerkt: door je moestuin blijf je in beweging. Spitten, zaaien, onkruid wieden, water geven en ga zo maar door. Je kunt het alleen doen of er een echt gezinswerkje van maken. Met kinderen is het hartstikke leuk om een tuintje bij te houden. Al is het maar heel klein, je kunt ze zo wel heel veel leren over groente en fruit. Zodat zij de waarde van de natuur gaan inzien en niet denken dat alles gewoon uit de fabriek komt… Heerlijk buiten bezig zijn is hartstikke gezond. En met een beetje geluk wil dat kieskeurige etertje van je die eigen geteelde aardbeitjes nu opeens wel eens proberen!

Waar begin je een moestuin?

Misschien lijkt het je prachtig om een eigen moestuintje te hebben. Voor jezelf of inderdaad voor de kinderen. Maar waar leg je nu een moestuin aan als je geen tuin hebt? Of als je wel een tuin hebt, maar echt niet zo groot? Eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. In je tuin kan je een stukje gebruiken, gewoon de grootte die je wel missen kunt. Je kunt gewoon zo in de grond werken of je maakt er een bak voor waarin je werkt. Geen tuin tot je beschikking? Dan kan je uiteraard gaan informeren bij een volkstuinenvereniging of ze een plekje vrij hebben! Hoeft het allemaal niet zo groot, maar gaat het vooral om je kinderen wegwijs te maken met de natuur en hoe groenten groeien? Ook op je balkon of in de vensterbank kan je met bloempotten aan de slag gaan. Doe bijvoorbeeld verschillende kruiden in bloempotten op de vensterbank. Of hang aan je balkon bloembakken met aardbeienplantjes. Zolang je maar grond en zaden ergens in kunt doen, kan jij beginnen met een moestuintje! En of dat nu heel klein is of lekker groots: het is altijd de moeite waard!

liefs Wil

Meer informatie

Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?
Een lekker groentesapje: waarom zou je?
Dit is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch
Tuintje in de kas
Moestuintje maken: Eten uit (en in) eigen tuin!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Zadenkopenonline.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *