Een lekker groentesapje: waarom zou je?

Een lekker groentesapje: waarom zou je?

Sapjes, ze zijn er tegenwoordig in allerlei varianten, waaronder ook een groentesapje. Waarom zou je sap drinken van groente? Wat is de meerwaarde ervan of doe je het alleen maar omdat het lekker is? En wat voor sap bestaat er dan, bijvoorbeeld?

Groentesap en de gezondheid

We weten allemaal wel dat we groente en fruit nodig hebben. Groente heeft, net als fruit, veel vitaminen te bieden en mineralen. Zoals de slogan ooit al zei: dan hou je het langer uit… Nu kunnen er meerdere redenen zijn waarom je niet altijd aan voldoende groente of fruit toe komt. Dan kan een sapje een uitkomst zijn. Of je vindt het gewoon lekker om het ook in sapvorm tot je te nemen, natuurlijk. Als je groente (of fruit) perst, kan je het sap wat dan tevoorschijn komt lekker opdrinken. Alleen is dat niet met alle soorten groente even makkelijk en je hebt ook niet altijd zin of tijd om dit eerst te moeten doen. Dan wordt het verleidelijk om in de supermarkt maar een sap mee te nemen. Maar let wel op, want lang niet alle sappen die verkocht worden zijn ook gezond!

De meeste vruchtensappen zijn ongezond!

Ja, dat is wel even schrikken, misschien. Maar veel vruchtensappen die je in iedere supermarkt kunt vinden zijn helemaal niet zo gezond. Erger nog: het staat samen met frisdrank boven aan de lijst van ongezonde producten. En dat wil niet eens zeggen dat de fabrikanten jokken en er geen vruchten in doen. Het probleem zit hem namelijk in de bewerking ervan. Door de manier waarop deze sappen worden gemaakt verdwijnen de meeste voedingsstoffen, waarom jij het nu juist net drinken wil. En omdat er vaak ook nog eens suiker aan toegevoegd wordt, is het gewoon een ongezond suikerdrankje geworden.

lijn groen oudersenzo
Een lekker groentesapje: waarom zou je?

Dat kan anders!

Natuurlijk kan je zelf aan de slag gaan om een lekker gezond sapje te maken door je sinaasappel zelf uit te persen, maar om ook eens iets anders dan jus d’orange te drinken is natuurlijk ook wel fijn. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die het anders doen waardoor de smaak, nutriënten en enzymen wel behouden blijven. Met andere woorden: wel het gemak van een kant-en-klaar product, maar ook de gezondheidsvoordelen hebben! Happy Juicy is zo’n fabrikant die gebruik maakt van de techniek waarbij de voedingsstoffen in het sap blijven én het ook nog eens lekker smaakt!

Mindere hoeveelheid nodig

Naast tijd of variatie is er nog een reden waarom een groentesap de voorkeur kan hebben boven even een grote hoeveelheid groente op je bord scheppen. Je kunt namelijk in één glas sap meer porties groente kwijt. Zo kan je dus door het drinken van een sapje heel veel voedingsstoffen binnenkrijgen. Het zou ook zo zijn dat je lichaam het makkelijker op kan nemen omdat de vezels al gescheiden zijn van de groente en daardoor zou dit absorbeerproces sneller gaan. En ja, het telt ook mee voor de hoeveelheid vocht die je tot je neemt. Want er zit toch ook vocht in je sap.

Welke groenten worden gebruikt voor een sap?

Natuurlijk is dit lijstje bij lange na niet compleet, maar je kunt denken aan de volgende groenten en fruit als je een sap wilt kopen (of zelf maken). Hierbij kan je uiteraard combinaties maken om de smaak nog lekkerder te maken:

 • Wortel
 • Bieten
 • Kurkuma
 • Gember
 • Citroen
 • Boerenkool
 • Banaan
 • Bosbessen
 • Sinaasappel
 • Aardbeien
 • Appel
 • Komkommer
 • Selderij
 • Meloen

Sappen voor een kuur

Er zijn ook sappen die je kunnen helpen om een bepaald doel te bereiken, zoals afvallen of om bewust goed bezig te zijn voor je gezondheid en de kans op bepaalde ziekten te verkleinen. Het risico op hartaandoeningen en beroertes kan je bijvoorbeeld verkleinen door veel groente en fruit te eten. Ook diabetes type 2 en spijsverteringsproblemen kunnen hierdoor minder snel optreden. Om aan voldoende groente- en fruitinname te komen kan je dan prima een groentesap drinken. Natuurlijk alleen als je wel voor de gezonde merken kiest! Wil je de sapjes gebruiken om af te vallen? Dit is niet altijd aan te raden! Zeker niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je kunt beter eerst navragen aan bijvoorbeeld je huisarts of het wel verstandig is, zeker als je iets mankeert!

liefs Wil

Meer informatie

Het nut van magnesium supplementen voor jonge ouders
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?
Zo geef jij je body een super boost!
Gezonde tussendoortjes die ook heel lekker zijn!
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Happy Juicy.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *